Ziarul -Curentul- continua sa va prezinte situatia -la zi- a partidelor de pe scena politica din Romania. Dupa ce am punctat platformele din cadrul UDMR, urmeaza o radiografie a principalelor tabere, formate ad-hoc, in cadrul Partidului National Liberal. Formatiunea condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu a tras doar o perdea transparenta asupra problemelor interne cu care se confrunta PNL, asaltat de atacuri venite, indirect, de la Cotroceni.
Intimii lui Tariceanu fac jocurile in PNL
Acuzat in repetate randuri ca s-a inconjurat de -intimi- atat la conducerea PNL, cat si la guvern, premierul Calin Popescu Tariceanu a continuat sa isi promoveze simpatiile. Atat ca nu toti dintre apropiatii liderului PNL s-au dovedit a fi -valori- in domeniul politic. Oricum, intimii lui Tariceanu au promovat, iar singurul argument in acest sens a fost apropierea de primul-ministru.
Omul de incredere al lui Tariceanu este chiar finul sau, Bogdan Olteanu. Pe el, liderul PNL l-a pus intai pe post de ministru al relatiei cu parlamentul, apoi, ales presedinte al Camerei Deputatilor, Olteanu a lasat locul unui alt amic al premierului – Mihai Voicu. De fapt, majoritatea liberalilor aflati acum la conducerea ministerelor au fost promovati -pe spranceana-, la alegerea lor cantarind foarte mult apropierea de Tariceanu – ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, ministrul delegat pentru aplicarea acquis-ului comunitar, Cristian David, ba chiar fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu. Intre timp, la Palatul Victoria s-au aciuat si alti apropiati ai primului-ministru, printre care si Radu Stroe, acum secretar general al guvernului.
La conducerea partidului, Tariceanu s-a inconjurat cu cativa liberali -de incredere- – secretarul general al PNL, Dan Motreanu, este cunoscut pentru ca nu vorbeste decat cu acceptul premierului, Iorgulescu este presedintele Comisiei de etica din PNL, deputatul George Scutaru a sarit de cateva ori sa aprobe vorbele lui Tariceanu, iar Varujan Vosganian este purtatorul de cuvant al formatiunii.
Implicarea lui Tariceanu in mediul de afaceri din Romania i-a adus premierului cativa prieteni de nadejde, printre care secretarul Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu, si liberalul Dinu Patriciu, pe care primul-ministrul l-a acoperit fara sa clipeasca si cand a fost vorba de o sanctiune de partid. La recomandarea lui Iorgulescu, Patriciu a primit doar un avertisment public, chiar daca a recunoscut ca a finantat campania electorala a PSD.
De sub umbrela protectoare a Cotroceniului
Liberalii -disidenti- ataca conducerea formatiunii
Culmea, cei care critica vehement actiunile conducerii PNL sunt si cei care demonstreaza o sensibilitate, peste media din partid, fata de presedintele Basescu. In frunte cu un fost lider liberal, acum consilier la Cotroceni – Theodor Stolojan -, -disidentii- din PNL si-au pregatit chiar o platforma de reformare a formatiunii. Dar au fost spulberati inainte sa miste ceva concret, iar acum ratacesc in deriva. Deocamdata, trei dintre ei au fost exclusi din partid (deputatii Mona Musca, Raluca Turcan si Cristian Boureanu), iar doi risca sa aiba aceeasi soarta (Theodor Stolojan si un alt fost lider PNL, Valeriu Stoica). Intre timp, undeva, prin colturile Senatului, admiratorii lui Basescu mai susotesc ceva despre un viitor stralucit al Aliantei PNL-PD.
Platforma de reformare, imobilizata
Intai a iesit Theodor Stolojan cu o tentativa curajoasa de schimbare in PNL. Dupa ce a stat -ascuns- la Cotroceni aproximativ doi ani, fostul presedinte liberal a incercat sa porneasca o revolutie in PNL. A mers in teritoriu si a luat la bani marunti -erorile de management- ale premierului Calin Popescu Tariceanu, fie ca vorbea de guvern, fie de partid. Apoi a devenit melancolic si a povestit despre planurile inaltatoare de demult legate de fuziunea utopica dintre PNL si PD. Si l-a ridicat in slavi pe Basescu. N-a avut prea mare succes, asa ca a iesit si un alt fost lider PNL la atac, Valeriu Stoica. La fel de aspru, Stoica a lovit in actuala conducere liberala si i-a cerut lui Tariceanu sa demisioneze, pe motiv de -amnezie si incremenire in absenta proiectelor politice-. Cei doi au anuntat ca vor sa promoveze o platforma de reformare a partidului, asa ca au primit o -atentionare- si au fost chemati sa se explice in fata filialelor de sector de care apartin. Deocamdata, liberalii din cele doua organizatii au amanat sa dea un verdict, dar cei doi fosti presedinti sunt pe farasul excluderii.
