Home Politic Pleasca lui Crin pentru coaliția Grivco: „pseudo Guvernul fantomă”

Pleasca lui Crin pentru coaliția Grivco: „pseudo Guvernul fantomă”

DISTRIBUIŢI

După ce a o vară întreagă s-a tot contrat cu președintele

PSD Victor Ponta pentru găsirea unui element comunt care să lege PNL-ul de PSD Crin a găsit o soluție hazlie cât și interesantă pentru viitorul colaborării cu social-democrații sub forma unui ”guvern liberal din umbră” unde bineînțeles președintele liberalilor s-a autonumit premier. Pe de altă parte, formula aleasă de liberali este o fumigenă menită să le mai spele imaginea ofolită în ultima vreme de când PNL-ul a devenit o remorcă la căruța social-democraților după ce Ponta a declarat deschis că formula din toamna trecută construită în jurul lui Klaus Johannis,primarul minune al Sibiului este expirată astfel încât Cabinetul lui Crin se vrea o contrapondere la dorințele greilor din PSD de al impune pe Ponta premier în eventualitatea unor alegeri anticipate.

Astfel, liderul PNL, Crin Antonescu, declara joi că membrii Guvernului alternativ al PNL vor deveni miniștri cu prima ocazie în care partidul ajunge la guvernare, iar dacă PNL va intra într-o coaliție, atunci portofoliile ce îi revin vor fi deținute de membrii acestui Cabinet alternativ. Potrivit acestuia, la alegerea componenței Guvernului alternativ format din 11 membri, printre care și 4 independenți, a avut în vedere criterii legate de competență profesională, credibilitate în fața societății, subliniind  faptul că a selectat oameni ”care nu sunt legați sub nicio formă, nici măcar la nivelul unei suspiciuni, de grupurile de interese și clientelare din toate partidele și din clasa politică, inclusiv din PNL, așa cum din păcate de atâția ani ne-am obișnuit”.”Este o premieră pentru că numele din acest Guvern, dacă vor primi votul Delegației Permanente a PNL, vor deveni miniștri atunci când PNL va accede la guvernare. Este pentru prima dată o astfel de formă de contract și PNL este primul care face acest experiment (…) un guvern alternativ, cum îi spunem noi”afirma Crin.

Pohta ce am pohtit!

În fapt, manevra liberalilor nu este nouă întrucât ideea de ”cabinet din umbră” a fost patentată cu succes de liderii PSD în perioada guvernării CDR între  1996-2000 când oamenii aleși au pregătit cu succes parametrii Guvernului Năstase din perioada 2000-2004. În opinia lui Crin, Guvernul alternativ este unul ”politic prin excelență”, fiind condus de președintele formațiunii și având în componență, patru vicepreședinți ai partidului și patru independenți, pentru Finanțe, Justiție, Sănătate și Agricultură. ”Asta se întâmplă pentru că Finanțele și Justiția sunt două portofolii, două centre de putere executivă din România, asupra cărora în 20 de ani au acționat direct sau indirect cel mai puternic, interesele partizane, partinice și interesele de grup. Or aici avem nevoie mai mult ca oricând de oameni care să aplice o anumită politică, anumite valori, principii, un program, dar care să fie în afara acestor influențe, presiuni, dependențe”, a arătat președintele PNL. Pe de altă parte, Antonescu  a mai arătat faptul că, în privința guvernului de criză, discuțiile continuă cu PSD, și că ”acolo elementele de program se negociază”, inclusiv numărul de portofolii.”În ceea ce privește portofoliile care vor reveni PNL, ele vor fi ocupate de acești oameni, a explicat liberalul. Când PNL, într-o formulă sau alta, în guvern de coaliție sau singur, înainte de alegeri sau după alegeri sau alegeri anticipate va ajunge la putere, portofoliile care îi revin vor fi deținute de acești oameni. E exclusă varianta în care Delegația Permanentă votează această formulă, PNL ajunge la putere peste o săptămână sau 2 ani și cineva (n.r. din listă) nu mai e ministru, ci apare altcineva. E valabil și pentru mine” a conchis Antonescu. Ceea ce este interesant în componența acestui Cabinet fantomă sunt cei  patru independenți, propuși în Cabinetul Alternativ care deși sunt apropiați de PNL sunt niște anonimi în bătălia politică.

