Raportul privind legea de aprobare a OUG 20/2016 a ajuns astăzi la Biroul Permanent al Camerei Deputaților fără amendamentul impus de cei doi medici deputați PSD din Comisia de Sănătate, Florin Corneliu Buicu și Camelia Khraibani care doreau ca aliniatul (6) al art. 3.2 să se modifice astfel: „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, din cadrul unității angajatoare pentru norma de bază, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr.870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, publicat în MOf 671/2004, cu modificările și completările ulterioare.”
După trecerea prin Comisia de Muncă, Comisia de Buget și Comisia juridică, amendamentul impus de Federația SANITAS a fost eliminat așa că, cel mai probabil, legea va fi votată în ceea ce privește modalitatea de plată a gărzilor, în forma concepută de guvernul Cioloș: „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.”
Buicu ne-a acuzat, pe noi jurnaliștii, că mințim iar pe medici că nu înțeleg nimic, explicația lui fiind că a urmărit „rezolvarea unei probleme apărute în urma reglementării guvernului asupra gărzilor pornind de la principiul 1 angajat, 1 angajator, 1 contract. Fiecare medic are un singur contract de muncă cu un angajator, pentru timpul din norma de bază pentru care este plătit cu salar(SIC!) . Gărzile pot fi reglementate prin act adițional la contractul de muncă și nu printr-un nou contract. De asemenea pentru medicii care fac doar gărzi, se încheie de asemenea 1 singur contract cu angajatorul pentru orele de gardă.”
Explicațiile erau false pentru că Art. 35 al Codului Muncii prevede că „orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, în baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.” iar principiul inventat de Buicu interzicea dreptul legal garantat de Codul Muncii. În plus, nu exista nicio garanție că vreun angajator din domeniul sanitar ar fi semnat un act adițional contrar OMS 870/2004 că așa își închipuiau cei doi politicieni că ar trebui.
SANITAS a făcut încă din vară presiuni pe Guvern că „dacă se dau drepturile la medici” ei ies în stradă. Deși Buicu le-a promis că medicii vor fi obligați din nou la gărzi neplătite prin amendamentul său, șefii SANITAS au rămas cu buzele umflate, mai repede decât am estimat.
Vezi AICI raportul comun al celor trei comisii: Juridică, Buget și Muncă.