Home Politic Parlamentarii sunt chemati la munca, dar nu stiu pentru ce

Parlamentarii sunt chemati la munca, dar nu stiu pentru ce

DISTRIBUIŢI

Concediul alesilor va fi scurtat cu o saptamana, ei urmand sa se intorca pe bancile parlamentului la sfarsitul lunii august in vederea unei sesiuni extraordinare. De altfel, mai-marii celor doua Camere ale forului legislativ au facut un obicei din a strica ultimele zile de distractie ale colegilor pentru a-i chema la munca, cel mai adesea invocand restantele sau urgentele venite de la guvern sub forma de proiecte de lege care vizeaza integrarea europeana. Si de aceasta data, ei au anuntat convocarea sesiunii pentru adoptarea mai multor acte normative privind armonizarea legislatiei romane cu cea comunitara. Aflati la final de mandat si preocupati mai mult de prezenta lor pe listele parlamentare pentru scrutinul din noiembrie, este greu de crezut ca ei vor impartasi entuziasmul hei-rupist al guvernantilor, care se grabesc sa inchida negocierile la capitole importante, precum afacerile interne si justitie, mediu sau concurenta. Daca in sesiunea care a trecut ei au votat aproximativ 92 de proiecte privind integrarea, printre care si contestatele legii care promiteau reforma justitiei si cele privind regimul adoptiilor internationale, acum li se cere un nou tur de forta pentru aprobarea altor 70 de acte normative in domeniu. Care sunt acestea, nici ei nu stiu.

Nici la guvern lucrurile nu sunt prea clare

Dupa cum ne-a obisnuit, executivul a emis mai multe ordonante pe perioada vacantei parlamentare, ordonante care urmaresc corelarea cu cerintele UE si pe care forul legislativ trebuie sa le adopte in regim de procedura de urgenta. Altele, spun reprezentantii guvernului, au intrat deja in procedura parlamentara si trebuie votate in plen. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Integrarii Europene, Adrian Popescu, printre prioritatile aflate pe agenda se numara statutul alesilor locali, ordonanta privind crearea statutului functionarului ca manager public, legea pentru simplificarea formalitatilor de inregistrare la Registrul Comertului a persoanelor fizice, juridice sau a asociatiilor familiale sau ordonanta de modificare a Codului fiscal. La acestea se adauga o serie de proiecte de ratificare a unor Conventii europene sau internationale referitoare la coruptie, terorism sau rapirea de copii. Problema este ca nu se poate stii exact ce si cum pentru ca, pana la sesiunea extraordinara, mai sunt alte trei sedinte de guvern in care vor fi discutate alte urgente privind integrarea europeana, noile ordonante urmand sa fie si ele transmise parlamentului spre dezbatere. Adrian Popescu a sustinut ca executivul a solicitat procedura de urgenta, dar nu impune ordinea de zi a forului legislativ.

Care prioritati legislative?

Parlamentarii nu au habar de prioritatile pe care sunt chemati sa le voteze pe banda rulanta. Secretarul de stat in MIE a precizat ca printre ele mai figureaza si un proiect referitor la siguranta nationala si la infiintarea politiei comunitare, ambele fiind depuse la Camera Deputatilor. In replica, presedintele comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, pesedistul Razvan Ionescu, spune ca nu are nici cea mai vaga idee despre existenta unor initiative legislative in domeniu. El a declarat ca nu le-a vazut si cu siguranta nu vor fi introduse pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare. Mai mult, el a reamintit ca deputatii din comisia pe care o conduce au adoptat in urma cu doi ani un proiect privind siguranta nationala, insa acesta a fost blocat si nu a mai ajuns sa fie discutat in plenul Camerei. Intrebat daca stie de ce sunt convocati in sesiune extraordinara, deputatul a ridicat din umeri. -Nu stiu. Pentru pachetul privind integrarea europeana-, a comentat el sec, fara sa cunoasca in ce consta acest pachet legislativ. Un alt deputat PSD, membru in comisia comuna de integrare europeana, Ionel Olteanu, a evitat sa spuna pentru ce anume PSD vrea sa-i aduca la munca. El a pretextat ca se afla intr-o reuniune si va da un raspuns… saptamana viitoare. Altii, printre care purtatorul de cuvant al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Tudor Mohora, nu au vrut sa mai fie deranjati de presa pe durata concediului, asa incat si-au inchis telefonul. Partidul de guvernamant va apela oricum la masina votului pe banda rulanta, astfel incat problema va fi rezolvata, fie ca alesii cunosc sau nu prioritatile legislative care trebuie adoptate in vederea inchiderii capitolelor de negociere. Singura miza este ca PSD sa-si mobilizeze oamenii pentru a iesi bine la prezenta si la numararea voturilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.