Despre Claudiu Doltu, propus ca ministrul al Finanțelor și Economiei și vicepremier în Cabinetul alternativ al PNL, liderul liberal a precizat că are 42 ani, este profesor universitar doctor la ASE – catedra de Economie și Politici Economice, a fost director executiv și membru în board-ul Băncii Mondiale la Washington între 2006 și 2009, consilier prezidențial pe probleme economice între 1999-2000, consilier al guvernatorului BNR între 2001-2003, secretar de stat în MF între 2005-2006.Un alt independent propus în guvernul din umbră al PNL la Sănătate, Victor Voicu, este academician, profesor universitar doctor, secretar general al Academiei Române, general în rezervă de brigadă, director al Direcției Medicale a MApN. Tot un independent a fost propus și pentru ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Guvernul alternativ liberal: Aurelian Penescu, care este profesor universitar doctor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București, cu p vastă experiență în managamentul unor companii multinaționale de profil. De asemenea, ”ministrul Justiției” din Guvernul din umbră al PNL, Radu Catană, este doctor în drept, conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Babes Bolyai din Cluj, având specializări în drept comparat la Universitatea din Cambridge, profesor asociat Universitatea Graz, Austria. 

 Meleșcanu, Marga și Câmpeanu, greii ”Executivului fantomă”

Alăturii de independenții mai sus enumerați, în componența Cabinetului lui Crin îi regăsim pe Teodor Meleșcanu la Externe, Andrei Marga la Educație sau Mariana Câmpeanu la Muncă. La Apărare este propus Corneliu Dobrițoiu,la Sănătate  Victor Voicu, la Administrație și Interne – Victor Paul Dobre. Pentru Ministerul Justiției propunerea liberalilor este Radu Catană. În viziunea liberalilor,  ministerul Infrastructurii Naționale va concentra minsterul Dezvoltării regionale, Transporturilor și telecomunicațiilor, iar pentru acest post e propus Edward Helwig. Pentru ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale candidat este Aurelian Penescu,  iar propunerea pentru Ministerul Culturii, Patrimoniului și Identității Naționale este Mircea Diaconu.
 
La rândul său, președintele Organizației de Femei a PDL
deputatul Sulfina Barbu l-a acuzat ieri,  pe președintele PNL Crin Antonescu de faptul că se dovedește incapabil să producă soluții alternative viabile de guvernare, preocupându-se în schimb de elaborarea unor diverse guverne.”Crin Antonescu produce inflație de guverne dar niciun program de guvernare. Crin Antonescu mai face câte un guvern în fiecare săptămână, ba vine cu proiectul Iohannis, ba intră cu PSD într-un guvern de sacrificiu, ba propune un guvern din umbră. Lipsește însă esențialul: soluțiile de guvernare. Lipsesc soluțiile alternative despre care opoziția tot vorbește de 9 luni de zile, dar pe care nu le-a văzut nimeni”a spus liderul democrat-liberalilor. Potrivit acesteia, liderul liberalilor a prezentat componența unui ”guvern din umbră” fără să vină, totdată, cu un set de măsuri care să se constituie într-un program de guvernare. ”Crin Antonescu – dacă vrea să fie premier, măcar și din umbră – să ne explice cum soluționează deficitul de 5 miliarde euro la fondul de pensii care s-ar crea dacă legea pensiilor trecea așa cum vroia opoziția. Să ne explice cum face rost de bani de investiții, câtă vreme a declarat umăr la umăr cu Victor Ponta, că vor reduce TVA și în același timp vor crește la loc și salariile” a conchis Barbu.

Supărarea lui Iliescu

Manevra lui Crin l-a înfuriat ieri pe Ion Iliescu care la o întâlnire cu pensionarii a susținut faptul că este o acțiune nerealistă aceea de a da publicității o listă cu nume de miniștri, precum cea a PNL, precizând că nu astfel se rezolvă situația țării.”E nerealistă, important este acum să avem un proiect de program de guvernare, ce anume se poate repara. În funcție de rezultatele unor alegeri, anticipate sau la termen poți să discuți realist o echipă de guvernare, nu să ieșim acuma cu Ionescu, Popescu, Dumitrescu, asta e bătălia, pentru nume de miniștri?

Noi trebuie să mergem spre profesionalizarea administrației țării, să mergem cu oamenii cei mai capabili, cei mai competenți, indiferent de carnetul de partid, să curmăm această consecință negativă a clientelismului”a conchis președintele de onoare al PSD care îl pregătește intens pe Ponta pentru postura de premier salvator după ce în mai multe rânduri s-a contrat cu președintele PNL pe chestiunea TVA-ului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.