Home Politic Parlamentul a votat ciuntirea reformei Macovei

Parlamentul a votat ciuntirea reformei Macovei

DISTRIBUIŢI

Raportul comun intocmit de senatorii si deputatii juristi, pe marginea textelor declarate neconstitutionale, prin decizia Curtii Constitutionale, din legea privind reforma in justitie, asupra carora guvernul si-a asumat raspunderea, a fost votat de plenul parlamentului. Raportul a trecut prin sita parlamentului, obtinand, in final, chiar si votul liberalilor si democratilor care, in timpul votului pe articole, se abtinusera. Motivatia oscilarii a fost speranta aliatilor ca macar punctele bune din lege sa poata sa intre in vigoare, dupa ce legea, chiar si ciuntita, va merge la promulgare.

Comisiile juridice reunite au stabilit o formula de compromis in ceea ce priveste textele din legea privind reforma in justitie, declarate neconstitutionale, in urma deciziei Curtii Constitutionale. Desi senatorii si deputatii juristi lucrasera si luni pe marginea textelor-problema, stabilind si atunci o forma de compromis, decizia plenului, din prima parte a zilei de ieri, a fost retrimiterea la comisiile juridice, care sa gaseasca o alta solutie, care sa tina seama de concluziile consultarilor de marti seara, cand reprezentantii partidelor parlamentare au venit cu unele texte noi, pentru a face concordanta dintre articolele legii si Constitutie, o formula care sa impace si capra puterii, si varza opozitiei, atat cat este posibil. Singurii care nu au votat pentru retrimiterea la comisie au fost peremistii, care, prin portavocea Bolcas, au declarat ca -nu marseaza la aceasta mascarada-. De altfel, peremistii au fost cei care si-au pastrat dezacordul si tonul veninos la adresa raportului comun si a modificarilor legii, pana in finalul sedintei, cand acelasi Bolcas a spus ca rezultatul a fost -o reforma marca Macovei carpita- sau, altfel exprimat, -Macovei are o carpa de reforma-.

Modificarile-compromis din comisiile juridice reunite

Parlamentarii juristi au stabilit ca presedintele si vicepresedintele CSM nu exercita activitatea de judecator sau procuror, iar judecatorii si procurorii alesi ca membri ai CSM isi suspenda activitatea de judecator, respectiv de procuror, referitoare la prezenta judecatorilor in complete de judecata, respectiv efectuarea actelor de urmarire penala de catre procurori. De asemenea, parlamentarii au stabilit ca, la incetarea mandatului, cei care au optat pentru suspendarea activitatii, isi reiau activitatea de judecator sau procuror. Aceasta formula a plecat de la textul initial, propus de guvern, care prevedea ca, in perioada mandatului, judecatorii si procurorii, alesi ca membri ai CSM, nu pot desfasura activitatea de judecator si procuror. Tot in sedinta de ieri a comisiilor s-a decis sa se adauge in lege precizarea ca membrii alesi ai CSM, aflati in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pot opta pentru suspendarea activitatii de judecator sau procuror pentru perioada ramasa pana la terminarea mandatului. Alta modificare se refera la pensia judecatorilor si procurorilor. Daca propunerea guvernului preciza ca acestia pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, -alta decat cea de judecator sau procuror-, parlamentarii juristi au decis sa elimine aceasta ultima precizare din text, adaugand ca procurorii si judecatorii pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de nivelul acestora. O alta modificare operata ieri a fost si ca judecatorii si procurorii de la toate instantele, precum si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si personalul de specialitate juridica nu pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, in timp ce formula initiala specifica faptul ca pensionarea se va face in conformitate cu prevederile Legii 19/2000, privind sistemul de pensii, care a fost insa modificata intre timp. Au fost, de asemenea, eliminate si articolele referitoare la incetarea mandatelor judecatorilor si procurorilor care ocupa functii de conducere la curtile de apel, tribunale si judecatorii.

Reprezentantul ministerului justitiei, care a comentat, iritat, ca decizia Curtii este -o mizerie si o nerusinare-, s-a declarat, in final, total nemultumit de completarile comisiilor juridice, drept pentru care a si decis sa-si dea demisia din functia de secretar de stat.

Plenul a aprobat raportul comisiilor

Cu 402 voturi pentru si 38 impotriva, parlamentul a aprobat modificarile stabilite de senatorii si deputatii juristi la legea privind reforma in justitie, in ciuda protestelor vehemente ale peremistilor si a oscilarilor liberalilor si democratilor, care au decis sa voteze doar in finalul sedintei, pentru a se asigura, totusi, ca legea va merge la promulgare si vor fi salvate astfel partile bune din text.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.