Memorandumul semnat in preajma Craciunului de premierii roman si ungar a starnit reactii publice diferite. Daca, la Bucuresti, Cabinetul Nastase s-a grabit sa ratifice in ultima zi de munca a anului textul memorandumului, la Budapesta, Viktor Orban se afla intr-o situatie extrem de dificila, datorita criticilor virulente venite mai ales dinspre Opozitie. Dupa ce Orban l-a tinut mai multe luni in sah cu aplicarera Legii statutului, premierul Adrian Nastase poate acum sa-si rada linistit in barba de omologul sau ungar, intrucat acesta a petrecut sarbatorile intr-o atmosfera tensionata, fiind atacat la unison de partidele din Opozitie, de sindicate si, nu in ultimul rand, de presa maghiara. Principalul capat de acuzatie este prevederea din Memorandum privind posibilitatea acceptarii in Ungaria a fortei de munca din Romania, fara nici o selectie, fapt ce ar putea constitui un stimulent si pentru forta de munca din alte tari vecine si, prin urmare, un pericol pentru muncitorii maghiari.
Memorandumul seamana razboi in viata politica de la Budapesta
Daca aruncam o simpla privire asupra presei maghiare, putem spune ca premierul Adrian Nastase si-a atins tinta in duelul sau cu Viktor Orban cu privire la aplicarea Legii statutului. Toate ziarele de mare tiraj din Ungaria comenteaza divergentele aparute la Budapesta in urma semnarii Memorandumului. Cumea ironiei este ca cel mai puternic contestatar al acestui document este Partidul Socialist Ungar, omologul si prietenul PSD-ului lui Nastase.
Fostul premier socialist, Gyula Horn, si presedintele partidului, Laszlo Kovacs, considera ca Memorandumul Orban – Nastase reprezinta o lege a facilitatilor pentru Romania. Gyula Horn nu considera exclus nici ca in fundalul Memorandumului Orban – Nastase sa se afle un acord secret sau o invoiala negociata.
Lupta prin declaratii a celor doua tabere este dura, amplificata si de perioada de campaniei electorala in care se afla Ungaria, in perspectiva alegerilor din aprilie.
Alianta Democratilor Liberi s-a grabit sa amendeze Legea statutului, trimitand, sambata, Parlamentului o propunere care, sustin liderii partidului, permite Ungariei sa se protejeze de -amenintarile serioase- din Memorandum, prin care se impovareaza in mod gratuit sistemul asigurarilor medicale, aflat deja intr-o situatie dezastruoasa, dupa cum apreciaza democratii liberi.
Singurul prieten al premierului ungar s-a dovedit a fi presedintele Partidului Vietii si Dreptatii, Istvan Csurka, care este de altfel si un posibil aliat al FIDESZ in perspectiva alegerilor din acest an. Csurka considera ca Legea statutului este cea mai mare realizare a Guvernului in materie de politica externa in 2001 si ca acuzele venite dinspre socialisti si democratii liberi sunt -simple actiuni de propaganda electorala-.
Sindicatele sar la gatul lui Orban
Pe langa Opozitie, premierul Viktor Orban are de infruntat si criticile venite dinspre sindicate. Cu trei zile inainte de sfarsitul anului, cinci federatii sindicale au cerut convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului National al Muncii, deoarece considera inacceptabila deschiderea unilaterala si nelimitata a pietei fortei de munca ungare pentru muncitorii romani. Reprezentantii sindicatelor considera ca Memorandumul nu tine seama de interesele muncitorilor unguri, deschide calea pentru angajarea unor persoane fara contract colectiv de munca si ingreuneaza alinierea salariilor la nivelul celor europene. Protestele sindicalistilor au fost insotite si de miscari de strada. Astfel, in sudul judetelui Bekes, in apropierea frontierei cu Romania, s-au declansat demonstratii de protest, participanii acuzand faptul ca Pactul Orban – Nastase va contribui la degradarea materiala a unor asezari ungare unde majoritatea locuitorilor traiesc din munci sezoniere, iar invadarea pietei de catre romani va scadea in mod semnificativ salariile si, implicit, nivelul de trai in zona.
Orban se disculpa
Raspunzand criticilor adresate de partidele de opozitie si de sindicate, premierul Viktor Orban considera ca -zgomotul si confuzia- care s-au inregistrat dupa semnarea Memorandumului sunt rezultatul informarii insuficiente cu privire la acest subiect. Premierul ungar s-a aratat convins de faptul ca nu va exista nici un aflux de muncitori romani, deoarece dreptul de munca oferit prin Legea statutului se acorda numai in cazul in care nu este afectata situatia de pe piata muncii. Premierul ungar a subliniat ca cei care doresc sa munceasca in Ungaria trebuie sa posede viza de angajare, autorizatie, numar fiscal si trebuie sa se prezinte si la asigurarile sociale. Orban sustine ca, in acest moment, in Ungaria exista 40.000 de locuri de munca neocupate, iar adevaratul pericol nu-l reprezinta forta de munca din Romania, ci munca la negru.
Legea statutului se aplica
Ultima sedinta a Guvernului maghiar din acest an a fost dedicata aprobarii Normelor de aplicare ale prevederilor Legii statutului. Conform acestora, adeverintele de maghiar se vor elibera numai pe teritoriul Ungariei, la ambasadele si la consulatele maghiare. Astfel, incepand de la 1 ianuarie, orice etnic maghiar din Romania poate solicita la consulatele ungare mult-ravnita legitimatie de maghiar, care a starnit atatea tensiuni in ultima vreme intre cele doua tari vecine. Pentru a solicita un loc de munca in Ungaria, cei interesati trebuie sa prezinte insa, dupa cum sustinea Orban, viza de munca si contractul de munca, pentru a putea astfel luati in evidenta autoritatilor fiscale si de catre asigurarile sociale.