Apele din cadrul coalitiei si Aliantei pareau a se fi linistit, cat timp toti politicienii si-au indreptat cu infrigurare atentia spre dezvaluirile din ultima vreme, aduse prin desecretizarea dosarelor Securitatii. Dar rafuielile mai vechi si-au gasit ecoul si au rabufnit in teritoriu: la nivel judetean, colaborarea partidelor din Alianta si coalitie devenind din ce in ce mai subreda.
Protocoalele coalitiei sau Aliantei nu mai functioneaza in aproximativ 30% din judetele tarii, in timp ce colaborarile merg ca unse doar in 17% din judete. In restul tarii, situatia este incerta, iar lupta pentru orgoliile politice se mai da inca. Reprezentantii celor patru partide de la putere au recunoscut ca aproape saptamanal apar noi si noi tensiuni si divergente.
Capul rautatilor din majoritatea judetelor ramase fara protocoale au fost reprezentantii Partidului Conservator, nemultumiti ca li se acorda prea putina atentie. Probabil ca va creste si mai mult numarul judetelor afectate de raca dintre PC si PD, in conditiile in care liderul conservator, Dan Voiculescu, le-a cerut celor din teritoriu sa gaseasca solutii pentru izolarea democratilor.
Democratii aradeni au fost de vina
Conservatorii aradeni au ripostat la -tradarea- PD – dupa ce mai multi alesi locali au renuntat la PC pentru a trece in randurile democratilor, Biroul Executiv al PC Arad a decis, miercuri seara, ruperea protocolului de colaborare in cadrul coalitiei de guvernare.
Paharul conservatorilor s-a umplut odata cu inscrierea in PD a cinci primari, trei viceprimari si 12 consilieri locali ai PC, in urma cu aproximativ doua saptamani. Acum, ca PC a facut pasul cel mare si a decis ruperea protocolului, reprezentantii UDMR din Arad au spus ca ii inteleg pe conservatori pentru nemultumirile pe care le au vizavi de colaborarea cu PD. Intre timp, democratii se dau indiferenti fata de decizia conservatorilor.
PD, scos din ecuatie si la Hunedoara
In Hunedoara s-au intensificat conflictele din coalitie, dupa ce Biroul Politic al PC a hotarat incetarea oricarei colaborari cu democratii din teritoriu. In particular, conservatorii din Hunedoara s-au suparat ca prefectul Cristian Vladu face racolari politice pentru fosta sa formatiune politica, PD. -In judetul Hunedoara, PC nu mai colaboreaza cu PD de cateva zile. In coalitie nu mai exista decat trei partide politice: PC, PNL si UDMR. Le-am prezentat problema de la Hunedoara colegilor din Biroul Politic al PC si impreuna am hotarat incetarea colaborarii cu PD la nivel national-, a anuntat Petru Marginean, liderul conservatorilor din judet.
In Dolj, coalitia nu a lasat niciun indiciu
Protocolul semnat intre PNL, PD, PC si UDMR din Dolj exista inca din punct de vedere oficial. In practica insa, intrunirile coalitiei din judet au fost suspendate de mai bine de patru luni. Conservatorii din Dolj se plang ca nu le functioneaza coalitia, dar nici nu spera sa se mai intalneasca pana la finalul mandatului cu partenerii lor de guvernare.
Pe de alta parte, democratii motiveaza sistarea discutiilor prin faptul ca temele discutate in prezenta reprezentantilor PC au ajuns in timp record, -pe firul scurt-, si la urechea pesedistilor. Si ca sa nu existe sperante de reconciliere, liderul doljean al PD, Radu Berceanu, s-a aratat convins ca este nevoie de un -expert criminalist- pentru a gasi urmele coalitiei de guvernamant in judet.
PC Caras-Severin: democratii s-au tinut numai de scandaluri
Dupa exemplul dat de colegii lor din Arad, conservatorii din Caras-Severin au suspendat si ei protocolul de colaborare al coalitiei si au dat vina tot pe PD. -Acest protocol se incheie, nu prin dorinta mea, ci prin nerespectarea punctului 1.1.6 din protocolul de functionare a coalitiei, care spune ca nu se accepta trecerea membrilor unui partid de la o formatiune politica la alta-, a anuntat liderul filialei PC, deputatul Ioan Ţundrea.
Dupa ce a primit unda verde de la conducerea centrala a formatiunii, presedintele PC din Caras-Severin a facut oficiala ruptura mai veche dintre partidele coalitiei. -De drept, in Caras-Severin, PD si PNL nu au tinut cont niciodata de prezenta la guvernare a conservatorilor-, s-a plans liderul filialei PC, tradand si o frustrare – conservatorii nu au avut pana acum nicio functie de conducere la nivelul judetului.
