Conservatorii nu au sustinere in parlament pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Nici unul dintre partidele parlamentare nu considera justificata intentia PC. Nici macar peremistii, care au lansat ideea suspendarii lui Basescu in urma cu cateva luni, nu imbratiseaza propunerea PC.
Preda: l-am somat pe premier sa ia o pozitie fata de PC
Pentru vicepresedintele PD Cezar Preda (foto 1), initiativa conservatorilor este doar un exercitiu de imagine, fara sanse reale. -Cred ca nici domnul Voiculescu nu crede ca va avea sorti de izbanda-, a declarat democratul. Asa ca Preda a gasit un motiv numai bun pentru a redeschide o tema mai veche: cea a iesirii PC de la guvernare. Vicepresedintele PD a recunoscut ca, intr-o sedinta a Aliantei de acum doua saptamani, l-a somat pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa se hotarasca daca mai vrea sau nu sa faca echipa cu PC. -Este optiunea primului-ministru sa vada daca mai doreste o colaborare cu un partid care nu mai e la guvernare decat la Palatul Victoria, nu si la Palatul Parlamentului. I-am spus premierului ca nu trebuie sa astepte strategia PC sau UDMR, ci sa vada clar care ne sunt interesele-, a declarat Preda. Cat despre sentimentele democratilor fata de conservatori, Preda a fost sincer, motivand ca imoralitatea si demagogia dovedite de PC si sesizate de analisti au fost percepute de Voiculescu si ai lui drept -pragmatism-.
Berceanu: N-am avut nici pana acum nevoie de PC in parlament
Democratii au ridiculizat intentia PC-ului de demitere a sefului statului. Ministrului transporturilor, Radu Berceanu (foto 2), i se pare hazlie situatia in care -un partid de 1,5% in sondaje cere demisia lui Basescu, care in toate sondajele de opinie are peste 55%-.
-Nu ma pasioneaza aproape deloc declaratiile belicoase si foarte tari ale lui Voiculescu, care sunt menite sa il scoata in prim-plan-, a reactionat Berceanu la afirmatiile liderului PC.
Referitor la iesirea de la guvernare a conservatorilor, Berceanu a spus ca PD nu este preocupat de scoaterea PC din coalitie. Totusi, ministrul democrat a remarcat ca -niciodata n-au fost in Senat mai mult de 4-5 conservatori, dintre care doi se faceau ca n-au inteles ce se discuta in coalitie, deci ce a trecut nu a trecut cu maretul sprijin al PC-.
Liberalii fac pe diplomatii
PNL nu a reactionat foarte limpede la propunerea PC. Liberalii nu vor impartasi ideea lui Voiculescu si nu doresc iesirea PC de la guvernare. Vicepresedintele liberal, senatorul Teodor Melescanu (foto 3), este de parere ca guvernarea mai are putin si isi atinge principalul scop, aderarea la UE, motiv pentru care, dupa 1 ianurie 2007, liberalii sunt de acord cu mentinerea acordului cu toti partenerii din coalitie. -Participarea la guvernare nu se face pe baza meritelor, ci pe baza sustinerii proiectelor asumate de coalitie-, si-a exprimat Melescanu opinia.
UDMR nu sustine demersul PC
Udemeristii nu se vor ralia propunerii PC de incepere a procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Potrivit deputatului UDMR Kelemen Hunor (foto 4), -un astfel de demers nu va avea nici un rezultat, este sortit esecului-. -UDMR, cu toate nemultumirile pe care le are, nu va fi un partener al conservatorilor in aceasta procedura-, a asigurat udemeristul.
Referitor la iesirea de la guvernare a PC, Kelemen Hunor este de parere ca initiativa ar trebui sa apartina conservatorilor, nu altor partide. Deputatul UDMR sustine totusi ca divergentele pe care le are Voiculescu cu PD dovedesc ca PC -nu prea isi gaseste locul in coalitie-. -La un moment dat, cred ca Voiculescu ar trebui sa se gandeasca daca mai are rost sa stea la guvernare-, a concluzionat Kelemen Hunor.
PRM intoarce spatele conservatorilor
Desi au fost primii care au propus suspendarea lui Basescu, PRM nu considera oportun un asemenea demers inaintea aderarii la UE. -Nu este acum momentul demararii pocedurii de suspendare a lui Basescu, la ora actuala, Romania are nevoie de stabilitate. Noi nu ne raliem initiativei PC si pana la aderarea la UE nu vom sprijini nimic de acest fel-, a apreciat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas (foto 5).
Ponta: da, dar numai daca sunt argumente
-Daca presedintele Basescu incalca Constitutia, noi nu avem nici o problema sa ne alaturam initiativei PC-, a anuntat deputatul PSD Victor Ponta (foto 6). Desi pesedistul a recunoscut ca nu il are la suflet pe seful statului, tot el a indemnat PSD la moderatie in ceea ce priveste alaturarea la demersul conservatorilor de a-l suspenda pe Basescu. -Noi luptam cu argumente. Nu vrem sa facem un demers doar pentru a arata ca suntem rai cu presedintele-, a argumentat pesedistul.
Traseul constitutional
In Constitutie, suspendarea din functie a presedintelui Romaniei este prevazuta la articolul 96. Potrivit documentului fundamental, -in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale-. In Constitutie este prevazuta si posibilitatea presedintelui de a oferi explicatii parlamentului cu privire la faptele ce i se imputa.
Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce la cunostinta presedintelui.
Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.
Potrivit articolului 97, daca presedintele este demis, functia sa devine vacanta timp de trei luni, dupa care guvernul trebuie sa organizeze alegeri pentru un nou presedinte. La fel si in cazurile in care presedintele demisioneaza sau in caz de deces.
In acele trei luni, articolul 98 din Constitutie, referitor la interimatul functiei de sef al statului, prevede ca presedintele Senatului sau presedintele Camerei Deputatilor va tine locul presedintelui. Inlocuitorul provizoriu al sefului statului nu poate sa dizolve parlamentul sau sa organizeze referendum.