Deputatii din Comisia juridica s-au straduit doua zile sa transforme dezbaterea proiectului de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) intr-un adevarat circ. In spatele certurilor si orgoliilor politice afisate, parlamentarii au avut grija sa-si ascunda interesele personale si sa reteze legea astfel incat organismul sa nu le poata verifica decat declaratiile de avere si de interese, nu si conturile propriu-zise si sa nu poata sesiza institutiile anchetatoare in cazul in care se descopera ceva in neregula. In plus, timp de doua zile de scandaluri si discutii, membrii comisiei nu au reusit sa treaca decat prin trei articole complete, din cele 77 ale proiectului legislativ.
Ceea ce trebuia sa fie prioritatea numarul unu a acestei sesiuni parlamentare, Legea ANI, asa cum este cunoscuta, a carei adoptare cat mai rapida au cerut-o de mai multe ori oficialii Uniunii Europene, a ajuns un nou motiv de etalat orgolii politice si interese personale. Cateva amendamente depuse de UDMR au lasat legea aproape fara obiect. Institutia care trebuia sa verifice neregularitatile din averile demnitarilor, incompatibilitatile si conflictele de interese a fost transformata, cu bunavointa UDMR-PSD-PRM-PC, intr-un organism care are dreptul sa lectureze declaratiile de avere si de interese. Si atat. Nimic despre controlul averilor. In ceea ce priveste capitolul incompatibilitatilor, care nu a fost inca dezbatut, ar putea fi exclus fara nicio grija, pentru ca prin votul dat pe un amendament UDMR, acestea sunt excluse din atributiile ANI. Ca sa fie siguri ca scapa de toate bataile de cap, parlamentarii au adoptat si un amendament al PSD la articolul 3 al legii, stabilind ca aceia care sesizeaza ANI trebuie sa prezinte si sursele de unde pot fi solicitate dovezile sau actele doveditoare. In forma initiala, articolul prevedea doar ca Agentia poate fi sesizata de orice persoana sau se poate sesiza din oficiu. Toate aceste ciopartiri ale legii vin dupa ce chiar varianta propusa de guvern era trunchiata, executivul pastrand doar rudele de gradul I pe lista celor de care depind incombatibilitatile si conflictele de interes ale demnitarilor.
PC, PSD si UDMR dau integrarea in schimbul izolarii PD
La capitolul interese politice, partidele opozitiei – PSD si PRM -, ajutate de PC si UDMR, au demonstrat ca pun mai presus ideea lansata de conservatori si confirmata ulterior prin declaratii de toate partidele referitoare la izolarea democratilor, decat motivul pentru care a fost creata Agentia. Prezenta la dezbaterile de marti, Monica Macovei, ministrul justitiei, a criticat dur modul in care anumite partide s-au aliat impotriva proiectului propus de guvern, si asa periat destul de bine. In timpul dezbaterilor, au avut loc mai multe schimburi de replici intre deputatii PSD si ministrul justitiei, social-democratii reclamand caracterul politic al Legii ANI, contradictiile din texte, faptul ca proiectul a fost -facut pe picior-. Presedintele comisiei, conservatorul Sergiu Andon (foto), a sarit imediat in ajutorul pesedistilor. -Doamna ministru, v-as ruga respectuos sa fiti atenta la retorica, parca exista tendinta unor accente de obraznicire a parlamentului (…), aveti un stil parca prea direct, spuneti ca parlamentul nu stie Constitutie, nu stie Regulament (…) Sa ne respectam reciproc, sa aducem argumente intr-o forma mai apropiata de formula in care ne aflam aici-, a spus Andon. Suparat din cauza ciopartirii legii, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca, in cazul in care acest proiect va veni in plen in forma modificata de comisie, va cere reanalizarea lui.
UE mai are de asteptat
In ciuda recomandarilor mai mult decat directe ale oficialilor europeni, deputatii Comisiei juridice nu par a se grabi prea tare cu adoptarea legii. Dezbaterile vor continua abia saptamana viitoare, marti sau miercuri. -Probabil miercuri dimineata o sa mai facem ceva, pentru ca marti trebuie sa dezbatem si statutul minoritatilor-, ne-a declarat democratul Augustin Zegrean. Acesta a adaugat ca dezbaterile sunt sub presiunea termenului limita, care se apropie. -Noua ne-ar conveni daca s-ar adopta tacit, pentru ca atunci ar trece forma guvernului-, a incheiat Zegrean.