Pentru a nu intra cu datorii vechi in anul care vine, autoritatile de la Bucuresti si cele de la Budapesta si-au mai acordat o ultima sansa de reconciliere in vederea aplicarii controversatei Legi a statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei. Dupa mai multe episoade epistolare la nivel de prim-ministrii, secretarii de stat Cristian Diaconescu si Nemeth Zsolt au declarat ieri, la unison, ca -incepe sa se vada capatul tunelului- si ca, pana la sfarsitul anului, premierii Adrian Nastase si Viktor Orban vor semna un Memorandum de intelegere pe aceasta tema.
Ceata in declaratiile oficiale
Desi cei doi secretari de stat au declarat ca sunt aproape de realizarea unui compromis legat de aplicarea Legii statutului, au fost destul de zgarciti cu amanutele. Conform afirmatiilor lui Cristian Diaconescu, memorandumul va avea trei parti distincte. Primul punct al documentului va face referire la sprijinul acordat de Ungaria tarii noastre in vederea integrarii in UE si in NATO, iar ultimul se va referi la dezvoltarea, pe viitor, a relatiilor bilaterale. Cum era de asteptat, cea mai consistenta parte a documentului se refera la interpretarea comuna a Legii statutului si la stabilirea cadrului tehnic de aplicare a acestui act normativ pe teritoriul Romaniei. Cei doi demnitari au subliniat in mai multe randuri ca -pentru solutionare diferentelor dintre cele doua parti, le-au fost de mare ajutor punctele de vedere oferite, pe aceasta tema, de catre UE, CE si OSCE-.
Discutiile continua prin telefon
Daca, ieri, cei doi secretari de stat s-au aflat fata in fata, stabilind doar traseul politic al discutiilor, astazi, negocierile vor continua de la distanta. Surse diplomatice sustin ca Nemeth Zsolt s-a angajat sa trimita astazi un text, in care sa fie cuprinse toate formulele legate de aplicarea Legii, abordate in cadrul intalnirii de ieri. In functie de textul trimis de la Budapesta, partea romana va stabili traseul discutiilor viitoare.
Legitimatiile de maghiar – pe ultima suta de metri
Controversatele legitimatii de maghiari incep sa prinda contur, dupa cum au precizat ieri cei doi demnitari. Nemeth Zsolt a lasat sa se inteleaga ca eliberarea acestor documente va cadea in sarcina consulatelor ungare din Romania, iar recomandarile urmeaza sa fie date de anumite organizatii. Pentru a da satisfactie premierului Nastase, Guvernul de la Budapesta ia in calcul si varianta echivalarii legitimatiei de maghiar cu carnetul de membru UDMR. Cat priveste continutul textului legitimatiei, criteriile de acordare a acestora, precum si problemele legate de acordarea legitimatiilor membrilor familiei titularului, toate acestea urmeaza sa fie discutate in perioada urmatoare si finalizate pana la sfarsitul anului.
Secretarul de stat din MAE roman, Cristian Diaconescu, a tinut sa sublinieze ca discutiile privind eliminarea criteriului national legat de eliberarea si continutul legitimatiilor, sunt intr-un stadiu avansat. -Partea romana pleaca de la evaluarea citeriului etnic, si nu de la cel national-, a mai precizat Diaconescu.
Temerile diplomatilor romani persista
De altfel, reprezentantul MAE roman a recunoscut sincer ca, in acest moment, nu este convins de faptul ca Legea statutului nu are caracter extrateritorial. El a aratat, de asemenea, ca principalele preocupari ale partii romane referitoare la Legea statutului au fost discriminarea pe criterii etnice si extrateritorialitatea, iar Comisia de la Venetia a confirmat faptul ca principala responsabilitate a afirmarii drepturilor minoritatilor revine statului de resedinta, si nu -statului-mama-. Acest lucru a fost sustinut si de Zsolt, care a subliniat ca -Ungaria nu a negat niciodata ca statul de resedinta are responsabilitati legate de drepturile minoritatilor-, dar, a precizat el, -asta nu exclude posibilitatea ca statul-mama sa sprijine minoritatea respectiva-.
Bonus de la Budapesta
Bonusul trimis Guvernului roman de catre autoritatile maghiare consta, la prima vedere, in extinderea dreptului de munca pe teritoriul Ungariei, astfel incat cetatenii romani sa poata beneficia si ei de facilitatile oferite etnicilor maghiari. -Aceasta problema este viu discutata si suntem gata sa analizam posibilitatea aplicarii acestor prevederi pentru toti cetatenii romani-, a declarat zambitor Nemeth Zsolt.
Legea statutului se aplica dupa grafic
Optimist in legatura cu viitorul negocierilor romano-maghiare, secretarul de stat din MAE ungar a declarat ca Legea statutului se va aplica, asa cum a fost programat, incepand cu 1 ianuarie 2001. Nemeth Zsolt a precizat ca spera ca pana la data intrarii in vigoare a legii vor fi adoptate toate normele de aplicare. -Avem sanse ca dupa semnarea memorandumului sa adoptam toate normele de aplicare-, a declarat Zsolt, convins de altfel ca timpul lucreaza in favoarea lor.