PD a perceput ca pe un afront personal decizia parlamentului de mentinere in functii a sefilor SRI si SIE, trecand astfel peste capul presedintelui Traian Basescu. Democratii i-au acuzat pe colegii liberali ca au calcat in picioare relatiile din Alianta, in timp ce PNL a atras atentia ca PD nu ar trebui sa resimta fiecare critica ce i se aduce sefului statului. Invitati la o emisiune televizata, liderii deputatilor din cele doua partide – Cristian Radulescu si Crin Antonescu – s-au -duelat- pentru presedinte, fiecare dupa -simpatia- pe care i-o poarta acestuia.
Democratii sustin sus si tare ca votul dat de birourile permanente ale celor doua camere din parlament, prin care de doi directori ai SRI si SIE sunt considerati a fi, in continuare, in functii, este tras de par si lipsit de valoare juridica. -Este inca o situatie in care conducerea parlamentului nu a ratat ocazia de a-si da in petic si, in opinia mea, de a face o prostie-, a apreciat Cristian Radulescu, liderul PD din Camera Deputatilor, intr-o emisiune televizata. -Eu nu stiu cine si-a dat in petic si cine a facut o prostie, parerea mea e ca in niciun caz Parlamentul Romaniei-, a venit replica liderului PNL din Camera, Crin Antonescu.
Iar cei doi au continuat in acelasi ritm si cand a venit vorba despre urmarile acestei decizii a parlamentului, dar mai ales cand demisia celor doi sefi ai serviciilor de informatii a condus discutiile spre atitudinea presedintelui Traian Basescu in acest caz.
PNL: Basescu induce in eroare opinia publica
Antonescu a sustinut viziunea PNL, apreciind ca seful statului incearca sa arunce pisica si sa dea vina pe altii. -Domnul presedinte Traian Basescu duce o lupta de imagine si o lupta cu Constitutia, de cand a intrat in posesia mandatului, incearca sa induca in opinia publica urmatoarea idee: in Romania exista un sef absolut, care e Traian Basescu si toti ceilalti sunt trasi de urechi, adusi pe calea cea buna, eventual schimbati-, a motivat liberalul, apreciind ca modul in care Basescu si-a dat cu parerea de data aceasta nu este decat -o incercare grosolana de a induce in eroare opinia publica-.
Mai mult, liberalul a incercat sa convinga PD ca votul dat de PNL nu tradeaza o declaratie de razboi, ci doar o convingere a formatiunii care nu merita sa fie tratata cu suspiciune. -Si colegul meu (Cristian Radulescu – n.r.), si alti colegi ai domniei sale, chiar si domnul Valeriu Stoica – un acolit de mana a doua al Palatului Cotroceni – spun ca PNL s-a asociat cu PSD si PRM ca sa dea o lovitura PD. Desi era vorba doar de presedinte-, a incercat Antonescu sa demonteze perceptia democratilor.
PD: votul nu are temei juridic!
Dar PD nu se lasa cu una cu doua si vrea sa convinga parlamentul ca a luat o decizie fara valoare juridica si care, culmea, il mai sifoneaza si pe seful statului. Asa ca democratii din birourile permanente ale celor doua camere – cu tot cu Cristian Radulescu – au cerut comisiilor juridice sa analizeze temeiul legal al deciziei adoptate joi in parlament.
-Nici orgoliile, nici lipsa de scrupule in raportarea de forte pe care vor s-o impuna presedintelui Romaniei nu justifica o asemenea abordare din partea reprezentantilor cetatenilor in Parlamentul Romaniei-, se arata intr-un comunicat al democratilor. Ei au adus argumente prin care sa demonstreze ca -parlamentul poate sa ia act de vacantarea functiei, si nimic mai mult-, incercand sa motiveze si altfel votul PD, obedient fata de decizia initiala a lui Basescu de a accepta demisia sefilor de la SRI si SIE.
Liberalii, interesati -sa mai treaca- niste legi
PNL a promis sa se gandeasca daca va propune convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului, in care sa se clarifice problemele legate de legile de securitate nationala, dar si de prioritatile legislative pentru UE. Potrivit vicepresedintelui PNL Gheorghe Flutur, aceasta initiativa ar putea fi discutata de conducerea liberala in sedinta de luni a comitetului executiv al formatiunii.