Home Politic Opozitia, mai bogata decat partidul de guvernamant

Opozitia, mai bogata decat partidul de guvernamant

DISTRIBUIŢI

Parlamentarii romani si-au achizitionat cea mai mare parte a bunurilor dupa 1989, releva doua studii lansate ieri de Institutul pentru Politici Publice si Fundatia pentru o Societate Deschisa. Potrivit unei monitorizari, ale carei rezultate sunt cel putin ciudate, asupra aplicarii Legii anticoruptie in privinta declaratiilor de avere ale parlamentarilor, opozitia este mai bogata decat partidul de guvernamant! PD si PNL se claseaza constant pe primele locuri in privinta actionariatului la diferite societati, a numarului de case, a padurilor detinute si a conturilor bancare. Pentru ca are cel mai numeros grup de parlamentari, PSD nu se claseaza decat pe locurile din imediata apropiere la mai toate capitolele. Monitorizarea demonstreaza insa ca pesedistii acumuleaza constant bunuri si proprietati, mai ales dupa 2000, de cand au revenit la putere.


Pesedistii acumuleaza de zor

Dupa cum era de asteptat, partidul care a detinut dupa *89 parghiile puterii cel mai mult timp, respectiv PSD, este si partidul care apare ca avand acumulate cele mai multe averi, se arata in monitorizarea realizata de IPP si FSD. Membrii PUR sunt si ei detinatori ai unor averi importante, dar o mare parte din acestea sunt acumulate anterior, formatiunea lui Dan Voiculescu fiind format in principal din reprezentanti ai clasei mijlocii. Indeaproape se situeaza ca valoare a averilor detinute PNL si PD, cele mai multe fiind ca urmare a detinerii pozitiilor de actionari si asociati la diferite societati, precum si datorita detinerii de terenuri si proprietati in intravilan. Averile cele mai putine par a fi detinute de PRM, dar acest partid urca spectaculos in clasament prin achizitiile numeroase de paduri.

PD si PNL – in top

Studiile arata ca partidele parlamentare au acumulat proprietati si bunuri in mod diferit. Astfel, partidul cu cel mai mare procent al actionariatului si asocierii la diferite societati este PD (38%), urmat de PSD (26%) si de PNL (23%), cel mai mic procent inregistrandu-l PRM (8%).

Luand in considerare principalele tipuri de achizitii, concluziile ar fi ca, in ceea ce priveste terenurile agricole, o crestere sinuoasa au avut mai toate partidele. La aceasta categorie, cele mai multe proprietati le-a achizitionat UDMR, mai ales in intervalul 1990-1992 si intre anii 1997-2000.

Dupa textul declaratiilor de avere ale parlamentarilor, PSD a dat dovada de un interes redus pentru acumularea de terenuri agricole la inceputul anilor *90. Membrii PSD au investit insa foarte mult in asemenea proprietati in intervalul 1992-1997, in 2000 si mai ales in 2001. PNL se dovedeste a fi foarte interesat de paduri, cu un procent de achizitii de 18%, obtinute mai ales in 1996, fiind urmat de PSD (11%) si PRM (10%), care a acumulat aproape triplu in actuala legislatura, comparativ cu perioada anterioara.

In ceea ce priveste terenurile din intravilan, in primul rand se remarca PD (62%), urmat de PNL (60%), care a acumulat mai ales la inceputul anilor *90, PUR (57%), PSD (55%), la care se remarca achizitii mai importante in 1996 si in 2001.

Case, conturi si masini

PD are si cel mai mare numar de case (59%), achizitiile fiind concentrate in mainile unor membri si nu ale majoritatii, asa cum este cazul la PSD, al doilea pe lista in ordinea achizitiilor la acest capitol. Membrii PD au achizitionat aceste proprietati mai degraba intre 1996-2001, in timp ce la parlamentarii PSD se remarca un salt spectaculos in rata achizitiilor de acest tip in anul 2000. In ceea ce priveste cuantumul depozitelor si al conturilor curente in valuta sau in lei, a caror valoare insumata depaseste 10.000 de euro, parlamentarii romani au, in medie, 17.000 de euro, iar intre cei care au declarat ca detin astfel de sume in conturi, valoarea medie este de 45.000 de euro. De asemenea, 37,7% din senatori si deputati au declarat ca detin sume in conturi. Cea mai mare suma declarata este trecuta la Raj Tunaru: 415.000 de euro. Partidul care are cei mai multi parlamentari care au declarat ca detin astfel de conturi este PNL. In acelasi timp insa, ca o medie a sumelor detinute, la nivelul fiecarui partid, de cei care au conturi sau depozite, PSD inregistreaza cea mai mare valoare, de peste 58.000 de euro. La extrema cealalta se situeaza PRM.

