Propunerea presedintelui PSD, Adrian Nastase, referitoare la infiintarea in cadrul partidului a unui Consiliul de Integritate Morala care sa decida cu privire la cinstea candidatilor pentru parlament, incepe incet-incet sa prinda contur. Biroul Coordonator al PSD a decis deja care este persoana care va conduce noua structura, componenta urmand a fi stabilita saptamana viitoare. Astfel, cel care a fost numit sa-i coordoneze pe liderii PSD considerati a fi cei mai morali este ministrul justitiei, Cristian Diaconescu. Un foarte apropiat al premierului Adrian Nastase, acesta a reusit ca in scrut timp sa fie promovat in mai multe dintre forurile formatiunii de guvernamant. Dupa ce a fost investit ministru in cabinetul Nastase, Diaconescu a fost apoi numit in conducerea PSD, in cadrul Biroului Coordonator, pentru ca acum sa fie pus in fruntea unui consiliu ce-si propune sa adune laolalta cei mai nepatati si mai integri dintre pesedisti.
Imediat dupa sedinta Biroului Coordonator, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a precizat ca Diaconescu va trebui sa elaboraze, pana la Congresul Extraordinar din 27 august, un proiect privind functionarea consiliului. El a adaugat ca, desi componenta acestei structuri nu a fost stabilita, Consiliul de Integritate Morala va fi compus din -oameni cu greutate in partid si cu probitate morala-.
Parlamentarilor PSD le-a fost insa greu sa numeasca macar unul dintre varfurile partidului care s-a facut remarcat prin cinste si corectitudine. Cu totii se declara multumiti de masura de la centru privind infiintarea unui Consiliu de Integritate Morala, dar nu vad cine ar putea sa alcatuiasca componenta acestuia.
-Sunt foarte multi, dar nu-mi vine nici un nume in minte-
Deputatul de Valcea Nicu Spiridon sustine decizia partidului, pentru ca este convins ca vor exista anumite reclamatii din partea unora care vor participa la selectia pentru inscrierea pe listele parlamentare. La fel de sigur este ca membrii consiliului trebuie sa fie -oameni care, in primul rand, sa fie ei morali-, insa deputatul nu a reusit sa dea vreun exemplu. -Sunt foarte multi… aaa… nu-mi vine unul in minte acum. Imi pare rau-, ne-a spus Nicu Spiridon. Imediat a revenit. -Pai, este Anastasiu, ministrul-, a declarat pesedistul, referindu-se, de fapt, la ministrul educatiei, Alexandru Athanasiu.
-Sa fie cate un reprezentant din fiecare judet-
Un coleg de-al lui Spiridon, deputatul de Buzau Petre Posea, nu reusise inca sa afle de noua structura din cadrul partidului. Pentru a ascunde aceasta, el s-a grabit sa ne marturiseasca ca este la curent cu tot ce se intampla in PSD: -Cum sa nu aud?! Normal ca am auzit. Componenta este foarte buna, dar nu pot sa dau nume acum. Eu sunt intr-o comuna, Magura si…-. Dupa ce i-am explicat care este scopul Consiliului de Integritate Morala, Posea a venit cu propunerea ca in componenta acestuia sa intre cate un reprezentant din fiecare judet. -Cu cat sunt mai multi, cu atat analizeaza mai bine-, a mai spus deputatul, adaugand ca de la centru il prefera pe Miron Mitrea.
Altii, mult mai inspirati, s-au gandit direct la seful lor, si anume la presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu. -E nevoie de oameni fara pata, pe care sa nu-i arate nimeni cu degetul-, a apreciat pesedistul Stefan Giuglea. -Domnul Dorneanu este un om integru. Atat. Atat mi-a venit in minte-, a adaugat Giuglea.
Din dorinta de a nu se pune rau cu nimeni, senatorul Grigore Zanc a ales calea cea mai usoara: -Oricare dintre membrii reprezentativi ai PSD pot face parte din Consiliul de Integritate. De fapt, toata conducerea partidului-.
Parlamentarii sustin ca nu vor avea probleme cu strangerea de semnaturi
Acelasi Birou de Coordonare al PSD a finalizat si metodologia de desfasurare a alegerilor preliminare pentru stabilirea listelor parlamentare, unul dintre criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii de partid care vor sa candideze in aceste alegeri fiind sa stranga 1.000 de semnaturi. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca din acest moment incepe inscrierea candidaturilor pentru preliminare. Corlatean a precizat ca acest criteriu al strangerii semnaturilor este necesar in cazul depasirii numarului de doi sau trei candidati pe un loc din parlament.
Parlamentarii partidului care mai doresc un mandat sunt de parere ca vor putea strange semnaturile fara probleme. Mai mult, ei considera ca masura era necesara, dar mai mult la nivelul Capitalei, pentru ca in judete nu s-ar inregistra la fel de multe candidaturi. Deputatul de Arad Mihaela Muraru Mandrea, care si-a depus deja candidatura, sustine ca acest sistem este facut la sange, fiind -cel mai greu concurs- din viata sa. Mandrea a declarat ca trebuie acum sa-si completeze dosarul: -O sa pornesc sa strang semnaturi. Voi alerga in judet dupa semnaturi-. -Pentru mine nu este greu sa strang semnaturile-, ne-a marturisit deputatul Petre Posea. -Am fost director general. Daca intrebati in Buzau de inginerul Posea, toata lumea va sti despre cine este vorba-, a continuat convins parlamentarul PSD.