Home Politic Olteanu, -instanta suprema- in Camera

Olteanu, -instanta suprema- in Camera

DISTRIBUIŢI

Deputatii din Comisia juridica s-au spalat pe maini si au considerat ca nu intra in competenta lor sa sesizeze Curtea Constitutionala fata de scrisoarea prin care fostul premier din guvernarea social-democrata, Adrian Nastase, a reclamat incalcarea legii fundamentale, dupa ce deputatul liberal Dragos Ujeniuc a depus o plangere impotriva sa. Dar Comisia juridica a Camerei a ales sa stea deoparte de disputa dintre Nastase si deputatul liberal, iar Biroul Permanent al Camerei Deputatilor s-a multumit doar -sa ia act- de punctul de vedere exprimat de deputatii juristi.

-Un organ al puterii judecatoresti nu poate verifica fapte sau acte de procedura legislativa pentru a le stabili caracterul abuziv-, a venit motivarea trimisa de Comisia juridica, care a ales sa paseze responsabilitatea unei decizii presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Deputatii juristi au inclinat sa ii dea dreptate lui Nastase, motivand ca, potrivit Constitutiei, parlamentarii nu pot raspunde in fata legii pentru voturile sau opiniile exprimate in exercitarea mandatului. Dar, dupa ce a primit -mingea-, Olteanu a amanat si el sa se pronunte, iar conflictul a ramas sa mocneasca pana cand presedintele Camerei se va hotari sa gaseasca o solutie.

Potrivit Constitutiei, dar si regulamentului Camerei Deputatilor, lui Olteanu ii revine sarcina de a stabili daca este cazul sa sesizeze Curtea Constitutionala cand vine vorba de puncte de vedere diferite, prezentate de institutii ale statului ce reprezinta puteri diferite, respectiv Camera Deputatilor si un organ judiciar. Solutionarea solicitarii lui Nastase a fost amanata inca din septembrie, cand deputatul PSD a cerut Biroului Permanent sa supuna la dezbaterile din plen constitutionalitatea modului in care a inceput cercetarea penala pentru abuz in serviciu in cazul sau, dupa ce Ujeniuc i-a intentat un proces. -Recursul declarat de catre domnul deputat Dragos Ujeniuc, in numele grupului parlamentar PNL, impotriva rezolutiei prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, contravine drepturilor constitutionale ale parlamentarilor, statutului acestora si ar putea genera un precedent periculos prin imixtiunea unei institutii aflate sub autoritatea ministrului justitiei in activitatea parlamentarilor, atunci cand prin vot sau prin declaratii politice, acestia isi exercita mandatul-, a declarat Nastase, in incercarea de a convinge conducerea Camerei Deputatilor sa ii sustina demersul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.