În contextul degradării accelerate a situației Televiziunii, Partidul Național Liberal consideră că acesta este ultimul moment în care reprezentanții clasei politice pot lua decizii care să conteze pentru redresarea situației de la TVR.
1. Partidul Național Liberal remarcă faptul că:
Soarta României în ultimul an și jumătate a fost marcată de decizii luate de cetățeni sau la solicitarea acestora, care și-au exprimat răspicat punctul de vedere. A fost cazul alegerilor prezidențiale sau cel al schimbării Guvernului, când vocea oamenilor s-a făcut auzită și a putut fi cunoscută de întreaga țară, într-o mare măsură, prin intermediul televiziunii.
Informarea publică este cea care i-a adus împreună pe cei mai vocali și pe cei care nu s-au putut manifesta din motive obiective, dar au rezonat cu revendicările acestora. Informarea publică a fost cea care a închegat societatea și a oferit șansa decantării obiective a evenimentelor care au marcat opinia publică. Din acest motiv, televiziunea publică poate fi considerată un instrument fundamental pentru garantarea libertății de exprimare și a dreptului la informare corectă a cetățenilor, deziderat care nu poate fi abandonat.
2. Partidul Național Liberal evidențiază faptul că:
În deciziile privind Televiziunea publică, nu trebuie să conteze culoarea politică.
De altfel, istoria Televiziunii Române de după 1989 ne dă ea singură o lecție în acest sens. În 26 de ani TVR a avut 14 președinți și/sau directori generali. Asta înseamnă un mandat mediu de 1 an și 10 luni. Profilurile celor care au condus televiziunea publică sunt dintre cele mai diverse. O parte dintre ei sunt asumați politic de stânga ori de dreapta, o altă parte sunt independenti. O parte sunt persoane care au mai avut de-a face cu managementul unei instituții, o altă parte sunt oameni care au condus doar echipe mici. O parte au meserii din zona managerială și administrativă, o altă parte din zona cultural-artistică. Așadar, am încercat de toate, în doze mici, de aproximativ 2 ani. Nici dacă vreuna dintre aceste persoane ar fi avut vreun plan miraculos de redresare a TVR, nu ar fi avut timp să-l pună în practică. Mai mult, unii dintre cei 14 conducători au avut doar statutul de interimari.
3. Având în vedere dotarea precară și depășită din punct de vedere tehnic a Televiziunii Române:
Conform standardelor internaționale, TVR nu este o televiziune publică, ci un muzeu al televiziunii. TVR 1 este singurul canal care acoperă 85% din populație (nu 99% cum ar trebui) și doar în baza unui sistem analogic. România este singura țară din Uniunea Europeană care nu a implementat sistemul digital pentru programele televiziunii publice.
Având în vedere cele de mai sus, Partidului Național Liberal consideră că:
– Trebuie să redăm demnitatea Televiziunii publice. TVR este cu siguranță un simbol, care nu trebuie să se stingă, ci dimpotrivă, să devină un reper al mass-media;
– Este necesar să înceteze imediat cheltuirea banilor cetățenilor pentru o instituție veșnic în pierdere, un mamut nereformat și greoi care funcționează ca o gaură neagră pentru toate fondurile care se duc către ea.
– PNL consideră că postul public de televiziune trebuie să revină la rolul de serviciu public, să beneficieze de o redefinire a rolului și misiunii publice, de o judicioasă cheltuire fondurilor.
– Guvernul și Parlamentul sunt datoare să identifice modalitatea legală prin care să stopeze executările silite și creșterea datoriilor TVR, formate, în mare parte, din penalități pentru datoriile acumulate de-a lungul timpului;
– Negocierile cu sindicatele din TVR trebuie să fie o prioritate, în vederea eșalonării drepturilor salariale câștigate în instanță de către angajați;
– TVR trebuie regândită ca o instituție suplă și flexibilă, adaptată la piața media a zilelor noastre, cu un buget rațional;
– SRTV are datoria să mențină independența editorială pentru a reflecta, cu obiectivitate, aspectele vieții social-politice, cultural-artistice și economice, interne și internaționale.
– PNL consideră obligatorie impunerea unui set de criterii de profesionalizare pentru conducerea TVR. PNL propune eliminarea conflictului de interese și a incompatibilităților pentru toate funcțiile de conducere din TVR.
– Cel puțin jumătate din Consiliul de Administrație trebuie format din reprezentanți ai unor instituții de prestigiu din societate, cum ar fi: Academia Română, Banca Națională, Biblioteca Națională, Asociații ale profesioniștilor din televiziune.
În aceste condiții, Partidul Național Liberal solicită liderilor tuturor partidelor parlamentare să se așeze la masa discuțiilor pentru ca, în cel mai scurt timp posibil, să identifice și să aplice soluțiile necesare pentru salvarea uneia dintre cele mai importante instituții ale democrației românești.