Parlamentarii au decis ieri ca nu este cazul sa lase CNSAS sa-si faca de cap cu dosarele de politie politica. Profitand din plin de drepturile lor constitutionale, deputatii din comisiile juridice ale celor doua Camere ale parlamentului au propus sa fie constituita o subcomisie parlamentara care sa stea permanent cu ochii pe institutia care ar putea sa le ofere informatii valoroase pe plan politic.
Speriati de listele cu demnitari care au circulat in ultima vreme in presa si de anunturile facute de reprezentantii CNSAS in legatura cu existenta dosarelor consistente ale unor parlamentari in arhivele Securitatii, parlamentarii din comisiile juridice au cazut de acord ca in documentul intocmit pe baza rapoartelor de activitate ale CNSAS pentru 2003 si 2004 sa introduca un punct prin care sa se stipuleze infiintarea subcomisiei care sa monitorizeze permanent activitatea Colegiului. Deputatii s-au aratat nemultumiti de faptul ca CNSAS nu a prezentat inca un raporrt de activitate pe 2005 si au convenit ca aceasta subcomisie parlamentara sa aiba grija sa nu treaca un an fara rapoarte.
-Lipsa unor rapoarte ne macina timpul si nervii-, a declarat liberalul Petre Ungureanu, care a sustinut si el alcatuirea unui organism parlamentar de control. Nu numai ca toate grupurile parlamentare au sustinut aceasta propunere, dar fiecare a avut o voce care a tinut sa propuna aceasta modificare.
Oda predecesorilor lui Secasiu
Pe langa intrebarile de curtoazie pe care parlamentarii i le-au pus ieri presedintelui CNSAS, Claudiu Secasiu, cu privire la termenul de verificare a dosarelor sau la colaborarea cu alte institutii, acestia s-au gandit ca n-ar fi rau sa-i complimenteze putin pe membrii Colegiului, pentru a fi siguri ca le vor accepta propunerea.
Surprinzator este faptul ca in raportul intocmit de cele doua comisii se aduc numai cuvinte de lauda tocmai perioadei 2003-2004, pentru care activitatea CNSAS a fost supusa unor critici aprige.
Pentru 2003, se poate retine ca raportul reprezinta o reflectare asupra -activitatii complexe desfasurate de Consiliu, in indeplinirea atributiilor sale legale-. In privinta anului 2004, principalele laude aduse au legatura cu verificarile pe care le-a efectuat CNSAS pentru alegerile locale din iunie si pentru alegerile generale din noiembrie.
-Consiliul si-a indeplinit atributiile legale privind realizarea dreptului de acces la propriul dosar, finalizand 1.350 din cele 2.171 de cereri primite, a eliberat copii de pe inscrisurile aflate in dosare, a eliberat adeverinte privind colaborarea sau necolaborarea, apartenenta sau neapartenenta la organele Securitatii, ca politie politica, a deconspirat identitatea agentilor si a colaboratorilor care au contribuit cu informatii la completarea dosarelor, a publicat din oficiu in <Monitorul Oficial> al Romaniei, partea a treia, datele de identitate, inclusiv numele conspirative si functiile detinute de ofiterii si subofiterii de securitate, activi sau acoperiti, care au desfasurat activitate de politie politica-, reflecta documentul activitatea laborioasa a CNSAS-ului condus de fostul presedinte Gheorghe Onisoru.
Membrii Colegiului reactioneaza: -O bazaconie!-
Reprezentantii CNSAS au fost luati prin surprindere de propunerea Comisiei juridice. -Mi-e greu sa imi exprim un punct de vedere in acest sens. Probabil este problema celor dinaintea noastra, pentru ca CNSAS este condus intr-o noua formula de putin timp si nu am stiut ca trebuia predat un raport de activitate. Poate daca ni s-ar fi atras atentia la Comisia juridica, in parlament, i-am fi intrebat si noi pe cei care au un mandat de sase ani la conducerea CNSAS inaintea noastra despre ce restanta este vorba-, ne-a declarat Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvant al CNSAS.
-Il are si el, dar nu stie-, a venit replica lui Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului, care ne-a declarat ca reprezentantii Consiliului s-au dus de cinci ori cu raportul la Comisia juridica si de tot atatea ori au fost amanati. -Raportul este gata, Onisoru este obligat sa-l intocmeasca, trebuia ca cei din Comisia juridica sa il intrebe pe el in loc sa inventeze o asemenea bazaconie. Este o propunere puerila si daca tot voiau sa infiinteze o subcomisie care sa controleze Colegiul, trebuiau sa dea alte motive – ca nu se lucreaza cum trebuie, de exemplu-, ne-a declarat Ticu Dumitrescu.