Ministrul liberal al apararii, Teodor Atanasiu, a mers sa le dea explicatii parlamentarilor din comisiile de aparare ale Camerei Deputatilor si Senatului. Dupa ce a profitat de toata atentia pe care a primit-o saptamana trecuta, odata cu anuntul prin care propunea retragerea trupelor romanesti din Irak, Atanasiu a gustat, ieri, si din cealalta parte a marului.
Pus la zid de reprezentantii PD si PSD din cele doua comisii pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, ministrul apararii s-a incurcat in propriile declaratii. Cu cateva zile in urma, pe cand mai era inca pe val, Atanasiu il acuzase pe consilierul prezidential Sergiu Medar ca a pus in pericol siguranta nationala, citand la televizor dintr-o telegrama oficiala adresata atasatilor militari. Dar ancheta solicitata chiar de el l-a facut sa-si inghita propriile cuvinte – potrivit raportului Directiei Generale de Informatii a Armatei, fragmentele din telegrama, facute publice de apropiatul presedintelui Traian Basescu, nu ar fi putut sa riste cu nimic siguranta Romaniei. Pe baza acestor noi informatii, Atanasiu s-a facut ca ploua si a trecut cu vederea acuzatiile aduse lui Medar, povestind fara rezerve ziaristilor despre concluziile raportului MApN.
Cu toate ca Atanasiu a tinut sa para cat mai detasat, surse prezente la discutii ne-au declarat ca ministrul a suportat atacuri venite din toate partile, in cele trei ore cat a durat audierea. De exemplu, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, democratul Mihai Stanisoara, l-a acuzat pe Atanasiu ca a expediat telegrama de capul lui, fara sa il informeze pe seful Statului Major General al Armatei, Eugen Badalan, cu toate ca acesta se subordoneaza ministrului apararii. In probleme similare, Atanasiu a fost nevoit sa se apere si sa le dea explicatii si senatorilor din Comisia de aparare, condusi de pesedistul George Maior, si el pornit sa il infunde pe ministrul liberal care gusta zilele trecute din faima de a fi initiatorul
Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a dat ieri explicatii timp de trei ore parlamentarilor din comisiile de aparare. Si-a contrazis propriile declaratii, s-a certat cu Eugen Badalan si a reusit sa ii coalizeze impotriva sa pe parlamentarii PD si PSD.
Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, crede ca i-a convins pe parlamentarii din comisiile de aparare ca propunerea sa privind retragerea trupelor din Irak nu a incalcat nici legea si nici axele de politica externa. Dupa ce a mers ieri sa dea explicatii pentru initiativa sa curajoasa, dar care a fost insa refuzata in sedinta Consiliului de Aparare a Ţarii, Atanasiu a declarat ca a oferit parlamentarilor din comisii toate informatiile pe care acestia ar fi vrut sa le auda. Surse prezente la audiere ne-au declarat ca, in timpul discutiilor, Atanasiu a avut un schimb tensionat de replici cu Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei. Motivul discutiilor dintre cei doi a fost provocat de Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, care l-a criticat pe Atanasiu ca nu l-a informat nici macar pe Badalan de existenta unei telegrame trimise atasatilor militari. Replicile ministrului au fost cu atat mai aprinse cu cat, potrivit legislatiei in vigoare, seful Statului Major ii este subordonat lui Atanasiu, aflat la conducerea MApN. Insa la iesirea de la audiere, ministrul a considerat ca a raspuns cum se cuvine la curiozitatea exprimata de fiecare parlamentar din comisii privind modul in care s-a luat decizia de retragere a trupelor.
-Propunerea de retragere nu a fost facuta de capul meu – si au aflat in sfarsit si membrii Comisiei de aparare – ci la propunerea Departamentului de Politici de Aparare din cadrul ministerului. Eu am scris <Da> si am semnat Memorandumul-, a precizat Atanasiu la iesirea de la audiere.
S-a ingrozit degeaba – telegrama nu era secret de stat
Teodor Atanasiu a dovedit ieri ca nu este deloc riguros in declaratii, chiar daca este ministrul apararii. Mai rau, Atanasiu a dovedit ca nu are doua vorbe la un loc. Dupa ce a lansat acuze extrem de grave la adresa consilierului prezidential Sergiu Medar, pe care l-a acuzat la televizor ca a dezvaluit secrete de stat citand din telegrama transmisa de MApN atasatilor militari, ieri Atanasiu a trebuit sa recunoasca faptul ca acea telegrama nu era secret de stat. Era doar una din cele circa 450 de telegrame trimise saptamanal, dupa cum a afirmat Atanasiu. -E un fenomen obisnuit ca atasatii sa fie informati. Nu era niciun secret de stat aceasta telegrama-, a explicat ministrul, care doar cu cateva zile in urma ceruse anchetarea lui Medar pentru divulgare de informatii clasificate. Atanasiu a precizat ca a oferit parlamentarilor toate explicatiile necesare in legatura cu telegramele trimise atasatilor militari. -Le-am oferit toate explicatiile si textul telegramei si s-au lamurit ca nu era cazul sa se ingrozeasca nimeni-, a spus ministrul apararii nationale, infirmandu-si propria declaratie. Atanasiu a aflat ca ancheta pe care a cerut-o de la Directia Generala de Informatii a Armatei nu i-a dat dreptate.
-Cifrul de stat nu a fost pus in pericol- si -nu e cazul sa se intervina-, a fost concluzia anchetei din MApN, astfel ca Atanasiu nu are nicio baza reala sa se mai lege de consilierul prezidential.
PD si PSD l-au desfiintat pe Atanasiu
Reprezentantii celor doua comisii de aparare, atat cei ai puterii, cat si cei ai opozitiei, s-au -aliat-, ieri, impotriva ministrului liberal al apararii. Potrivit presedintelui Comisiei senatoriale, pesedistul George Maior, in afara scuzelor lui Atanasiu, s-au constatat -probleme semnificative la nivelul managementului Ministerului Apararii si al situatiei dintre conducerea ministerului si seful Statului Major al Armatei-. Conform spuselor presedintelui Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, democratul Mihai Stanisoara, telegrama trimisa atasatilor militari a fost expediata fara stirea sefului Statului Major. Stanisoara a folosit prilejul pentru a formula un atac fara precedent la adresa ministrului apararii, subliniind ca atasatii militari au dubla subordonare, raspunzand si in fata sefului Statului Major si a catalogat relatia dintre acesta si Atanasiu ca fiind -o ruptura totala-. Mai mult decat atat, liderul democrat a zgandarit problema, incercand sa o intoarca in favoarea PD chiar si in cadrul comisiei, unde l-a intrebat pe Atanasiu daca in conditiile date ar mai fi cerut in CSAT retragerea trupelor din Irak daca PNL nu ar fi sustinut aceasta initiativa. Raspunsul ministrului a fost insa ca nu, ceea ce a provocat insa un alt sir de acuze din partea pedistului. -Dupa toate discutiile din aceste zile, domnul ministru inca nu a inteles sau nu vrea sa inteleaga cadrul constitutional privind luarea acestor decizii-, a aratat Stanisoara, completand ca trebuie facuta o distinctie clara intre Consiliul Suprem de Aparare a Ţarii si partidele politice.
Chiar daca criticile partenerilor din arcul guvernamental au fost mai aprige decat cele ale opozitiei, nici reprezentantul PSD a incercat sa nu se lase mai prejos. George Maior a atacat faptul ca exista diferente majore de interpretare a situatiei si a analizei costurilor intre Ministerul Apararii si cel de Externe.