Doar 9,3% din parlamentari au declarat ca detin spatii comerciale, cele mai multe fiind la grupul UDMR (15%). Un numar record de astfel de spatii – 66 – a declarat senatorul Traian Rece.

Cele mai multe achizitii de autoturisme s-au facut in ultimii ani, mai precis dupa 1997. Astfel, 39,3% din parlamentari detin asemenea bunuri, distributia in interiorul grupurilor parlamentare fiind urmatoarea: PD (54%), PUR, PNL si PSD (circa 43%), UDMR (36%) si UDMR (33%).

Declaratii completate superficial

Reprezentantii IPP si FDS au remarcat faptul ca parlamentarii au manifestat o anumita superficialitate in completarea rubricilor declaratiilor de avere, multe dintre documente continand comentarii deplasate. In plus, exista o serie de inexactitati atat la parlamentari, cat si la alte persoane care trebuie sa-si declare averile, cum ar fi membrii guvernului.

Valerian Stan, de la APADOR-CH a apreciat ca finalitatea declarata de oamenii politici la adoptarea Legii anticoruptie este -foarte departe- de a fi atinsa, opinand ca, intr-o urmatoare etapa, -ar merita- sa se aiba in vedere inclusiv sesizarea autoritatilor pentru aplicarea corecta a legii.

In analiza declaratiilor de avere ale parlamentarilor, Stan a remarcat ca senatorul PSD Nicolae Vacaroiu a dobandit toate bunurile declarate (doua case de locuit si o casa de vacanta, plus patru terenuri) in timpul sau dupa incheierea mandatului de prim-ministru. In ceea ce-l priveste pe senatorul UDMR Verestoy Attila, acesta a dobandit practic toate bunurile declarate (doua terenuri, trei apartamente, o casa de vacanta, un autoturism) dupa ce formatiunea sa politica a intrat la guvernare, in legislatura 1997-2000 si ulterior. -Nu poti face o legatura directa de cauzalitate intre ocuparea unei functii importante si cuantumul averii, dar cel putin un indiciu poti sa obtii-, a precizat el.

Averile, acumulate constant in timpul guvernarilor

In materialele prezentate, se mai mentioneaza ca deputatul PSD Viorel Hrebenciuc si-a achizitionat singurele doua bunuri declarate (52 de hectare de teren agricol si o casa de locuit) dupa mandatul de secretar general al guvernului Vacaroiu. In cazul senatorului PSD Doru Ioan Taracila, majoritatea bunurilor declarate (cladiri si autoturisme) au fost dobandite in timpul sau dupa incheierea mandatului de ministru de interne. Deputatul PSD Culita Tarata a dobandit o avere impresionanta mai ales dupa ce a aderat, in 1993, la PSD. In cazul senatorului PD Radu Vasile, toate bunurile declarate (un teren agricol, casa de locuit si un autoturism) au fost dobandite in timpul sau dupa incheierea mandatului de prim-ministru.

Printre parlamentarii care ar putea fi luati drept colectionari de proprietati se numara deputatul PSD Stanciu Zisu, care are 11 apartamente, si senatorul Viorel Pana, posesor al 11 autoturisme. Reprezentantii ONG-urilor au mai spus ca au trimis recent scrisori lui Adrian Nastase, Mircea Geoana, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea in care le solicita sa faca precizari in legatura cu interesele in care pot intra sotiile lor si rudele de gradul I. Potrivit acestora, doar Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea au raspuns. Primul a -facut afirmatii evazive-, iar cel de-al doilea a -facut precizari satisfacatoare-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.