Home Politic Partidele sufera de deviatie politica : cand la stanga, cand la dreapta

Partidele sufera de deviatie politica : cand la stanga, cand la dreapta

DISTRIBUIŢI

Socoteala alegatorului aflat in fata urnei pare sa nu se potriveasca niciodata cu situatia de dupa momentul votului. Daca la viitoarele alegeri veti dori sa alegeti un mesaj social-democrat, sa stiti ca, votand PSD, nu aveti certitudinea ca acest partid se va apleca asupra problemelor dumneavoastra sociale, dupa cum nici votul dat eventual PNTCD nu va insemna ca ati optat pentru consolidarea proprietatii in Romania. Partidele romanesti sufera de 12 ani de o maladie ce pare incurabila, deviatia politica, pentru care nu a fost descoperit pana acum nici un remediu. Partidele, fie ca se revendica de dreapta sau de stanga, nu ezita sa imprumute din mesajul celuilalt atunci cand situatia o cere. Astfel, Guvernul PSD nu ezita sa sustina economic marile grupuri de interese de afaceri, iar taranistii sunt tentati sa ocupe culoarul lasat liber de social-democratii lui Nastase, in speranta ca acest lucru ii mai poate salva de la falimentul politic. Singurii care reusesc sa se mentina pe linia de plutire ideologica sunt liberalii, care incearca sa nu auda ispitele mesajului social-democrat, promovat in partid de proaspat venitii de la ApR-ul lui Teodor Melescanu.

Partidele de pe scena politica romaneasca si-au adus tot timpul aminte de doctrina si de ideologie in preajma alegerilor, in rest, subiectul fiind bun doar de retorica parlamentara sau de simpla demagogie. In peisajul nostru politic exista si formatiuni care nu si-au definit clar linia politica, imprumutand si de la drepta, si de la stanga, in functie de evenimente. Confuzia ideologica s-a accentuat si mai mult in ultima vreme, partidele fiind tentate sa-si modeleze discursul public mai putin dupa principii doctrinare si mai mult dupa -vox populi-. In acest context, alegerile din 2004 ar putea oferi cateva surprize la capitolul promisiuni electorale.

Social-democrati de conjunctura

Potrivit canoanelor ideologice, social-democratii romani ar trebui sa fie oameni aplecati la nevoile oamenilor de rand, bugetari sau pensionari, care fac fata din ce in ce mai greu traiului zilnic. Actiunile Guvernului roman, social-democrat in proportie de 100%, contrazic insa orice tipar ideologic. In afara gesturilor umanitare, de acordare a unor ajutoare caselor de batrani sau caminelor de copii in prag de sarbatori, restul demersurilor Cabinetului Nastase amintesc din ce in ce mai putin de familia social-decocrata de la care se revendica spiritual PSD. Esalonarile datoriilor unor mari industriasi, facilitatile acordate marilor proprietari de pamant sunt doar cateva din gesturile care tradeaza pactizarea social-democratilor cu mari grupuri de interese economice, grupate zonal, uitand de destinatarii initiali ai mesajului lor, care i-au sustinut de altfel in dobandirea puterii politice.

Nici social-democratii lui Traian Basescu nu fac nota discordanta. In ciuda discursului de tip Robin Hood al primarului general al Capitalei, actiunile pedistilor nu au fost niciodata asimilate social-democratiei, chiar daca acest partid a avut la indemana, in perioada guvernarii, un instrument eficient, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Firavele initiative legislative cu tenta sociala ale democratilor nu au reusit sa-i impuna pe acestia in constiinta electoratului ca mesageri ai social-democratiei, fapt confirmat si de rezultatul alegerilor din 2000.

Taranistii se reorienteaza din mers

Debusolati dupa esecul din toamna lui 2000, taranistii incearca sa recupereze terenul pierdut, adaptandu-se din mers situatiei de pe teren. Constatand ca mesajul si actiunile Dreptei au fost preluate de social-democrati, taranistii lui Ciorbea s-au gandit ca pot sa ocupe ei culoarul mesajului social lasat liber de PSD-ul lui Nastase. Presedintele PNTCD considera ca a sosit timpul ca partidul sa valorifice particula -taranesc- din denumirea sa si sa mearga cu un mesaj clar de sustinere a acestei categorii sociale la alegerile din 2004. Ciorbea justifica -dezertarea- spre stanga a partidului si prin componentele crestin-democratiei care, sustine el, a introdus in Europa termenul de economie sociala de piata, -imprumutat- cu generozitate si de social-democratii de la Bucuresti.

Liberalii se mentin la linia de plutire

Liberalii par sa se mentina deocamdata la linia de plutire, desi tentatia de a aluneca spre stanga nu lipseste nici la partidul condus de Valeriu Stoica. Initiativele parlamentarilor liberali de sustinere a capitalului autohton, lupta cu reprezentantii PSD pentru reducerea impozitului pe profit salveaza deocamdata partidul de ispitele mesajului de stanga. Exista insa si voci care transmit mesaje cu tenta social-democrata, din dorinta de a mai ciupi cate ceva din electoratul partidului aflat la guvernare. Cei mai mari sustinatori ai discursului cu tenta sociala din partidul lui Valeriu Stoica sunt fostii aperisti, care s-au contopit anul trecut cu liberalii. Oamenii lui Teodor Melescanu provin, in cea mai mare parte, din acelasi trunchi cu PSD, motiv pentru care cei mai multi nu pot deveni peste noapte cei mai inflacarati aparatori ai Dreptei.

Struto-camila ideologica marca PRM

Cel mai neobisnuit melanj ideologic se regaseste insa PRM. Doctrinar, partidul lui C.V. Tudor este afiliat Dreptei nationaliste, dar, cand e vorba de mesaj si de actiune politica, peremistii prefera culoarul Stangii, mult mai vast si mai generos de altfel. Discursurile populiste ale liderilor partidului, crearea imaginii unui partid care se ia la tranta cu coruptia si cu minciuna l-au adus pe C.V. Tudor in turul al doilea al alegerilor prezidentiale si continua sa aduca procente bune in sondaje partidului sau, ca urmare a scaderii increderii in masurile sociale ale Guvernului PSD. De altfel, exista tendinta clara, aratata si de sondaje, ca partidul lui Vadim -sa ia fata- PSD in zone considerate pana acum fiefuri electorale ale formatiunii conduse de premierul Nastase.

Aceste clivaje ideologice nu limpezesc in nici un fel apele tulburi ale politicii romanesti, adancind si mai tare confuzia dintre ideologie, doctrina si mesaj politic. Alegatorul roman se va prezenta probabil la urne in 2004 fara sa stie sigur daca votul sau pentru PSD inseamna mai multa protectie sociala sau daca votul dat taranistilor readuce respectul pentru proprietate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.