Inainte de a fi ales, acum doua saptamani, de catre Consiliul National de Coordonare in functia de presedinte executiv al PD, deputatul Emil Boc a promis ca va schita un -guvern din umbra- format numai din democrati pentru ca partidul sa fie pregatit in eventualitatea participarii la guvernare, dupa alegerile din 2004. Liderul democrat nu numai ca s-a apucat de treaba, dar are deja pusa la punct o strategie pe acest subiect, pe care o va supune aprobarii Biroului Permanent National al partidului. Partenerii PD din Alianta -Dreptate si Adevar- – liberalii – nu sunt interesati sa-si construiasca de pe acum o formula guvernamentala, sustinand ca mai importanta este oferta politica a aliantei.
Strategia de selectare a viitorilor ministri
-Un partid care se pregateste pentru guvernare nu poate sta cu mainile in san cu un an inainte de alegeri fara sa aiba <o armata> de profesionisti, care sa poata sustine oricand in plan practic un program de guvernare-, si-a justificat presedintele executiv al PD, Emil Boc, intentia de a crea o echipa guvernamentala cu oameni din partidul sau. El a precizat ca are deja pregatita o strategie -de amploare- pe aceasta tema, pe care o va supune atentiei conducerii PD pentru ca, in perioada urmatoare, -sa facem o selectie riguroasa a competentelor pe domenii in partid-. Mentionand ca strategia nu este focalizata, deocamdata, pe nume concrete de posibili ministri democrati, ci pe crearea cadrului de resurse umane, Emil Boc a aratat ca selectia candidatilor la portofoliile ministeriale se va face pe baza de voluntariat, pe contactarea oamenilor performanti care s-au impus in domeniile lor profesionale, dar mai ales din cadrul departamentelor specializate ale partidului, conduse de cate un vicepresedinte si de secretari executivi. PD are 13 asemenea departamente privind politicile economice, sociale, internationale, in agricultura, in justitie, in administratia publica etc.
Cabinet, intr-o formula redusa
In viziunea lui Emil Boc, guvernul din 2004, cu participarea PD, ar trebui sa aiba 15-16 ministere. -Ar fi schema guvernamentala optima de functionare-, sustine presedintele executiv al PD. Nu vor lipsi nici agentiile guvernamentale, dar acestea vor fi reduse drastic pentru ca vor ramane doar cele care -aduc un beneficiu sub aspectul scurtarii birocratiei sau ajutorarii cetatenilor de a nu mai face demersuri la Bucuresti pentru orice aviz.
-Echipa Basescu- este favorita
Sustinatorii motiunii cu care Traian Basescu a castigat sefia PD in dauna lui Petre Roman, aflati si acum in pozitii importante in partid, vor alcatui practic echipa guvernamentala visata de Boc. -Deja s-au conturat cateva personalitati care ar putea face fata unei provocari guvernamentale-, explica liderul PD. El da chiar si exemple: Traian Basescu – prim-ministru, Radu Berceanu – Industrii, Sorin Frunzaverde – Aparare, Ioan Oltean – Administratie Publica, Ioan Onisei – Cultura, Gheorghe Albu – Finante. Sunt nominalizati, totodata, Liviu Negoita, Anca Boagiu, Adriean Videanu, Gheorghe Barbu, Liviu Nistoran, fara a li se atribui insa acestora vreun domeniu. -Sunt oameni care au demonstrat ca pot face fata provocarilor-, a marturisit Emil Boc.
PNL mizeaza mai intai pe oferta politica
Pentru a justifica oarecum graba democratilor de a se vedea instalati pe posturi, Emil Boc a precizat ca -e doar propunerea PD. Boc stie si chiar aminteste ca structura guvernului va fi negociata cu liberalii, dar -pentru PD este important sa avem cei mai buni oameni pregatiti din timp-.
Liberalii nu-si pun inca problema unui guvern din umbra. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, spune ca -este mai importanta oferta politica pentru populatie si mai putin sa propunem un guvern-. -Domnul Boc are probabil alte prioritati. Pentru noi acest lucru nu reprezinta o prioritate-, a conchis liderul PNL. La randul sau, Ionut Popescu, consilierul presedintelui Stolojan, a declarat alaltaieri ca -nu se pune acum problema constituirii unui guvern-fantoma sau cum se numesc proiectiile de acest gen-.