Premierul ungar, Viktor Orban, a dat recent o declaratie la televiziune maghiara, in care practic recunoaste ca Legea statutului, la care tine atat de mult, contravine normelor europene. Conform afirmatiilor premierului maghiar, preluate si de cotidianul -Nepsabadsag-, UE nu doreste sa se produca diferentieri intre tarile membre si tarile care se pregatesc de aderare. Orban recunoaste de asemenea ca, in urma acestor obiectii, Austria a fost scoasa de pe lista tarilor vecine Ungariei unde se aplica prevederile multcontroversatei legi. Decizia de eliminare a cetatenilor austrieci de etnie maghiara din randul celor carora li se adreseaza statutul a fost luata la ultima sedinta de Guvern a Cabinetului Orban.
Premierul maghiar a incercat sa se apere in fata acuzatiilor conform carora aceasta lege este puternic contestata chiar la nivelul Uniunii Europene, precizand ca nu cunoaste ca vreun inalt oficial al UE sa fi adresat o scrisoare -taioasa- Ministerului de Externe ungar, pe tema Legii statutului.
Legea ramane valabila pentru Romania
Regimul de care beneficiaza Austria nu este valabil si pentru Romania. Tara noastra, nefiind membra a UE, cade sub incidenta Legii statutului. In declaratia sa, premierul Viktor Orban sustine ca, in legatura cu tarile vecine Ungariei (cu exceptia Austriei), Legea statutului trebuie regandita doar atunci cand si acestea vor deveni membre ale UE.Prin urmare, Budapesta este interesata pentru moment doar sa nu deranjeze tarile Uniunii Europene, pasandu-i prea putin de reactiile celorlaltor tari. Precizarile lui Orban pica intr-un moment destul de delicat pentru Romania, intrucat tara noastra s-a grabit, conform intelegerii cu partea maghiara, sa trimita la Budapesta observatiile la legea in cauza, cu speranta ca ele vor fi adoptate ca amendamente la actul normativ. Or, declaratiile premierului maghiar lasa sa se inteleaga ca Guvernul de la Budapesta este dispus la concesii doar in cazul tarilor privilegiate din UE