Președintele Camerei Deputaților, liberalul Bogdan Olteanu, s-a reîntors la preocupările care l-au consacrat în relația cu instituțiile statului: trimite scrisori. Fără a fi mandatat de Biroul Permanent al deputaților și fără a supune acest demers aprobării forului de conducere din Cameră, Bogdan Olteanu și-a transmis opiniile personale, cu consecințe politice, din scaunul de președinte al forului parlamentar. De data aceasta, e vorba de numai două astfel de epistole, comparativ cu zecile de scrisori pe care le trimisese președintelui Traian Băsescu în campania pentru referendum din toamna anului trecut.
Olteanu și-a exprimat o opinie de două ori, în scrisori cu "adrisant" diferit, dar semnate în aceeași calitate – aceea de președinte al Camerei Deputaților. Liberalul s-a adresat, pe rând, atât liderului PD-L, Emil Boc, cât și președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, iar biroul de presă al Camerei s-a asigurat de promovarea mediatică a demersului. Olteanu condamnă că, în calitate de avocat, vicepreședintele PD-L Valeriu Stoica a invocat excepții de neconstituționalitate ale CNCD. "Este regretabil că abilitatea strategică a domnului Stoca (…) se răsfrânge în planul funcționării unei instituții publice de maxim interes pentru democrația românească", și-a arătat Olteanu "preocuparea" față de soarta CNCD.
"Demers de imagine"
Astfel a catalogat liderul PD-L scrisorile lui Olteanu, explicând că președintele Camerei încearcă să profite "pe seama unui non-eveniment". "Ce legătură are activitatea de avocat a unei persoane cu funcționarea instituțiilor democratice ale statului de drept?", a replicat Boc.
Într-adevăr, Olteanu ar trebui să "reprezinte Camera Deputaților în relațiile interne și externe" (după cum prevede articolul 33 din Regulamentul Camerei), nu să emită opinii politice legate de activitatea instituțiilor.