Conducerea PSD a decis, ieri, sa-si retraga reprezentantii de la dezbaterile asupra statutului minoritatilor nationale, in cazul in care seful statului si premierul nu vor lua o pozitie oficiala in legatura cu referendumul privind autonomia teritoriala. -Nu vor mai participa la discutiile pe legea statutului minoritatilor, deoarece ne-am afla intr-o situatie de dublu limbaj fata de societatea romaneasca. (…) Nu putem discuta capitolul 5 al proiectului respectiv, cel despre autonomie, stiind de fapt care sunt optiunile unei parti a actualei puteri-, a anuntat purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu (foto).
Pe acelasi ton, liderii PRM au dezaprobat si au criticat de mai multe ori declaratiile udemeristilor care au sustinut ideea autonomiei teritoriale. Cu toate acestea, reprezentantii PRM nu sunt de acord cu abandonarea dezbaterilor pe motiv ca parlamentarii puterii ar putea vota pe banda rulanta statutul. -Sub nicio forma nu sustinem actiunea PSD, pentru ca asta nu inseamna decat sa-i lasam pe ei (n.r. – cei de la putere) sa-si faca planurile. Chiar fara noi, s-ar putea sa aiba cvorum de lucru. Nenorocirea este ca de multe ori au lucrat si fara cvorum daca n-am fost noi acolo-, ne-a declarat presedintele Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, Olguta Vasilescu. Desi ambele partide ale opozitei lupta impotriva dorintelor udemeristilor, atacurile lor nu au prea multe sorti de izbanda. Daca social-democratii nu isi vor mai trimite reprezentantii la dezbateri, voturile peremistilor vor fi insuficiente pentru a bloca intentiile UDMR, iar pe de alta parte, daca PRM ramane la lucrari, cele trei comisii vor avea cvorum si isi vor putea continua lucrarile.
Social democratii nu semneaza motiunea anti- Marko Bela
Singurul partid de la putere care a atacat mai dur declaratiile liderilor UDMR este PC. Conservatorii insa nu au luat pana in acest moment nicio decizie in legatura cu retragerea reprezentantilor de la comisii. -Deocamdata, noi lucram la motiunea simpla pe care vrem sa o depunem pe aceasta tema-, ne-a declarat deputatul conservator Petru Calian. Grupul senatorial al PSD a decis ieri sa nu semneze si sa nu voteze motiunea simpla formulata de PC si PRM impotriva vicepremierului Marko Bela. Pesedistii nu exclud insa ideea ca unii dintre membrii grupului ar putea sa nu respecte decizia. Motivatia pentru trasarea motiunii, prin care se vrea demiterea lui Marko, a fost aceea ca vicepremierul nu s-ar fi delimitat de -declaratiile antistatale- ale UCM. Toti senatorii PC si PRM si-au pus semnatura asupra documentului, dar numarul acestora este insuficient pentru inaintarea acestuia catre forurile superioare, fiind nevoie si de sustinerea a cel putin sase social-democrati.
UDMR: o musamalizare a vointei politice
Replica UDMR a venit imediat. Vicepresedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, udemeristul Asztalos Ferenc, a spus ca anuntul PSD reprezinta o adversitate fata de UDMR, pe care Uniunea nu o intelege, din moment ce Marko Bela nu a militat niciodata pentru autonomia teritoriala prin referendum.
-Atitudinea colegilor nostri, care boicoteaza de ficeare data discutarea proiectului, este doar un pretext, pentru ca nu exista vointa politica. Iar acum, prin faptul ca PSD isi va retrage parlamentarii din comisii, este un alt pretext care sa musamalizeze aceasta lipsa de vointa politica. Dar eu nu inteleg nici de ce unii dintre colegii nostri din coalitie, si aici ma refer in special la PD, gasesc de fiecare data motive sa tergiverseze dezbaterea proiectului-, a spus deputatul UDMR. Asztalos Ferenc a tinut sa explice ca demersul PSD este neintemeiat din moment ce acuza UDMR de actiuni de care Uniunea s-a delimitat de fiecare data. -Aici e prima greseala, cand se vorbeste de referendum pentru autonomia teritoriala. Conform programului UDMR, e nevoie de diferite forme de autonomie printre care si cea teritoriala, dar s-a specificat cat se poate de clar ca UDMR doreste acest lucru doar pe calea parlamentara-, a conchis vicepresedintele Comisiei pentru invatamant.