Comunicarea dintre PNL si -disidentii- simpatizanti ai platformei liberale, initiate de Theodor Stolojan (foto), a ramas deocamdata la nivelul declaratiilor facute de la distanta. Platformistii au avertizat ca mai asteapta -foarte putin- un raspuns prietenos din partea conducerii PNL, pe care au continuat sa o acopere cu critici, in aplauzele liberalilor adunati la Suceva cu ocazia lansarii platformei de unificare a fortelor de dreapta.
Fostul presedinte liberal Theodor Stolojan a anuntat ca sustinatorii platformei nu mai vor sa mai astepte prea mult pana cand PNL se va hotari sa formuleze un raspuns -onest- fata de solicitarea platformistilor la dialog. Iar dupa ce termenul – inca vag exprimat – va expira, Stolojan a amenintat ca va lua -o decizie radicala-. -Vom continua promovarea platformei liberale. In masura in care nu vom avea un raspuns corespunzator, care sa asigure conditii echitabile pentru competitie in cadrul PNL, sigur ca va trebui sa luam o decizie radicala-, a anuntat Stolojan. Desi nu a precizat care va fi decizia -radicala-, liderul platformistilor a oferit un indiciu si a continuat sa vorbeasca despre PD ca fiind -aliatul- si totodata -solutia de viitor pentru ca Romania sa poata progresa-.
Cel mai inversunat critic al apropiatilor liderului formatiunii, premierul Calin Popescu Tariceanu, a fost chiar liberalul Gheorghe Flutur, pana nu de mult ministru al agriculturii. -PNL se comporta ca o cetate asediata de bau-bau de la Cotroceni sau de alti dusmani externi. Nu se poate face politica cu patura in cap si in defensiva-, s-a intors Flutur impotriva fostilor colegi din guvern si din forurile de conducere ale PNL, pe care a acuzat-o ca este pe cale sa ingroape partidul Bratienilor.
Defensiva, gandita la Bucuresti
Ca raspuns la atacurile platformistilor, ministrul culturii, liberalul Adrian Iorgulescu, a caracterizat miscarea politica gandita de initiatorii proiectului drept -fundamental imorala-, bazata pe frustrari si ambitii personale. Iorgulescu, presedinte al Comisiei de etica a PNL, a criticat -demersul oportunist- al simpatizantilor lui Stolojan, motivand ca scopul acestei miscari este de a dezmembra partidul, nicidecum o confruntare reala de idei. -Mi se pare fundamental imoral ca doi fosti presedinti ai PNL (Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, n.r.) lupta impotriva formatiunii politice care i-a promovat, acest lucru este incalificabil sub raport etic-, a sustinut Iorgulescu.
Asa cum platformistii s-au legat de interesele apropiatilor lui Tariceanu, Iorgulescu a criticat refuzul platformistilor de a raspunde dialogului propus de PNL si de a participa la un congres extraordinar al formatiunii. -Este o incercare a minoritatii de a impune reguli majoritatii, care se bizuie nu pe idei, nu pe concepte sau teze, nu pe principii, ci pe resentimente, ambitii, frustrari, colportari si chiar pe minciuni-, a descris Iorgulescu indemnul lui Stolojan la -clarificare doctrinara, unitate si relansare a fortelor de centru-dreapta- din Romania.