Olguța Vasilescu a împărțit 127 milioane de lei la 4,6 și i-a dat 37 milioane de Euro. Nu ne miră, având în vedere faptul că femeia a demonstrat de zece luni de când conduce Ministerul Muncii că nu înțelege cu cifrele, bulversând mediul de afaceri cu măsurile ei stupide, transpuse în ordonanțe de urgență.
Acuzaţiile aduse de către DNA liderului PSD, Liviu Dragnea, au fost comentate aseară, de vicepreşedintele partidului, Lia Olguţa Vasilescu, în emisiunea Romania9, de la TVR 1.
“Se vorbeşte de un prejudiciu de 37 milioane de euro. Haideţi să vedem ce este acest prejudiciu. Sunt toate drumurile care s-au construit în Teleorman. Şi s-au construit, sunt acolo, se merge pe ele, sunt de ani de zile. Deci nu este ceva c ear fi furat Liviu Dragnea sau alţii care sunt în acest grup citat la DNA. El nu are aceşti bani. (…) Ei instituie sechestru pe averea pe care o are şi este averea pe care aţi prezentat-o dumneavoastră, pentru că alte minciuni care s-au rostogolit de luni de zile în spaţiul public vorbeau despre averi colosale ale liderului PSD”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Desigur că procurorii au prins în prejudiciu, conform legislației stabilite chiar de politicieni, doar diferenta de la cel mai mic preț până la oferta TEL Drum și diferența între devizul inițial și cel falsificat, nu întreaga valoare a drumului. Totodată, conform aceleiași legislații, folosirea de documente false a provocat ca prejudiciu suma obținută ilegal de la UE. Astfel, conform DNA, aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție, în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați.
Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:
– suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,
– suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,
– suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506,
– suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.
Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene, nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu.