Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de joi trei initiative legislative propuse de Ministerul Fondurilor Europene, care insumeaza alte 335 de milioane de euro pentru ajutorarea persoanelor defavorizate dar si pentru pregatirea urmatorului exercitiu financiar de 7 ani de zile. Astfel, Romania poate fi pregatita sa absoarba cat mai repede o parte semnificativa din cei peste 30 de miliarde de euro negociati in aceasta perioada cu Comisia Europeana.
Ordonantele adoptate in Guvern fac referire la:
– asigurarea unui stimulent financiar pentru 38.000 de asistenti sociali, asa cum primesc deja cadrele medicale implicate in lupta impotriva coronavirus,
– acordarea de pachete alimentare si de igiena pentru 1.188.000 de romani aflati in situatii defavorizate sau in risc de saracie,
– precum si, in premiera absoluta, asigurarea cadrului legislativ pentru pregatirea portofoliului de proiecte pentru urmatoarea perioada de programare 2021-2027.
„Este pentru prima oara de cand Romania gestioneaza fonduri europene cand Guvernul nu numai ca nu a pierdut startul in absorbtia eficienta a banilor, dar am pregatit cu 8 luni inainte de inceperea urmatorului exercitiu financiar cadrul prin care autoritatile locale pot pregati deja portofoliul de proiecte de infrastructura pentru 2021-2027! Am pus la dispozitie 100 de milioane de euro pentru pregatirea temeinica a proiectelor vitale precum regenerarea urbana care inseamna spatii verzi intre blocuri si refacerea centrelor istorice, pentru mobilitate, pentru specializare inteligenta si, foarte important, pentru infrastructura rutiera judeteana”, a declarat ministrul Marcel Bolos la incheierea sedintei de Guvern.
Ordonanta care prevede acordarea incepand cu 15 iunie a 1.188.000 de pachete cu hrana si cu produse de igiena prevede o noutate, si anume includerea persoanelor stabilite in asezarile informale. Distributia acestor produse se face de catre Institutia Prefectului cu ajutorul reprezentantilor fiecarei unitati administrativ teritoriale. Cele 225 de milioane de euro alocate cumpararii pachetelor reprezinta totodata un sprijin pentru producatorii romani de la care se vor achizitiona 35,6 de tone de faina, 28,5 tone de malai, 10,7 tone de conserve de vita, 6,2 tone de conserve de porc etc. In total, fiecare pachet alimentar contine 38 de produse si cel de igiena alte 6.
Al treilea act normativ propus de Ministerul Fondurilor Europene si aprobat in sedinta de Guvern de joi se adreseaza angajatilor din centrele rezidentiale pentru persoane varstnice, copii si pentru alte categorii vulnerabile, izolati preventiv la locul de munca pe perioada starii de urgenta. „Asa cum angajatii din sistemul sanitar primesc deja un stimulent financiar, normal este sa primeasca si cei 38.000 de asistenti sociali care au avut grija de cei mai vulnerabili dintre noi”, a explicat ministrul Marcel Bolos. Cei 1.150 de ron brut se acorda o singura data din fondul de salarii, ulterior fiind decontati din fonduri europene prin Programul Operational Capital Uman din care au fost alocate 10 milioane de euro.