Home Politic Opozitia a pierdut legatura cu pamantul

Opozitia a pierdut legatura cu pamantul

DISTRIBUIŢI

Axa puterii PSD-UDMR-PRM a faultat ieri Legea Lupu, validand Ordonanta de modificare in Comisia de agricultura a Senatului. PNL si PD, cu cate un reprezentant la bord, nu au reusit sa-si impuna amendamentele de salvare a drepturilor proprietarilor, ramanand la votul final in minoritate… absoluta. Singura victorie a opozitiei a fost un amendament liberal, agreat de comisie, prin care liceele agricole si silvice vor putea primi suprafete pana la 50 de hectare, iar scolile, terenuri pana la limita de cinci hectare. In rest, ordonanta guvernamentala emisa inainte de vacanta si-a facut de cap in Comisia de agricultura, care a acceptat eliminarea probei -cu martori la reconstituirea padurilor, introducerea sintagmei de regula- pentru refacerea vechilor amplasamente si limitarea la 20 de hectare a suprafetei de padure restituibile din composesorate. Proprietarii din agricultura au ramas astfel cu putini aparatori; liberalii si democratii, ultimii incercand fara succes sa ridice la 30 de hectare limita generala de restituire a padurilor. Schema politica a votului de ieri a repetat jocul din sesiunea de primavara, in pofida tensiunilor politico-etnice din ultima vreme. UDMR a stat cuminte la umbra PSD, iar PRM a votat imprastiat – un senator cu puterea, altul cu opozitia. Dupa cum a declarat ieri senatorul Gheorghe Flutur, liberalii vor relua ofensiva in plen, iar maghiarii vor forta restituirea intregii suprafete apartinand cultelor, arata senatorul UDMR, Pete Stefan. Nici seful comisiei, senatorul PSD Victor Apostolache, nu va sta degeaba: el va incerca sa impuna ordonanta pe agenda sesiunii extraordinare prin redactarea-fulger a raportului.

Reprezentantii PNL si PD din Comisia de agricultura a Senatului au fost striviti ieri de -talpa- grea a puterii in razboiul pentru Legea Lupu. In spatele usilor inchise, membrii comisiei au validat ordonanta emisa de Guvern inainte de vacanta prin care se modifica Legea fondului funciar in defavoarea proprietarilor, adoptand raportul cu pricina cu numai doua voturi impotriva, ale PNL si PD. Desi limitele generale de restituire au ramas aceleasi (10 hectare pentru paduri si 50 de hectare pentru terenuri), modificarile -cosmetice- din ordonanta afecteaza drepturile proprietarilor reglementate de Legea Lupu dupa dezbateri odiseice in legislatura trecuta.

Singura victorie liberala: pamanturi pentru scoli si licee agricole

Desi Biroul Permanent al Senatului a radiat de pe agenda sesiunii extraordinare Ordonanta de modificare a Legii Lupu, Comisia de agricultura s-a reunit ieri in corpore pentru a face raportul. Departe de ochii si urechile presei, sub bagheta pesedistului Victor Apostolache, membrii comisiei au dat lumina verde ordonantei, cu cateva modificari. Reprezentantii opozitiei – doi la numar – nu au putut tine piept tavalugului puterii, esuand in impunerea majoritatii amendamentelor lor.

Liberalii au obtinut totusi un succes, convingandu-si colegii sa valideze dreptul liceelor agricole si silvice de a dobandi suprafete agricole pana la limita de 50 de hectare si al scolilor generale de a obtine terenuri pana la cinci hectare.

PD a incercat marea cu degetul, atacand un element de substanta al legii. Propunerea democrata de ridicare la 30 de hectare a limitei de restituire a pamanturilor a cazut insa cu brio. Aceeasi soarta au avut si o serie de amendamente liberale, considerate fundamentale. Astfel, comisia a eliminat, conform textului ordonantei, proba cu martori pentru retrocedarea padurilor. Desi senatorul PNL Gheorghe Flutur a luptat din rasputeri pentru salvarea dreptului proprietarilor care nu mai au acte, votul implacabil a statuat ca proba cu martori va fi interzisa. Motivul? -In cazul padurilor mai exista documente-, a explicat presedintele comisiei, Victor Apostolache.

Doua cuvinte aparent benigne vor deschide calea interpretarilor abuzive, in viziunea opozitiei: restituirea se va face de regula pe vechile amplasamente. Inovatia adusa de ordonanta in acest sens nu a putut fi -abrogata-. Ieri, explicatia venind cu aceeasi fermitate din partea aceluiasi Victor Apostolache: -Amplasamentele nu mai sunt aceleasi-.

UDMR, cu capul la cutie

In jocul fara surprize dintre putere si opozitie, UDMR a mers pe aceeasi carte, votand raportul alaturi de PSD, iar PRM s-a comportat -imprastiat-, un senator votand alaturi de guvernanti, altul impreuna cu opozantii. Negocierile secrete dintre PSD si UDMR au avut ca rezultat textul ordonantei, pe care maghiarii au agreat-o in cele din urma, validand-o ieri in Comisia de agricultura.

In cazul composesoratelor formate din paduri (asociere de paduri apartinand persoanelor fizice care aveau in comun proprietati indivizibile), dreptul de restituire a fost limitat la 20 hectare de persoana, fapt prevazut, de altfel, si in ordonanta. In schimb, UDMR a primit satisfactie, in acelasi text, prin prevederea expresa ca suprafetele restituite din composesorate nu se cumuleaza cu celelalte suprafete restituite, ceea ce face ca o persoana sa poata depasi limita generala a retrocedarii. Cei care vor primi inapoi padurile din composesorate nu le vor putea vinde, dona si nici nu le vor putea lasa prin testament; singura cale de instrainare va fi mostenirea legala, in cotele stabilite de normele in vigoare. Subiectul instrainarii a fost singurul punct in care UDMR a votat alaturi de opozitie, ca urmare a convingerii comune ca proprietarii trebuie sa-si poata vinde proprietatile, daca doresc.

Secretarul Comisiei de agricultura, senatorul Pete Stefan, explica -cedarea- UDMR la 20 de hectare prin aceea ca, din calculele lor, etnicii maghiari nu aveau oricum suprafete mai mari. Reprezentantii UDMR sunt insa nemultumiti de restituirea bunurilor apartinand cultelor, care este limitata prin ordonanta; maghiarii vor pleda si in plen pentru retrocedarea intregii suprafete.

Apostolache a pregatit legea pentru sesiunea extraordinara

Seful Comisiei de agricultura, Victor Apostolache, a facut ieri un pronostic -cat un mandat- pentru rezolvarea problemei fondului funciar. El a estimat ca punerea in posesie va dura doi ani, iar emiterea titlurilor, inca un an. Tinand cont ca deja a trecut aproape un an din aceasta legislatura, reiese ca proprietarii din agricultura vor mai avea de asteptat pana sa-si vada visul cu ochii. Apostolache a explicat ca Legea Lupu si modificarile sale vizeaza reglarea anomaliilor Legii 18. -Daca vrem sa punem ordine in fondul funciar, trebuie sa punem capat Legii 18-. Graba sefului comisiei reiese si din viteza dezbaterilor de ieri, care au avut ca rezultat votarea textului. Astazi sau maine va fi gata si raportul, astfel incat legea sa poata fi impinsa pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare. Aceasta -amendare- a agendei nu poate fi facuta insa decat de Biroul Permanent al Camerei Superioare, care va primi in mapa in timp util de la Comisia de agricultura raportul asupra ordonantei cu pricina, considerata evident -nerestrictiva- de PSD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.