Acceptata de toate partidele aflate la putere, restructurarea executivului demonstreaza inca o data fragilitatea coalitiei guvernamentale. La nivel declarativ, PD, PNL, UDMR si PC se dau drept parteneri de dialog, dar fiecare partid are o viziune proprie vizavi de reducerea numarului de ministere si de agentii de pe langa Cancelaria premierului.
In timp ce udemeristii au si inaintat varianta unui reprezentant al UDMR in fruntea Ministerului Transporturilor, democratii iau in calcul desfiintarea acestuia, prin conceperea unui Minister al Infrastructurii care sa includa si Comunicatiile si Lucrarile Publice. Desi cele doua formatiuni urmeaza sa se tot certe pentru postul ocupat in prezent de Gheorghe Dobre, liberalii nici macar nu au inceput sa discute problema restructurarii, pe care o amana cat pot de mult.
PC se gandeste la un nou vicepremier
Conservatorii sunt primii care au luat in serios reorganizarea executivului, dar siliti de situatie, adica de demisia vicepremierului Gheorghe Copos. Liderii PC nu par insa prea dornici sa renunte si la singurul post de ministru pe care il mai au, cel al economiei, detinut de Codrut Seres. Cu toate ca inainte ca Gheorghe Copos sa-si anunte demisia, liderul PC, Dan Voiculescu, s-a aratat dispus sa renunte la acest post, intre timp acesta s-a razgandit. Acesta va convoca luni Biroul Politic pentru ca partidul sau sa-si desemneze un nou reprezentant in executiv. In plus, presedintele conservator a tinut sa se intalneasca ieri cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a stabili detaliile numirii unui om nou pentru functia de ministru de stat. Conservatorii s-au aratat totusi nemultumiti de faptul ca democratii, cei care au lansat ideea restructurarii guvernului, nu au adus argumente pentru luarea unei astfel de decizii.
PD: cine taie parte-si face
La masa negocierilor, PD va avea cele mai numeroase propuneri. Democratii, cei care au lansat ideea restructurarii, vor sa-si infiinteze Ministerul Infrastructurii. Un troc cu PNL in urma caruia PD va renunta la Ministerul Educatiei in schimbul MApN, precum si desfiintarea MIE si transformarea lui in secretariat de stat pentru afaceri europene sunt alte idei cu care democratii isi fac calculele.
Referitor la posturile de vicepremier si la agentiile subordonate Cabinetului Tariceanu, PD se gandeste la comasarea si disparitia unor portofolii, astfel incat noul guvern sa aiba un singur vicepremier democrat. Totusi, in urma ultimei sedinte de coalitie a iesit varianta eliminarii tuturor celor trei posturi de vicepremier, surse democrate declarand ca acesta a fost compromisul cerut de PNL pentru acceptarea, de principiu, a restructurarii. PD crede ca scoaterea agentiilor guvernamentale din subordinea Cancelariei premierului si trecerea lor in subordinea ministerelor ar fi inca o solutie numai buna pentru restructurare. In plus, democratii incearca sa-i stranga cu usa pe colegii lor din executiv pentru a-si pune in aplicare cat mai repede planurile. O alta dorinta a PD ar fi infiintarea Ministerului Dezvoltarii, care sa aiba cutitul si furculita fondurilor europene si care sa fie condus de un democrat. Ieri, presedintele PD, Emil Boc, a sustinut ca partidele din coalitie trebuie sa convina, luni, asupra formulei de restructurare a guvernului, deoarece, in caz contrar, se va intra in criza de timp, avand in vedere ca parlamentul intra in vacanta la sfarsitul lunii iunie.
PNL restructureaza, dar de la ceilalti
Liberalii sunt de acord sa discute restructurarea, dar prefera sa amane cat mai mult momentul in care vor trece la fapte. -Cu siguranta nu va avea loc o remaniere acum, cand inca mai avem probleme cu gripa aviara si se prefigureaza o vara ploioasa, probabil din nou cu inundatii. Cu siguranta va avea loc o restructurare a guvernului, numai ca aceasta se va face in iarna-, a declarat ministrul liberal al apararii nationale, Teodor Atanasiu, citat de Mediafax. In plus, deputatul George Scutaru a afirmat sus si tare ca atat timp cat se afla la guvernare, PNL nu va renunta la Ministerul Apararii sau la cel al Finantelor.
Totusi, daca vor fi nevoiti sa faca fata mai devreme presiunilor venite de la celelalte partide din colitie, liberalii sustin ca accepta sa se faca modificari, cat timp acestea vizeaza posturile ocupate de -ceilalti-, adica de PD, PC sau UDMR. -Noi deja am remaniat, de voie, de nevoie, doi ministri-, ne-a declarat secretarul general al PNL, Dan Motreanu, facand referire la fostul ministru delegat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, care a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor, si la Mona Musca, ce a renuntat la conducerea Ministerului Culturii si Cultelor. Insa PNL nu a pierdut cele doua functii pentru ca, potrivit protocolului coalitiei, cei doi ministri au fost inlocuiti imediat cu alti liberali, Mihai Voicu si respectiv Adrian Iorgulescu.
Oricum, Motreanu se asteapta ca la reuniunea coalitiei sa se discute numai restructurarea agentiilor guvernamentale, considerand ca si asa cele 15 ministere prevazute in organigrama executivului sunt sub media europeana, care prevede 17. -Sunt putine ministere, nu vad de ce sa se reduca numarul lor. Eventual se va umbla la nivelul ministrilor delegati, unde PNL are doi reprezentanti – pe Mihai Voicu si pe Cristian David, ministrul delegat pentru controlul aplicarii aquis-ului comunitar-, a mai explicat Motreanu, dar nu s-a declarat prea optimist vizavi de ideea ca Voicu sa treaca de la ministru delegat pentru relatia cu parlamentul la rangul de secretar de stat. -Si asa parlamentarii nu prea asculta de ministru, iar daca il pui secretar de stat cu atat mai putin vor fi sanse sa ii convingi sa voteze sau sa se prezinte la dezbateri-, a explicat Motreanu.
UDMR se vrea in locul PD la Transporturi
Dupa toate probabilitatile, UDMR va pune mana pe Ministerul Transporturilor. Marko Bela, presedintele Uniunii, a declarat ca Ministerul Integrarii Europene ar trebui desfiintat dupa aderarea Romaniei la UE. In locul lui ar lua nastere Ministerul Dezvoltarii Regionale, de sine statator, pe care UDMR ar vrea sa si-l adjudece.
Problema este ca democratii vor si ei ministerul care va gestiona fondurile europene. In urma discutiilor din Alianta, conducerea acestui minister ar urma sa revina PD, care ar ceda in schimb maghiarilor portofoliul Transporturilor. In aceasta directie, liderul UDMR a criticat lipsa strategiei privind dezvoltarea infrastructurii si a declarat ca Uniunea este gata in orice moment sa se angajeze in elaborarea unei strategii eficiente. Marko Bela a propus ca portofoliul Transporturilor sa fie preluat de catre Laszlo Borbely, in prezent ministru delegat in cadrul acestui minister.