Procesul de aderare efectiva la NATO implica pentru Romania luarea unei serii de masuri -spinoase-, pentru ca tara noastra sa devina membru de facto al aliantei. Una dintre aceste masuri consta in securizarea informatiilor NATO. Daca la capitolul securizarii electronice a informatiilor si comunicatiilor NATO, Romania a investit in sisteme considerate a fi printre cele mai performante din lume, exista totusi riscul ca aceste investitii sa fie inutile daca persoane necorespunzatoare valorilor NATO vor avea autorizatii de acces la ele.
Criptari si securizari
Luna trecuta, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) a emis doua ordine privind securitatea informatiilor si comunicatiilor. Astfel, se aproba directiva INFOSEC- tehnica de implementare a securitatii criptografice si a mecanismelor criptografice NATO si instructiunile pentru controlul si protectia materialelor COMSEC NATO in statele nemembre NATO si organizatiile internationale. Directiva INFOSEC este elaborata in conformitate cu cerintele politicii de securitate NATO si cu directivele ORNISS si va fi folosita de catre Agentia pentru Distribuirea Materialului Criptografic (ADMC), autoritatile operationale ale sistemelor informatice si de comunicatii (AOSIC) si administratorii CRIPTO ai sistemelor informatice si de comunicatii. Respectarea prevederilor acestei directive este obligatorie pentru sistemele informatice si de comunicatii nationale, civile si militare, care stocheaza, proceseaza sau transmit informatii NATO clasificate. Instructiunile se refera la procedurile si procesele obligatorii pentru protectia, controlul si manuirea materialelor criptografice distribuite de catre NATO statelor nemembre NATO si organizatiilor internationale si stabilesc masurile care trebuie luate pentru asigurarea securitatii fizice si criptografice a materialelor criptografice ale NATO. Instructiunile COMSEC vor fi, de asemenea, folosite de catre Agentia pentru Distribuirea Materialului Criptografic (ADMC), administratorii CRIPTO ai conturilor COMSEC si administratorii COMSEC ai sistemelor informatice si de comunicatii. Respectarea prevederilor acestor instructiuni este obligatorie pentru sistemele informatice si de comunicatii nationale, civile si militare, care folosesc echipamente si materiale criptografice NATO.
Paza buna trece primejdia rea
In contextul razboiului informational, securitatea informationala (INFOSEC- Information Security) reprezinta protectia si apararea informatiilor si sistemelor informationale impotriva accesului neautorizat, a modificarii continutului informatiilor aflate in faza de stocare, prelucrare sau transport si pentru asigurarea accesului utilizatorilor autorizati catre aceste informatii. INFOSEC cuprinde acele masuri destinate pentru descoperirea, informarea si contracararea acestor tipuri de actiuni. In ceea ce priveste COMSEC, acest sistem cuprinde masurile destinate impiedicarii accesului neautorizat la informatiile care pot fi preluate din sistemele de comunicatii, precum si asigurarea autenticitatii corespondentilor pe aceste linii. Foloseste scramblarea sau tehnicile criptografice pentru a face informatia neinteligibila pentru personalul neautorizat care intercepteaza comunicatia.