In Gorj e vara, deci e liniste
La Gorj nu a fost niciodata vorba despre o colaborare buna la nivelul Aliantei sau al coalitiei, a declarat deputatul PD Laurentiu Romanescu. -Acum, in ultimele doua luni, nu au fost tensiuni foarte mari, pentru ca liderii PNL si PD din judet sunt plecati in concediu-, a afirmat, ironic, democratul. In general insa, reprezentantii din Gorj ai partidelor de la putere se ameninta unii pe altii cu ruperea protocolului coalitiei.
Alianta DA, subiect tabu in Bihor
Presedintele organizatiei PNL Bihor, Cornel Popa, a anuntat la sfarsitul lunii martie a acestui an ca partidul sau a hotarat ruperea protocolului Aliantei PNL-PD la nivelul judetului. Liberalul a motivat alegerea facuta de formatiunea sa invocand neintelegerile cu democratii din judet, privite de PNL drept -palme- primite de la PD.
Mai mult decat atat, Popa declara atunci ca picatura care a umplut paharul a fost trecerea vicepresedintelui PSD Bihor, Gavrila Ghilea, in tabara democratilor.
In Teleorman nu s-au mai intalnit din 2005
-La noi in judet ne-am intalnit o singura data in 2005, cand s-a semnat protocolul si de atunci nu am mai reusit sa ne convocam-, a explicat senatorul PC de Teleorman Sabin Cutas. Acesta a precizat ca, in urma cu un an, conservatorii au anuntat si ruperea protocolului coalitiei. Nici in privinta Aliantei lucrurile nu stau mai bine. -Declarativ, in discutiile pe care le-am avut cu cei de la PNL si PD, acestia sustin ca nu se inteleg deloc-, a mai spus Cutas.
Mures: PNL ar vrea un PD responsabil
Liberalii au hotarat sa rupa orice relatie cu democratii din Mures inca din 7 august. Documentul prin care s-a hotarat suspendarea protocolului Aliantei DA din Mures a fost inaintat de ministrul PNL al sanatatii, Eugen Nicolaescu. -Relatiile sunt suspendate. PNL si PD nu s-au luat din dragoste, ci din interes, din interesul romanilor. PNL Mures asteapta de la PD Mures un gest responsabil, public, de adoptare a unui comportament civilizat si de respingere a colaborarii cu PSD-, a anuntat Nicolaescu. Neintelegerile dintre cele doua formatiuni au izbucnit odata cu trecerea la PD a lui Dorin Florea, primarul din Targu-Mures, fapt ce a fost privit de liberali drept o incalcare a protocolului Aliantei.
Alba merge inainte fara Alianta
Protocolul Aliantei nu mai functioneaza nici in Alba. -PD si PNL au declarat pe fata ca nu mai colaboreaza. In problemele judetene PD se consulta doar cu PC-, a explicat liderul PC Alba, Nicolae Popa. Acesta a adaugat ca totusi, la nivel de coalitie, lucrurile stau ceva mai bine. -Judetul Alba am putea spune ca e un model de armonie in privinta relatiilor din interiorul coalitiei in ceea ce ne priveste. Noi colaboram bine cu toate partidele. Avem o intelegere buna-, a incheiat Popa, precizand totusi ca deciziile se iau mai mult in cadrul unor -minigrupulete-.
PNL face legea in Tulcea
Inca un judet in care nemultumitii au fost cei de la PC este Tulcea. Aici, de cand presedintele filialei judetene a conservatorilor a trecut la PNL, partidele din coalitie nu se mai inteleg in nicio masura. -Fostul presedinte al PC Tulcea, care s-a dus la liberali, face tot ca sa nu mearga lucrurile bine-, ne-a declarat conservatorul Sabin Cutas, membru al Comitetului de Initiativa al PC Tulcea. Acesta a explicat ca, in judet, PNL este foarte puternic si din aceasta cauza -nu-i lasa nici macar pe democrati sa se manifeste-. -Daca nu ai ceva de dat la schimb, poate sa fie si protocolul protocoalelor-, a incheiat Cutas.
PC nu mai vrea cu PD in Prahova
Liderul PC Prahova, Florin Anghel, a anuntat, in cadrul Biroului Politic al partidului ce a avut loc joi, ca la nivel de judet PC refuza sa mai colaboreze cu PD. Acesta a acuzat-o pe Roberta Anastase, presedintele filialei judetene a PD, ca impreuna cu tatal sau incearca sa controleze tot judetul. In acelasi timp, senatorul liberal Teodor Melescanu a sustinut ca nici la nivel de Alianta partidele nu se mai inteleg si ca divergentele au aparut dupa ce PD a incalcat protocolul prin racolarea primarilor liberali. Cu toate acestea, Melescanu a explicat ca nu se poate vorbi inca de o rupere a protocolului, pentru ca intelegerea s-a semnat la nivel central.
Judetul Galati nu mai are protocoale demult
Si in Galati conservatorii s-au enervat de ceva vreme si au anuntat ca nu mai colaboreaza cu partenerii de coalitie. -Practic, nu mai functioneaza nimic de aproape un an. Cred ca e primul judet care a anuntat ruperea protocolului-, ne-a declarat deputatul PC de Galati Bogdan Ciuca. Acesta a sustinut ca decizia a fost luata dupa ce PNL si PD, care obtinusera scoruri mai mici la alegeri la nivel judetean, nu au mai respectat intelegerea semnata cu liderii conservatorilor. -Ne-au schimbat un director de scoala, ne-au schimbat un consilier judetean si atunci ne-am hotarat si noi sa nu mai colaboram-, a mai precizat conservatorul.
Alianta mai pluteste inca
Constanta: Tensiunile din cadrul Aliantei PNL-PD de la Constanta se datoreaza unor opinii singulare, si nu unui razboi dintre cele doua partide, ne-au asigurat reprezentanti ai PNL. De alftfel, si presedintele democratilor din Constanta, Stelian Dutu, ne-a maturisit ca tine foarte mult la functionarea Aliantei in judet si ca mizeaza pe buna intelegere cu liderul PNL Constanta, Gheorghe Dragomir. De fapt, senatorul PNL de Constanta, Puiu Hasotti, este cel care critica vehement activitatea presedintelui filialei PD din judet.
Braila: La Braila este -o situatie mai deosebita-, a apreciat presedintele interimar al organizatiei PNL din judet, Teodor Melescanu – faptul ca liberalii nu s-au pus inca de acord asupra conducerii filialei Braila a -influentat- dialogul cu partenerii de Alianta. Oricum, Melescanu a pus tensiunile pe seama -perioadei de tranzitie- prin care trece organizatia PNL Braila.
Cat despre amenintarile PC de a rupe colaborarea din coalitie, Melescanu a privit declaratia de razboi a conservatorilor drept o -metafora-, cat timp pana la 1 ianuarie 2007 nimeni nu paraseste coalitia de guvernare.
Mehedinti: Legaturile dintre PNL si PD s-au cimentat la nivelul judetului Mehedinti, in conditiile in care Alianta functioneaza in opozitie. Cele doua formatiuni colaboreaza in lupta impotriva PRM si PSD si uneori chiar a PC, care voteaza de multe ori la fel ca social-democratii.
Timis: La nivelul judetului Timis, PNL si PD colaboreaza cu PNŢCD, formatiunea condusa de Gheorghe Ciuhandu. Cu toate acestea, deputatul PNL de Timis Cristian Busoi ne-a asigurat ca nu exista niciun fel de probleme, scandaluri sau divergente publice intre cele trei formatiuni politice.
Iasi: Alianta DA functioneaza numai bine la Iasi, a asigurat deputatul Relu Fenechiu, presedintele filialei liberale din judet. -Suntem o parte din cei la care mai functioneaza Alianta-, s-a mandrit liberalul. Fenechiu a mai apreciat ca nu se prea poate vorbi despre o coalitie la Iasi, in conditiile in care UDMR nu are reprezentanti, iar conservatorii sunt -cativa-.
Botosani: Printre judetele in care partidele Coalitiei au reusit sa pastreze cat de cat intelegerea se numara si Botosani. Presedintele PC Botosani, senatorul Gavrila Vasilescu, s-a aratat incantat de relatiile -foarte bune- dintre partidele coalitiei. -Nu stiu cat de bine functioneaza protocolul la nivelul Aliantei, dar stiu ca nu sunt divergente majore-, a mai spus conservatorul.
Calarasi: Nici in judetul Calarasi nu s-au inregistrat pana in acest moment probleme deosebite. -Evident, exista anumite probleme, dar la intalnirile lunare reusim sa le rezolvam. Nici la nivel de Alianta nu sunt probleme mari. Presedintele CJ este liberal, iar vicepresedintele CJ este democrat. Deci exista un echilibru -, ne-a explicat liderul PC Calarasi, Constantin Tudor.
Colaborare zero in Capitala
Reprezentantii PNL si PD nu se mai intalnesc de mai bine de un an. Desi neoficiala, ruptura dintre cele doua formatiuni este totala, in conditiile in care singurele dovezi ale unei colaborari sunt sedintele Consiliului General. Potrivit unor surse liberale, PD refuza orice colaborare la nivelul judetelor ca urmare a unei intelegeri verbale intre toate structurile Aliantei. La nivel de coalitie insa, nici nu exista o intelegere concreta, iar singurele colaborari dintre partide au loc in cadrul dezbaterilor din Consiliul General. -Noi, la nivel de Capitala, nu avem niciun fel de protocol. In Consiliul General votam dupa interesele cetatenilor, nu dupa negocierile cu celelalte partide-, a spus conservatorul Octavian Petrovici.