Home Politic PD-L merge la Curtea Constituțională pentru Mitrea și Năstase

PD-L merge la Curtea Constituțională pentru Mitrea și Năstase

DISTRIBUIŢI

Președintele PD-L, Emil Boc, a declarat ieri că partidul pe care îl conduce va ataca la Curtea Constituțională prevederea Regulamentului Camerei privind punerea sub urmărire penală a miniștrilor-parlamentari cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul deputaților. Liderul PD-L a acuzat Parlamentul că a încetat să fie o instituție reprezentativă pentru popor și că a devenit o "instituție de protecție a persoanelor certate cu legea penală".

Neconstituțional

Boc a arătat că prevederea este neconstituțională din două motive: în primul rând, art. 76, alineatul 2 spune că legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră, iar hotărârea prin care se decide începerea urmăririi penale împotriva unui membru al Guvernului care are și calitatea de parlamentar se face cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră, cu condiția respectării cvorumului de ședință, respectiv a prezenței în sală a cel puțin jumătate plus unu dintre parlamentari. Boc a arătat apoi că președintele României poate fi suspendat din funcție, potrivit Constituției, cu votul majorității senatorilor și deputaților, respectiv jumătate plus unu din numărul total al acestora, pe când un ministru care are și calitatea de parlamentar nu poate fi trimis în judecată decât cu două treimi.

Eschivă

Președintele PD-L a criticat decizia Parlamentului de a pleca în vacanță fără a rezolva problema urmăririi penale a demnitarilor suspectați de acte de corupție. "Este inadmisibil ca Parlamentul să plece în vacanță și să nu permită justiției să își spună cuvântul, pentru că noi nu știm dacă domnii Năstase, Mitrea, Păcuraru, Șereș sunt vinovați", a răbufnit Boc.
Camera Deputaților nu a reușit să ia pe 24 iunie o decizie în cazul avizării cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazurile deputaților PSD Adrian Năstase și Miron Mitrea. La ședință au fost prezenți 208 deputați, iar pentru a lua o decizie trebuiau să participe 220. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, pentru acordarea avizului de începere a urmăririi penale în dosarele care îi privesc pe deputați este necesară o majoritate de două treimi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.