Statiunea Sinaia a fost, ieri, in fierbere, o data cu descinderea, in cursul diminetii, a unei impresionante delegatii guvernamentale, in frunte cu premierul Adrian Nastase. Toata desfasurarea de forte s-a facut in vederea semnarii unui nou pact de colaborare si parteneriat intre partidul de guvernamant si CNSLR – -Fratia-.
Acordul semnat ieri statueaza faptul ca CNSLR – -Fratia- va pune umarul la -indeplinirea programului de guvernare al Partidului Social Democrat-, asa cum se specifica la articolul 3.
Pe de alta parte, PSD -va identifica si promova in structurile sale politice si, respectiv, executive specialisti si/sau personalitati recomandate de CNSLR – <Fratia>-.
Nastase a evitat insa sa precizeze daca acest lucru va insemna prezenta pe listele electorale ale partidului pentru alegerile de anul viitor a mai multor sindicalisti de la aceasta confederatie.
O data protocolul semnat, participantii s-au deplasat cu mic, cu mare in sala in care era sarbatorita aniversarea a 10 ani de la infiintarea CNSLR – -Fratia-.
Aici a avut loc si o intalnire de gradul 3 intre primii doi copresedinti ai confederatiei, Victor Ciorbea si Miron Mitrea. Tutuindu-se, cei doi fosti colegi de baricada si-au amintit de ceea ce faceau ei acum 10 ani, fara insa a rata ocazia unor -intepaturi- elegante.-Cand faceam noi mitinguri impreuna, eu ma ocupam de toate aspectele organizatorice, iar Victor dadea interviuri la presa-, si-a amintit Mitrea cu nostalgie.
Sindicalistii lui Petcu pun umarul la indeplinirea programului PSD
Practic, acordul semnat ieri statueaza faptul ca CNSLR–Fratia- va pune umarul la -indeplinirea programului de guvernare al Partidului Social Democrat-, asa cum se specifica la articolul 3.
Pe de alta parte, PSD -va identifica si promova in structurile sale politice si, respectiv, executive specialisti si/sau personalitati recomandate de CNSLR-<Fratia>-.
Nastase a evitat insa sa precizeze daca acest lucru va insemna prezenta pe listele electorale ale partidului pentru alegerile de anul viitor a mai multor sindicalisti de la aceasta confederatie. Esenta documentului a fost clar sintetizata de Nastase: -Avem nevoie sa lucram in echipa, sa stim care e poarta adversa si sa evitam sa ne dam autogoluri-.
Intalnire de gradul 3 la 10 ani
Dupa semnarea acordului, toata lumea s-a deplasat in sala in care era sarbatorita aniversarea a 10 ani de la infiintarea CNSLR–Fratia-.
Aici a avut loc si o intalnire de gradul 3, intre primii doi copresedinti ai confederatiei, Victor Ciorbea si Miron Mitrea. Tutuindu-se, cei doi fosti colegi de baricada si-au amintit de ceea ce faceau ei acum 10 ani, fara insa sa rateze ocazia unor -intepaturi- elegante.
-Unii dintre actualii ministri si consilieri guvernamentali au facut parte din echipa mea, dupa care mi i-a luat Miron, nu i-a luat partidul-, a spus razand Ciorbea. -Te-am luat si pe tine, Victore, numai ca te-am scapat pe drum-, a raspuns, tot razand, Miron Mitrea. Actualul ministru al transporturilor a continuat cu depanarea amintirilor, spunand ca inainte de fuziunea -Fratiei- cu CNSLR, vicepresedintii acesteia din urma se plangeau de sedintele interminabile la care-i tinea Ciorbea. Mergand mai devreme in timp, dl Mitrea si-a amintit ca la prima sedinta sindicala din 1990 a fost fugarit de politie prin sala.
Avertismentul lui Nastase catre Tender
Sedinta aniversara i-a dat prilejul premierului Nastase sa-l avertizeze subtil pe Ovidiu Tender, care se lipise de delegatia parlamentara, ca mai are de facut multe in domeniul organizatiilor patronale.
Fara a-l nominaliza pe destinatarul mesajului, a fost evident ca el ii era adresat dlui Tender, aflat chiar in primul rand din sala, langa Viorel Hrebenciuc. -Asteptam o coagulare reala si a miscarii patronale. Lipsa unui patronat puternic este una dintre restantele tranzitiei. Sindicatele s-au miscat mult mai repede-, a spus primul-ministru, cu adresa directa la presedintele UGIR-1903.
Nastase propune un -pact de stabilitate sociala-
Renuntand la ideea acordului social, care n-a mai fost semnat de doi ani, premierul a propus ieri un nou concept: pactul de stabilitate sociala propus pentru anul viitor sindicatelor si patronatelor.
-In acest fel vom evita aparitia in campania electorala a unor promisiuni fara acoperire-, a explicat dl Nastase. Oferta guvernamentala este generoasa si nu prea: salariul minim pe economie sa ajunga la 2,8 milioane lei la 1 ianuarie si la trei milioane la 1 iulie (nu 100 de euro de la 1 ianuarie, cat solicita celelalte trei confederatii sindicale), cresterea cu 100% a pensiilor agricultorilor, rechizite gratuite pentru copiii nevoiasi, burse pentru studentii proveniti din mediul rural, cresterea fondului social al intreprinderilor de la 1,5 la 2,5% din fondul de salarii sau acceptarea de catre patronate a unui moratoriu de un an in care sa nu ceara modificari importante ale Codului muncii.