Premierul roman, Adrian Nastase, si cel ungar, Viktor Orban, nu au reusit nici aseara, dupa o intalnire tete-a-tate, desfasurata la Palatul Parlamentului, sa depaseasca tensiunile create de Legea statutului. In timp ce Orban a calificat intalnirea drept -o reusita a partii ungare-, Nastase i-a inmanat omologului sau doua documente care contin pozitia partii romane in legatura cu controversata lege: o scrisoare si un tabel care cuprinde drepturile economice si sociale oferite etnicilor maghiari prin actul normativ adoptat in vara, la Budapesta. Ca si la finalul reuniunii desfasurate acum cateva luni, la Targu Mures, Nastase si Orban au parasit discutiile fara sa-si modifice pozitiile cu care intrasera la negocieri. -Incercam sa gasim solutii, dar suntem constienti ca acestea vor da nastere la noi probleme-, a spus Orban.
De altfel, delegatia ungara nu a parut a adopta o pozitie flexibila in negocieri. La Budapesta se fac pregatiri pentru elaborarea, in aceste zile, a Normelor Metodologice la Legea statutului, fara a se tine cont de avertismentele Comisiei de la Venetia si ale UE. Ieri, Viktor Orban a avut aerul unui om care negociaza de pe pozitii de forta, dand mai multe semnale in acest sens. Astfel, dupa summit-ul CEFTA, el a anuntat victorios de la prezidiu: -Am vesti proaste pentru dumneavoastra. Ungaria nu intentioneaza sa reduca subventiile la produsele agricole-. Mai putin binevoitor s-a aratat Orban fata de Nastase, la un moment dat refuzand sa ia loc langa omologul sau roman. -Acum, subventiile pe care le practica Ungaria la produsele agricole sunt mai mici decat cele din UE. Asadar, cand vom adera la UE subventiile vor creste, nu se vor reduce. In cazul Ungariei, balanta cu tarile CEFTA este pozitiva, in timp ce, in cazul Romaniei, se inregistreaza deficit. Avem bunavointa fata de toate statele CEFTA-, a afirmat Viktor Orban.
In ciuda semnalelor negative venite dinspre Comisia Europeana, care a preluat pozitia Comisiei de la Venetia, autoritatile de la Budapesta par decise sa puna in aplicare controversata Lege a statutului incepand cu 1 ianuarie 2002.
Cu putin timp inainte de intrevederea bilaterala Nastase – Orban de la Bucuresti, Radio Kossuth Budapesta a difuzat un interviu cu Tibor Szabo, presedintele Oficiului ungar pentru maghiarii de dincolo de frontiera, care anunta ultimele pregatiri facute de Budapesta pentru aplicarea acestei Legi. Desi recunoaste ca raportul de tara al UE a preluat criticile la adresa Legii statutului, formulate anterior de Comisia de la Venetia, Tibor Szabo trage concluzia ca -legea poate fi aplicata, deoarece UE nu a numit parti ale Legii care acum ar trebui modificate, iar pe de alta parte, UE nu a spus ca Legea statutului nu poate intra in vigoare la 1 ianurie 2002.-
Pentru a demonstra disponibilitatea partii ungare la dialog, demnitarul de la Budapesta sustine ca -trebuie sa purtam negocieri cu tarile vecine si asta facem acum-. El a tinut insa sa precizeze ca partea ungara asteapta si obiectiile pentru a adapta Legea statutului la normele europene, pana la aderarea Ungariei la UE, prevazuta pentru 2004. Ieri, dupa reuniunea CEFTA, in preajma unei intalniri considerate foarte importanta intre premierii Romaniei si Ungariei, atmosfera dintre parti era foarte incarcata, delegatia maghiara dand semnale clare ca a venit sa joace la intimidare.
Legitimatiile de maghiar – in drum spre tipografie
Pana sa ajunga la modificari, Guvernul ungar pare sa lucreze intens la normele de aplicare a Legii, sau cel putin asa sustine presedintele Oficiului ungar pentru maghiarii de dincolo de frontiere. Conform declaratiilor lui Tibor Szabo, -problema acordarii decoratiilor a fost deja reglementata, iar in urmatoarele zile va aparea si actul normativ referitor la continutul si modul de eliberare a legitimatiei de maghiar-. Szabo a anuntat ca exista deja proiectele de buget pe ministere pentru finantarea legii si ca suma prevazuta se ridica la 10 miliarde de forinti, circa 1.100 miliarde de lei. De asemenea, demnitarul de la Budapesta a anuntat ca, pe langa consulate, si -organizatiile civice maghiare din tarile vecine sunt pregatite sa puna in aplicare legea-. Conform informatiilor furnizate de Tibor Szabo, -aceste organizatii au fost deja create, iar acum urmeaza ca ele sa stabileasca locul unde isi vor oferi serviciile si unde vor oferi informatiile necesare-.
