Home Politic PD si PSD, o majoritate confortabila

PD si PSD, o majoritate confortabila

DISTRIBUIŢI

PD si PNL ar aduna mai multe voturi candidand separat decat in Alianta. De asemenea, in preferintele electoratului PD este pe primul loc, urmat de PSD, abia pe locul trei aflandu-se PNL. Ceea ce inseamna ca o alianta PD cu PSD ar avea asigurata o majoritate confortabila, comparativ cu una PD cu PNL. Liberalii vor avea de pierdut dupa excluderea lui Theodor Stolojan, iar Mona Musca se bucura de un adevarat -bum- de crestere a increderii populatiei, intr-o singura luna. De asemenea, Anca Boagiu i-a luat-o inainte Monicai Macovei in topul ministrilor preferati de populatie. Acestea sunt -surprizele- ultimului sondaj INSOMAR, realizat luna aceasta si dat publicitatii ieri.

Potrivit sondajului, Traian Basescu se bucura de increderea a 57% din romani. Seful statului este urmat de fostul consilier prezidential, Theodor Stolojan, in care au incredere 43% din cetateni. Fostul lider PNL inregistreaza o crestere in sondaje, in ciuda excluderii sale din PNL.

Desi Mona Musca scazuse in sondaje dupa scandalul colaborarii sale cu Securitatea, acum aceasta revine, fiind pe locul trei, cu 39 de procente. Locul patru este ocupat de liderul PNG, Gigi Becali, care a totalizat 36 de procente.

Emil Boc a inregistrat o crestere de 5 procente, peste 34% din romani avand incredere in liderul PD. Acesta imparte locul 5 cu liderul PSD, Mircea Geoana. In schimb, primul ministru Calin Popescu Tariceanu se bucura de increderea a doar 27% din electorat, in urma sa fiind fostul presedinte Ion Iliescu si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, in care au incredere 24% din romani.

PD si PNL, despartite de PSD

Varianta candidaturii independente in alegeri a PD si PNL pare sa fie o solutie preferata de romani. In cazul in care partidele ar candida independent, fara a face aliante, PD ar primi 32% din voturi, PSD s-ar afla pe locul doi, cu 23%, iar PNL ar obtine de doua ori mai putin decat PD – 16%. Chiar daca diferenta este foarte mica, o alianta intre PNL si PD ar fi mai utila dupa alegeri, pentru preluarea guvernarii, deoarece voturile PD si PNL, adunate, ar fi mai multe daca cele doua partide ar candida separat, adica 48%, si nu ca Alianta, acreditata cu 46,3% din voturi. Iar o alianta PD-PSD ar avea asigurata o guvernare linistita, procentele celor doua partide, adunate, oferind un linistitor 55%. Pentru PNL ar trebui sa fie un semnal de alarma faptul ca dintre votantii Aliantei DA, ar vota cu PD 65,4 si de doua ori mai putini – 32,1% – ar opta pentru PNL. Specialistii INSOMAR considera ca PD creste in sondaje ca urmare a scandalurilor din interiorul Alinatei, dar si din cauza valului de excluderi care au avut loc in PNL.

Romanii, nemultumiti de activitatea cabinetului Tariceanu

Daca peste 52% din romani sunt multumiti de activitatea presedintelui, numai 32% din cetateni sunt multumiti de premier, in vreme ce 43% si-au manifestat nemultumirea vizavi de activitatea primului ministru, Calin Popescu Tariceanu.

Cei mai apreciati ministri din guvernul Tariceanu sunt: Mihai Razvan Ungureanu, Vasile Blaga si Anca Boagiu. Ministrul afacerilor externe a inregistat o crestere de 5 procente, in lunile septembrie si octombrie, Ungureanu fiind simpatizat de peste 42% din romani. Locul secund este ocupat de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, cu 39 de procente. O crestere spectaculoasa a avut ministrul integrarii, care a reusit sa creasca in sondaje cu 9 procente, devansandu-l pe ministrul justitiei. In Anca Boagiu au incredere peste 37% din romani.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, este privita cu incredere de 33% din cetateni. Urmatoarele locuri sunt ocupate de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, si de ministrul suspendat al apararii, Teodor Atanasiu. Chiar daca nu ocupa de foarte mult timp fotoliul de ministru al transporturilor, Radu Berceanu a inregistrat o crestere de 5 procente, in lunile septembrie si octombrie, peste 28% din romani avand incredere in el.

Pe ultimul loc in preferintele romanilor se afla ministrul tehnologiei si comunicatiilor, Nagy Zsolt.

Romanii continua sa aiba incredere in Biserica

Singura institutie in care peste 85% din romani au incredere este Biserica. Chiar daca a pierdut doua procente, Armata se mentine pe locul secund, 78% din romani avand incredere in aceasta institutie. Locul trei este ocupat de mass-media, care a crescut in sondaje, obtinand 66%.

Studiul a fost realizat de INSOMAR in perioada 12-17 octombrie. A fost folosita metoda sondajului de opinie, fiind chestionate 1.205 persoane din mediul urban si rural. Eroarea maxima admisa este de 2,8%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.