Partidele politice vor fi obligate sa publice lista completa a surselor de finantare, donatiile facute de membri vor fi mai mici, fiind plafonate la 12 salarii minime brute pe economie, iar toate contributiile vor fi controlate de Autoritatea Electorala Permanenta. In plus, alocatiile acordate de stat vor depinde si de rezultatele obtinute de formatiunile politice la alegerile locale. Conform noului proiect de lege dupa care se va face finantarea partidelor politice – aprobat in sedinta de ieri a executivului -, vor creste pana la 500 de milioane de lei si amenzile pentru nerespectarea legislatiei in domeniu.
Guvernul a aprobat ieri proiectul legii privind finantarea partidelor politice.
Proiectul a fost dezbatut de ceva vreme in cadrul Aliantei DA, urmand sa modifice substantial legislatia in vigoare. Printre noutati se numara obligatia partidelor de a prezenta lista completa a surselor de finantare, reducerea plafonului maxim al donatiilor facute de membrii de partid, precum si limitarea la o singura autoritate care va controla modul de respectare a legii.
Adio donatii mascate
Partidele vor fi obligate sa prezinte lista completa a surselor de finantare, si nu doar date referitoare la donatiile de care au beneficiat. Nivelul maxim al cotizatiilor platite de membri a fost redus la 12 salarii minime brute pe economie – o suma simbolica fata de cele 100 de salarii acceptate pana acum. Salariul luat ca referintaa este cel de la 1 ianuarie a anului in care se face donatia. Persoanele juridice nu pot face donatii daca au datorii mai mari de 60 de zile catre buget.
Conform proiectului, toate veniturile obtinute de partidele politice vor fi publicate in partea a treia din Monitorul Oficial, nu in prima parte, cum s-a facut pana acum. In plus, si partidele care nu au primit donatii trebuie sa faca public acest lucru in Monitorul Oficial.
De asemenea, donatiile mascate trebuie dezvaluite de catre partidele politice. Ministrul justitiei, Monica Macovei, a dat exemplul unui hotel care percepe membrilor unui partid politic tarife mai mici decat celorlalte persoane. Acest lucru nu este interzis, insa partidul politic trebuie sa-l faca public, a spus Macovei. Partidele au obligatia de a include si discounturile in contabilitatea proprie, pentru ca sub acestea se pot ascunde donatii, a explicat Monica Macovei.
Potrivit noului proiect, va fi interzis si abuzul de resurse publice, atunci cand in campania electorala participa si persoane cu functii publice, un exemplu fiind interzicerea folosirii de catre candidati a masinii de serviciu in campania electorala.
Amenzi de pana la 500 de milioane
Alocatiile bugetare acordate partidelor politice vor depinde, de acum inainte, si de rezultatele obtinute la alegerile locale, nu numai de cele de la alegerile parlamentare. Astfel, 75% din finantarea de la buget va fi primita de partide in functie de rezultatele la alegerile generale – banii urmand sa fie impartiti proportional cu numarul de voturi primite, doar intre partidele care au obtinut cu cel mult 1% sub pragul electoral. 25% se dau in functie de reusitele inregistrate la nivel local, daca s-au obtinut cel putin 50 de mandate de consilier.
In cazul aprobarii acestor modificari, va exista posibilitatea suspendarii subventiilor acordate de stat pentru perioada in care partidele nu isi respecta obligatiile legale.
Proiectul de lege prevede cresterea pana la 300-500 milioane de lei vechi a cuantumului amenzilor pentru nerespectarea legislatiei de catre partidele politice.
Proiectul de lege mai prevede existenta unei singure autoritati de control a partidelor politice (in loc de patru, ca pana acum). Autoritatea Electorala Permanenta ar urma sa controleze si sa sanctioneze partidele politice, in timp ce Curtea de Conturi va fi abilitata sa faca verificari numai in ceea ce priveste utilizarea subventiilor primite de partide de la stat.
Macovei spune ca aceasta autoritate urmeaza sa devina una care sa se ocupe de toate problemele electorale, inclusiv de control si de aplicare a sanctiunilor.