Home Politic ORNISS le-a dat dezlegare la secrete NATO lui Pascu si Stan

ORNISS le-a dat dezlegare la secrete NATO lui Pascu si Stan

DISTRIBUIŢI

Din cei 30 de deputati din comisiile de aparare, SRI si SIE, doar sapte au primit dreptul de a avea acces la informatiile clasificate secrete de stat. Directorul general al Oficiului Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat, Marius Petrescu, a declarat, ieri, dupa audierea la Comisia de aparare a Camerei, ca a trimis presedintelui Valer Dorneanu avizul pentru accesul la informatiile secret de stat de tip national pentru sase din cei 24 de membri ai Comisiei de aparare. Potrivit unor surse autorizate, trei dintre cei care au primit dreptul de a putea vedea secretele statului sunt presedintele comisiei, Razvan Ionescu (PSD), si deputatii PD si PNL Sorin Frunzaverde si Radu Stroe. De asemenea, inca sase deputati au completat formularele prin care solicita acces la informatiile clasificate. La acestia se adauga cei trei care au primit aviz, dar nu sunt cunoscuti. Lista intreaga este urmatoarea: Ristea Priboi, Ana Gheorghe, Ion Oltei, Octavian Stanescu, Timotei Stuparu (toti din PSD), peremistii Tudor Marcu, Constantin Bucur si Marius Iriza, precum si umanistul Dorel Bahrin. Printre cei 12 care nu au completat nici macar formularele se afla Ovidiu Draganescu (PNL), Danut Saulea si Valentin Vasilescu (ambii PRM), Toro Tibor (UDMR), Metin Cerchez (minoritati). Cel de-al saptelea deputat caruia i s-a dat -verde- pentru informatiile clasificate secrete de stat este presedintele Comisiei SRI, pesedistul Ion Stan. De altfel, acesta a primit, potrivit legii, certificat de securitate din partea sefului institutiei pe care o reprezinta.

Avize si certificate de securitate

Directorul ORNISS a precizat ca, saptamana viitoare, la Bruxelles, Romania trebuie sa prezinte Comitetului de Securitate al NATO un raport privind stadiul aplicarii Legii informatiilor clasificate. El a mentionat ca verificarea parlamentarilor nu a depasit termenul legal. Procedura prevede ca ORNISS sa elibereze avizele de acces la informatiile secrete nationale, dupa o verificare a SRI, urmand ca, in baza avizelor, sefii institutiilor, respectiv ai forului legislativ, sa elibereze certificatele si sa sesizeze Oficiul in acest sens. Ulterior se pot obtine si certificate de acces la informatiile clasificate NATO, din schema fiind exclusi evident fostii ofiteri ai Securitatii. Decizia in acest caz va apartine, in exclusivitate, ORNISS.

Comisia de aparare i-a audiat, pe aceeasi tema, si pe generalul Gheorghe Rotaru, seful Directiei Generale de Informatii a Armatei, precum si pe doi reprezentanti ai MI responsabili ai structurii de protectie a informatiilor din cadrul ministerului. Generalul Rotaru a precizat ca, anual, MApN acorda intre 13.000 si 15.000 de avize pentru accesul la diferite documente secrete nationale, din care majoritatea se dau pentru numirea in functii. Procentual, intre 0,2 si 0,3 nu se acorda avize. Seful DGIA a mentionat ca ministrul Ioan Mircea Pascu are certificat de acces la informatiile clasificate NATO. El a mai spus ca -nimeni din MApN nu a facut politie politica- in trecut, iar cei asupra carora au existat suspiciuni fie au fost trecuti in rezerva, fie mai au putin timp pana la pensionare.

Parlamentul, restant si la acest capitol

Procesul privind avizarea accesului la informatiile secrete nationale si de tip NATO decurge foarte greu in ceea ce-i priveste pe parlamentari. Presedintele Comisiei de aparare, Razvan Ionescu, a declarat ca Biroul Permanent al Camerei trebuie sa ia o hotarare privind infiintarea unei structuri de securitate care sa asigure legatura cu ORNISS. La randul sau, secretarul Biroului Permanent, Tudor Mohora, a afirmat ca exista deja o comisie temporara condusa de deputatul Ovidiu Corneliu Petrescu si s-a elaborat chiar un regulament, dar care a fost trimis comisiei SRI pentru ca aceasta sa-si spuna punctul de vedere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.