Modificarea atitudinii democratilor si liberalilor fata de oportunitatea alegerilor anticipate a creat agitatie in zona politica. Toate partidele sunt acum in plin proces de evaluare a resurselor si a potentialilor aliati, pentru a intra in perioada preelectorala cat mai bine inarmate.
In acest context, vizita la Bucuresti a unei delegatii a Partidului Socialist European, condusa de vicepresedintele grupului PSE din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, a pus pe jar conducerile PD si PSD. Chiar daca sprijinul oferit de liderii PSE nu a contat prea mult la precedentele alegeri, cand acestia au mizat pe PSD si Nastase si au pierdut, ajutorul logistic si financiar pe care socialistii europeni pot sa il ofere nu este deloc de neglijat.
In timpul campaniei electorale de la finele anului trecut, socialistii au avut de ales intre doua partide din Romania, PD si PSD, si candidatii promovati de aceastea la presedintie, Traian Basescu si Adrian Nastase. Au ales gresit. Atat liderii Partidului Socialist European, cat si cei ai Internationalei Socialiste au mers pe mana lui Nastase si a PSD, convinsi ca fostul premier il va spulbera in alegeri pe Basescu, mai ales ca se parea, dupa primul tur, ca Romania va fi guvernata de o coalitie PSD-PUR-UDMR. Rezultatele finale au fost un adevarat dezastru pentru sustinatorii lui Nastase din PSE si IS, marinarul Traian si democratii rasturnand situatia.
Interese
Democratii, membri mai vechi decat PSD in Internationala Socialista, au fost extrem de suparati pe partenerii lor europeni pentru pozitia din campanie. La varful PD a inceput sa se vehiculeze ideea schimbarii doctrinei, din social-democrata in populara, si afilierea partidului la miscarea populara europeana, care conduce acum in Parlamentul European. Pierderea unui partid important, care a dat inclusiv un presedinte de tara, nu este deloc o galusca usor de inghitit pentru socialistii europeni, mai ales ca Romania este pe ultima suta de metri in procesul de aderare. Fiind o tara mijlocie dupa criteriile europene, Romania va avea si un numar destul de important de parlamentari. Fiind la putere si avandu-l in spate pe Traian Basescu, PD poate da un numar destul de important din acesti parlamentari.
Socialistii nu vor sa piarda nici PSD. Principalul partid de opozitie va avea un cuvant greu de spus in viitor, chiar daca acum trece printr-o criza. Pe langa aceasta, Adrian Nastase are relatii personale foarte bune cu o serie de lideri ai IS si PSE si a dus, in ultimele saptamani, o campanie intensa de curtare a celor doua organizatii.
Bata si morcovul, la democrati
Democratii si-au jucat bine cartea supararii justificate. Declaratiile unor lideri precum Radu Berceanu, privind o eventuala saritura in barca popularilor, refuzul de a participa la reuniunea socialistilor de la Stokholm sau intalnirile dintre Sorin Frunzaverde si lideri ai Partidului Popular European, la Bruxelles, au starnit frisoane la varf in miscarea socialista europeana. Pe de alta parte, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a iesit la rampa cu declaratii in care reafirma orientarea social-democrata a PD, pentru a indulci pilula. PD are si el un interes major in a nu pierde contactul cu grupul socialist. Pentru democratii din Romania, sprijinul PSE atat politic, cat si financiar, este mai mult decat necesar.
Tactica democrata a dat roade. Dupa intalnirea de ieri dintre Emil Boc, Sorin Frunzaverde, Cezar Preda, vicepresedintele pentru organizare si mediu de afaceri, Silvian Ionescu, secretar executiv al Departamentului Organizare din PD, si delegatia PES, formata din Jan Marinus Wiersma, vicepresedinte al Grupului Partidului Socialist European, responsabil cu extinderea, David Harley, secretar general al Grupului PES, Rob van de Water, administrator al Grupului PES, si Alexandra Dobolyi, membru al Parlamentului European din partea Ungariei, tonul a fost optimist.
-Impreuna cu reprezentantii PES, am hotarat sa lasam deoparte problemele pe care le-am avut in trecut, in acest moment fiind primordiale integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si aplicarea programului social-democrat in actul de guvernare. Conducerea PD se deruleaza pe baza motiunii Romania puternica, Romania social-democrata. Orice alte discutii pe teme de afilieri internationale sunt inutile pana dupa congres-, a declarat Emil Boc. Socialistii europeni si-au luat si angajamentul de a promova reprezentarea, ca observatori, a parlamentarilor Partidului Democrat in Parlamentul European.
Socialistii sprijina si PSD
Si liderii PSD au primit promisiunea ca vor avea parlamentari-observatori in Parlamentul European. Ei au spus ca socialistii europeni sunt obisnuiti sa sprijine doua grupari social-democrate din aceeasi tara si ca democratii, desi au pornit cu stangul in relatia cu PSE, pot sa repare lucrurile.
Declaratiile gen -pupat toti Piata Independentii- sunt insa transparente. Miza jocului dintre cele doua partide romanesti, primirea in PSE, este mult prea mare si ar aduce prea multi bani pentru ca PD si PSD sa doreasca sa o imparta. In mod cert, in saptamanile urmatoare vom asista la o lupta dura pentru favorurile politice ale socialistilor europeni. Si pentru milioanele de euro care le insotesc.