Proiectul de lege pentru infiintarea a zeci de noi localitati, din 24 de judete, acum, cand legea nu mai permite alegeri locale, este aprig contestat de opozitie chiar inainte de a intra in dezbaterea parlamentului. Dupa ce PD, prin vocea deputatului Ion Olteanu, a acuzat ca prin acest proiect se incearca cresterea artificiala a primarilor PSD, ieri, liberalii acuzau, la randul lor, partidul de guvernamant ca elaboreaza proiecte de lege privind infiintarea de noi localitati pentru asigurarea unui control strict al alegerilor locale si generale. In replica, purtatorul de cuvant al guvernului, Despina Neagoe, considera ca, daca nu va vota proiectul de lege, PNL va da dovada de -iresponsabilitate politica-.
PNL: -Un grav abuz in administratia publica locala-
-Modul de desemnare a localitatilor nou-infiintate reprezinta o incalcare a criteriului democratic in administratia publica locala, conform caruia cetatenii isi aleg reprezentantii prin vot direct-, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu. El sustine ca, prin infiintarea de noi localitati, PSD incearca -sa-si extinda influenta in cadrul comunitatilor locale-. Deputatul PNL considera ca acest gen de proiecte de lege reprezinta -un grav abuz in administratia publica locala-. Liberalii resping aceste initiative ale actualei puteri si cer guvernului sa prezinte strategia care a stat la baza elaborarii unor astfel de proiecte de lege. -Daca initiativa PSD va fi supusa aprobarii parlamentului, in aceasta formula, parlamentarii PNL isi rezerva dreptul de a nu acorda votul lor la acest proiect de lege-, a subliniat Nicolaescu. In replica la acuzatiile aduse de PNL, purtatorul de cuvant al guvernului, Despina Neagoe, considera ca pozitia liberala referitoare la proiectul de lege privind infiintarea unor comune sfideaza principiile democratiei si, ceea ce este mai grav, nesocoteste drepturile comunitatilor locale. Ea a precizat, pentru Mediafax, ca in localitatile indicate de PNL, care indeplinesc toate criteriile tehnice necesare, cetatenii au organizat referendumuri si au decis pentru soarta localitatilor lor. -Initiativa Guvernului Romaniei respecta dorinta legitima a unor comunitati, iar PNL, anuntand ca nu va vota proiectul de lege, dovedeste o iresponsabilitate politica pe care electoratul o va judeca in consecinta-, a adaugat purtatorul de cuvant al executivului.
PD: -PSD vrea sa creasca artificial numarul primarilor din partid-
Vineri, legat de acelasi proiect de lege, deputatul PD Ion Olteanu, presedinte al Comisiei parlamentare de administratie publica locala, ne declara ca acest proiect de lege -nu urmareste nimic altceva decat cresterea artificala a numarului de primari PSD-. -Noi am incercat, daca tot se vrea sa se infiinteze noi unitati administrative, ca primarii acestora sa fie alesi nu de prefecti, care sunt oameni numiti pe criterii politice, ci de Consiliile Judetene, unde coloratura politica nu este unica-, decalara deputatul Ion Olteanu. De asemenea, deputatul PD declara ca, daca nu se vor lua in considerare amendamentele pe care le va propune Partidul Democrat, aceasta formatiune politica nu va vota proiectului de lege.
Prin controversatul proiect de lege, localitatIle nou-infiintate vor avea primari, viceprimari si secretari delegati de prefecti, deoarece in momentul de fata legea nu permite organizarea unor alegeri locale.