Demisie
Directorul Directiei de Sanatate Publica Gorj, Aristica Morosanu, a ales sa demisioneze din PD pentru a nu crea probleme in cadrul Aliantei, cauzate de faptul ca postul a fost revendicat de PNL. -Sunt functionar public si atat vreau sa raman. Da, mi-am dat demisia, fara sa mai am dorinta de a face parte din vreun partid-, a precizat Morosanu, citat de AM Press. Morosanu a facut parte initial din randurile PSD, iar inainte de alegerile din 2004 a trecut la PD.
Fuziune
Liderii Partidului Blocului National Democrat (PBND) se gandesc sa fuzioneze cu PPCD, dar nu au de gand sa renunte nici la alianta cu Partidul Popular. Negocierile cu taranistii pentru o eventuala fuziune a celor doua partide nu schimba protocolul pe care PBND l-a semnat deja PP, condus de deputatul Corneliu Ciontu, demisionar din PRM. -Fuziunea si alianta nu sunt antagonice, ci cat se poate de firesti-, a explicat Radu Munteanu, secretarul general al PBND, citat de AM Press.
Acuzatie
Senatorul UDMR Ecksterin Kovacs acuza PSD ca -incearca sa ciuguleasca din electoratul PRM-, prin decizia de a vota impotriva statutului minoritatilor. Aceasta hotarare, afirmata de liderul PSD Mircea Geoana, poate reprezenta un pas de indepartare de doctrina social-democrata europeana si revenirea la radacini natinaliste, in opinia senatorului UDMR. Adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale urmareste dobandirea autonomiei culturale si a fost discutat deja de UDMR si PD.
Asociatie
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a anuntat ca a initiat infiintarea unei asociatii profesionale a prefectilor si subprefectilor din tara, care sa fie un organism consultativ pentru interesele inaltilor functionari publici. Onofrei a spus, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit noilor prevederi legale, prefectii si subprefectii nu au voie sa fie membri de partid sau sa-si constituie sindicat, dar pot face parte dintr-o organizatie profesionala. -Ne dorim sa ne constituim ca o forma de asociatie profesionala, a prefectilor si subprefectilor, sa aducem inaltul functionar public la conditia la care el trebuie sa functioneze-, a spus Onofrei, care a precizat ca a transmis colegilor sai din tara o propunere de statut a acestei asociatii.
Suspendat
Presedintele filialei Focsani a PSD, George Baesu, a fost suspendat, ieri, din partid pentru o perioada de sase luni, dupa ce a declarat ca liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, nu ar fi trebuit sa se implice in organizarea vizitei lui Traian Basescu la Focsani, de Ziua Unirii. Decizia de suspendare din partid a lui Baesu a fost luata in sedinta de marti a Biroului Executiv al PSD Vrancea, la care au participat si presedintele partidului, Mircea Geoana, si secretarul executiv Miron Mitrea. Decizia este urmare a declaratiilor facute de Baesu saptamana trecuta, potrivit carora presedintele organizatiei judetene a PSD, Marian Oprisan, care este si presedintele Consiliului Judetean Vrancea, nu ar fi trebuit sa se implice in organizarea vizitei lui Traian Basescu la Focsani, de Ziua Unirii.
Contestatie
Liderii PSD Galati sunt hotarati sa se adreseze Parlamentului European, dupa ce prefectul judetului a contestat pentru a treia oara alegerea lui Eugen Chebac (PSD) in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean. Presedintele filialei locale considera ca social-democratii sunt hartuiti politic de reprezentantii actualei guvernari. -Prefectii, vopsiti independenti, in loc sa se preocupe de problemele oamenilor in perioada de iarna, s-au angrenat intr-o lupta politica-, a declarat Dan Nica, liderul PSD Galati, citat de AM Press.
Unire
Delegatia comuna a Partidului Conservator si a Partidului Unitatii Nationale a Romanilor a participat ieri la sarbatorirea a 147 de ani de la Unirea Principatelor, la Iasi si la Ruginoasa. Condusa de presedintele filialei iesene a PC, senatorul Radu Terinte, si de presedintele PUNR, generalul Mircea Chelaru, delegatia PC-PUNR este considerata -un act simbolic care are loc intr-un loc simbolic- de catre liderii celor doua formatiuni politice.
Ofensiva
Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, promite ca din 2006 institutia pe care o conduce va incepe o ofensiva de aparare si de afirmare a romanilor din afara granitelor. Departamentul pentru romanii de pretutindeni a fost preluat de MAE anul trecut, asa ca, incepand din 2006 acesta, se va ocupa de afirmarea demnitatii comunitatilor de romani din statele invecinate si de redefinirea relatiei cu comunitatile de romani din diaspora. Nemultumit de modul in care sunt tratati romanii in strainatate, Ungureanu doreste sa puna bazele unei politici pe termen lung care sa le ofere mai mult sprijin etnicilor romani.