Home Politic Pascu si Geoana inteleg diferit participarea la razboiul contra Irakului

Pascu si Geoana inteleg diferit participarea la razboiul contra Irakului

DISTRIBUIŢI

Posibila interventie militara a Statelor Unite in Irak este vazuta diferit de autoritatile de la Bucuresti. Desi pe plan extern dezbaterea privind oportunitatea unui asemenea demers nu a fost finalizata inca, Cabinetul Nastase s-a grabit sa-si reafirme sprijinul pentru deciziile militare ale celui mai puternic membru NATO. Fireste ca graba Executivului roman a avut ca obiectiv castigarea de bile albe in procesul de aderare la Alianta Nord-Atlantica. Pe de alta parte insa, dupa cum este deja cunoscut, exista voci puternice in cadrul ONU, care si-au afirmat deschis reticenta fata de intentiile Casei Albe. Mai mult chiar, si in cadrul Parlamentului american parerile sunt impartite. In timp ce insa in SUA congresmanii se gandesc cata putere sa-i dea lui George W. Bush in aceasta problema, la Bucuresti discutia este daca mai este sau nu nevoie de inca o aprobare a Parlamentului pentru alierea cu SUA in cazul unui razboi contra Irakului sau Guvernul roman se poate prevala de aprobarea primita de Legislativ anul trecut, imediat dupa atacurile teroriste din 11 septembrie.


Ministrul apararii nu-si bate capul cu rezolutia ONU

Desi diplomatii romani incearca inca sa nu incline decisiv balanta, situandu-se de partea SUA fara ca Administratia Bush sa fi ajuns la o pozitie comuna cu Consiliul de Securitate al ONU, ministrul apararii Ioan Mircea Pascu pare sigur pe propria viziune asupra contextului.

Acesta a declarat recent ca aprobarea data de Parlament anul trecut privind punerea la dispozitia NATO si a SUA a spatiului aerian, terestru si maritim ramane valabila si in privinta unei posibile actiuni in Irak.

Pascu spune ca, daca se va ajunge la o actiune a SUA in Irak, ca parte a actiunilor antiteroriste de dupa 11 septembrie, votul Legislativului roman dat la 19 septembrie 2001 este acoperitor pentru asocierea Romaniei la o astfel de campanie. Pe cat se pare, ministrul roman nu-si face prea multe probleme in privinta unei rezolutii ONU pe aceasta tema. -Daca va iesi si cum va arata rezolutia ONU, nu stim la aceasta ora si este o speculatie sa discutam pe aceasta tema-, a spus Pascu.

Geoana nuanteaza

Mircea Geoana a explicat insa ca este foarte posibil ca Executivul sa ceara o noua aprobare Parlamentului pentru o eventuala misiune militara in Irak. El spune ca functie de tipul de actiune, sub egida NATO sau in alt mod, se vor decide si procedurile de aprobare a misiunii. In schimb, presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor are un punct de vedere ferm. Parlamentul va trebui sa se pronunte din nou privind forma concreta de sprijin acordata de Romania.

Posibila coalitie -razboinica- SUA, Marea Britanie, Romania, Bulgaria

Convins din ce in ce mai mult ca ONU va taragana cat mai mult adoptarea unei rezolutii care sa permita SUA -invadarea- Irakului, presedintele Bush a adoptat recent o alta strategie. El a anuntat ca se gandeste la constructia unei coalitii impotriva terorismului cu toate statele care vor dori sa se alature SUA. Associated Press sustine ca oficialii americani au amintit, referindu-se la aceasta coalitie, pe langa Marea Britanie si Romania, si Bulgaria.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.