Home Politic Parlamentarii s-au adunat la parastasul lui Stefan cel Mare

Parlamentarii s-au adunat la parastasul lui Stefan cel Mare

DISTRIBUIŢI

Partidul aduce un omagiu conducatorului destoinic care a luptat pentru autonomia Moldovei, Stefan cel Mare, domnitor care va ramane un exemplu pentru orice carmuire si din a carui experienta trebuie sa invatam. Cei care nu au fost prezenti ieri la Palatul Parlamentului ar putea crede ca este vorba despre un discurs dintr-o adunare plenara a PCR, insa astfel de elogii au fost rostite de la tribuna forului legislativ de mai-marii zilei, in frunte cu premierul Adrian Nastase. Deputatii si senatorii s-au adunat cu mic cu mare la inchiderea sesiunii parlamentare pentru a sarbatori 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare. La ceremonie au venit in jur de 200 de alesi ai neamului, iar sedinta nu a durat mai mult de un ceas, in conditiile in care a inceput cu o intarziere de peste 30 de minute, fiind programata in ritmul parlamentarilor. Evocarea bataliilor impotriva turcilor, poezii de Eminescu si citate din cronicari au fost in masura sa-i plictiseasca suficient pe demnitarii care se foiau in scaune cu gandul la concediu, asteptand consumarea solemnului moment. Marii absenti ai zilei au fost presedintele Ion Iliescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si patriarhul Teoctist.

Nastase nu gusta demitizarea domnitorului

Pesedistii au profitat de ocazie pentru a se relaxa inainte de Delegatia Permanenta care anunta curatenia generala in partid dupa alegerile locale. Nastase si-a gasit timp ca inainte de a rezolva problemele serioase ale partidului sa treaca pe la Casa Poporului si sa tina un scurt discurs despre -primul mare invingator din istoria romanilor, care a stiut sa se impuna prin forta armelor, dar si prin diplomatie si cultura-. Cel care a sarutat recent o copie a sabiei lui Stefan cel Mare, intr-un gest fortat pentru imaginea sa de arogant, a mai spus ca domnitorul -este un exemplu de carmuire inteleapta, atenta la grijile oamenilor si in spiritul credintei crestine- si s-a aratat suparat pe tendinta demitizarii domnitorului, aparuta ca efect pervers al perioadei in care epocile totalitare au creat false mituri.

Sa bata clopotele, Mitica!

Lectia de istorie a continuat cu Tribunul, care nici mai mult nici mai putin a propus ca pe data de 2 iulie sa bata clopotele pe intreg teritoriul tarii ca semn al -concordiei nationale- in memoria domnitorului. Liderul PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, a inceput sa tune si sa fulgere impotriva celor care pun sub semnul intrebarii -sfintenia- lui Stefan, afirmand ca de 15 ani o -liota de mercenari netrebnici- insulta memoria domnitorului sustinand ca ar fi fost afemeiat. Tradatori de neam sunt si cei care fac manualele alternative de istorie sau care prin dezbateri televizate indraznesc sa aiba o alta perspectiva asupra subiectului, diferita de cea promovata de propaganda nationalist-comunista a vechiului regim. El a punctat la final, parafrazand o replica din -Apus de soare- de Barbu Stefanescu Delavrancea, in stilul cel mai patetic posibil: -Moldova nu este a ciocoilor si a baronilor locali, care o talharesc si o infometeaza – Moldova este a acestor prunci de plaiesi si razesi care trebuie sa traiasca intr-o tara cinstita si demna, eliberata de mafia rapace a acestor vremuri de adanca rusine nationala!- Brusc, liderul PRM a uitat de trocul pe care l-a facut cu baronii mentionati pentru obtinerea unor functii in consiliile judetene. Culemea e ca discursul sau a fost aplaudat inclusiv de catre deputatii pesedisti, in timp ce un supus de-al sau, un parlamentar PRM, s-a ridicat pentru a recupera reportofonul pe care l-a pus langa tribuna ca sa inregistreze vorbele de duh rostite de Vadim.

Napoleon il elogiaza pe Stefan cel Mare

Liberalii au intrat in sala chiar in timp ce Nastase vorbea, fara prea mult entuziasm. Desi aveau printre ei un profesor de istorie, in persoana deputatului Puiu Hasotti, ei au preferat ca de ridicatul in slavi al lui Stefan cel Mare sa se ocupe… Napoleon (Pop). Obisnuit sa bata campii pe teme economice, Napoleon a aratat ca poate face acelasi lucru si atunci cand in discutie se afla teme istorice. Alianta a fost salvata de interventia democratului Ioan Onisei, singurul care s-a abatut de la limbajul de lemn al manualelor de istorie comuniste si a criticat festivismul inutil al sedintei. -A vorbi frumos, uneori exagerat sau mistificat, despre trecut este, adeseori, cea mai facila incercare de a-ti manifesta patriotismul. A aproba si pune in practica programe festiviste de comemorare poate fi o impietate. Ba, chiar o incercare costisitoare financiar si spiritual, de a reinvia o forma de propaganda care vedea in istorie un ingredient al identitatii nationale cu care incearca sa se legitimeze puternicii zilei-, a declarat Onisei, adaugand ca romanii fac greseala de a privi prea mult spre trecut si prea putin spre prezent si viitor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.