Legea Statutului creeaza seisme si intre partidele romanesti
Tensiunile pe plan extern inregistrate pe marginea Legii Statutului au avut repercusiuni si in -campionatul intern-. Astfel, partidul de guvernamant a reactionat, ieri, extrem de dur, in urma pozitiei exprimate de PNL in documentul intitulat -Declaratie de pozitie- privitor la Legea Statutului maghiarilor din tarile vecine. Social-democratii sustin ca respectivul document este -un demers politicianist si propagandistic, prin care PNL ar dori sa se erijeze in cunoscatorul cel mai autorizat si aparatorul unic al intereselor nationale ale Romaniei-. Mai mult, liderii PSD pretind ca -Declaratia de pozitie- este o combinatie intre sloganuri electorale, pseudoanalize politice presarate cu trivialitati si elemente extrase din pozitiile politice si mandatele oficiale promovate de Guvern, dar pe care -PNL si le asuma acum fara nici un scrupul-. Acuzatia de plagiat continua in extenso in comunicatul PSD, dat ieri publicitatii, unde se mai arata ca unele dintre propunerile PNL nu fac decat sa repete elemente din mandatul oficial al Executivului roman la discutiile cu partea maghiara sau sa repete declaratii politice ale liderilor PSD, -schimband doar denumirea autorilor-.
Romania nu renunta la modificarea controversatei Legi
Avand in spate observatiile critice formulate de Comisia de la Venetia si raportul de tara al Ungariei, Romania este decisa sa mearga pana la capat in negocierile cu partea ungara si sa accepte exclusiv modificarea controversatei Legi a statutului. Surse guvernamentale declarau, inainte de intalnirea premierilor, ca partea romana nu este dispusa la concesii si nu accepta negocieri pe marginea normelor de aplicare a Legii, intrucat aceste norme sunt acte juridice inferioare Legii in discutie. Or, Romania doreste nici mai mult, nici mai putin decat sa modifice spiritul Legii, pe care-l considera contrar normelor europene in materie de protectia minoritatilor.
Atmosfera glaciala intre cei doi premieri
Adrian Nastase si Viktor Orban aveau sa se dueleze dupa reuniunea CEFTA, la care ambii prim-ministri au fost prezenti. Duo-ul Nastase – Orban s-a aflat, de altfel, in centrul atentiei participantilor la reuniune. Cei doi nu au lasat insa sa se intrevada deloc atitudinea cu care urmau sa intre la discutiile bilaterale pe tema Legii Statutului. La conferinta de presa consacrata comentariilor celor sapte oficiali pe marginea rezultatelor intalnirii, premierii Romaniei si Ungariei au sosit ultimii, fara insa a da de inteles ca intarzierea ar fi fost cauzata de vreun tete-a-tate neprevazut. Un incident a facut totusi simtita o oarecare raceala intre sefii cabinetelor de la Bucuresti si Budapesta: Viktor Orban a refuzat, incruntat, sa ia loc langa Adrian Nastase, in momentul in care premierul roman s-a asezat, din greseala, pe fotoliul rezervat omologului sau polonez. Oarecum descumpanit, prim-ministrul roman a remediat situatia, ridicandu-se si ocupandu-si locul fixat inaintea conferintei.
Viktor Orban a refuzat sa raspunda oricarei intrebari legate de discutia bilaterala pe care urma sa o aiba in compania lui Adrian Nastase. El a primit o mana de ajutor, in acest sens, chiar din partea sefului de la Palatul Victoria. In momentul in care presa i-a adresat prima intrebare pe acest subiect lui Orban, omologul sau roman i-a atras atentia ca nu este obligat sa raspunda, deoarece -tema conferintei este reuniunea CEFTA-. In consecinta, premierul ungar i-a indemnat pe ziaristi sa aiba rabdare -pentru ca la fiecare intrebare trebuie sa se raspunda la timpul potrivit-.
Premierul maghiar crede ca intalnirea cu Nastase e o -reusita- a Budapestei
-Consider conversatia o reusita a partii ungare-, a declarat, aseara, premierul ungar Viktor Orban, la sfarsitul intrevederii cu omologul sau roman, Adrian Nastase. El i-a multumit lui Nastase pentru scrisoarea primita de la acesta, care contine punctul de vedere al partii romane in legatura cu Legea statutului: -Vom analiza repede si atent acest document, si vom oferi un raspuns cat mai repede posibil-. Nastase a adaugat ca i-a inmanat omologului sau si un -tabel in care am consemnat lucrurile care nu creeaza probleme sub aspectul aplicarii lor in legatura cu cetatenii de origine maghiara-. -Exista un punct in care opinia noastra difera de cea a partii ungare, si acesta tine de drepturile economice si sociale, ca instrument de protectie pentru minoritati-, a atentionat seful Cabinetului roman. Ambii premieri s-au pronuntat in favoarea continuarii dialogului bilateral, pentru a depasi problemele create de Legea statutului.