Excluderi cu tais dublu
Sustinatorii declarati ai lui Stolojan si Stoica au fost loviti, pe rand, cu excluderea din PNL. Intai a -incasat-o- Mona Musca, al carei angajament de colaborare cu Securitatea s-a potrivit numai bine pentru a stirbi din forta cu care se lada platforma -anti-Tariceanu-. Saptamana trecuta, deputatii Raluca Turcan si Cristian Boureanu au fost sanctionati si ei pentru criticile constante la adresa conducerii partidului, alimentate de afilierea la proiectul celor doi -disidenti- inalti. Turcan a criticat practicile antiliberale din partid, iar Boureanu a ales sa loveasca direct in Tariceanu, asta dupa ce ambii au fost tocati marut cu sanctiuni de tipul avertismentelor publice sau chiar suspendari din partid pentru un an, in cazul lui Boureanu.
Rebeli camuflati
-Vedetele- din grupul anti-Tariceanu au pierdut deocamdata o batalie cu conducerea PNL. Dar cativa membri sensibili la Basescu au mai ramas in umbra si, implicit, in vizorul liderilor liberali. Nu degeaba majoritatea criticilor indreptate spre Cotroceni au venit de la Camera Deputatilor, in timp ce PNL si PD au grup comun la Senat, acolo unde liberalii au demonstrat ca pot coopera, cu placere, cu pedistii. Iar o prietenie cu PD aduce dupa sine si nevoia de a sta deoparte de atacurile din Alianta D.A., orchestrate de conducerea liberala. Un exemplu in acest sens este senatorul Nicolae Vlad Popa, care a semnat chiar o declaratie politica, alaturi de Stolojan, Stoica, Boureanu, Turcan si Musca.
Liberalul Ungureanu, mandru doar ca e ministru
Mihai Razvan Ungureanu este unul dintre liberalii care joaca dublu, cu inclinatie mai mare spre Palatul Cotroceni, potrivit unor surse din cadrul PNL. Desi este membru in structurile de conducere ale formatiunii conduse de Tariceanu – Comitetul Executiv si Biroul Permanent Central, Ungureanu a dat mai rar pe la reuniunile de partid. De fapt, el a recunoscut ca se simte mandru doar de prezenta sa in guvern, ca ministru de externe. Surse din cadrul PNL ne-au declarat ca Ungureanu s-a rupt de presedintele partidului dupa ce acesta l-a acuzat ca a facut lobby in strainatate pentru Basescu, fara a mijloci cu nimic vizitele premierului la Washington, Londra sau Berlin. De partea cealalta, Ungureanu a sustinut ca PNL a avut mult de castigat de pe urma activitatii sale in fruntea Ministerului de Externe. Si totul a culminat odata cu propunerea liberalilor privind retragerea trupelor din Irak, facuta de Tariceanu si de ministrul apararii, Teodor Atanasiu, fara stirea lui Ungureanu. Ruptura a fost confirmata de votul dat de ministrul de externe in cadrul sedintei CSAT, unde initiativa PNL a fost respinsa.
Cenaclu de critica basesciana
-Poetii- din PNL s-au grupat in functie de atitudinea lor vizavi de presedintele Traian Basescu. Desi mai toti liberalii s-au declarat – mai in gluma, mai in serios – satui de seful statului, trei dintre ei infloresc de fiecare data cand vorbesc de Basescu. Crin Antonescu, Puiu Hasotti si Ludovic Orban se intrec sa-l acuze de fiecare data pe presedintele Basescu, folosindu-se, cat pot ei de elegant, de umor si de metafore. Totul, in asentimentul si admiratia conducerii PNL.
Sef de stat cu intentii voievodale
Liderul PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, s-a dovedit un critic acid la adresa presedintelui Traian Basescu si a -parghiilor- trase de acesta de la Cotroceni. Desi este scos la inaintare de conducerea partidului, Antonescu se da de fiecare data responsabil pentru vorbele sale si tot el primeste laudele pentru -poeziile- cu care arunca in seful statului. -Basescu a ajuns la concluzia ca poate aplica o politica folclorica in Romania, cu legende despre ocaua mare si ocaua mica. Un fel de Voda care de pe jos, de pe cal, de acasa sau de la carciuma corijeaza pe toata lumea. Mai vede o fata frumoasa, o face consiliera, mai taie un cap. Toate acestea sunt frumoase doar in legende-, l-a caracterizat Antonescu pe presedinte, acuzandu-l de intentii voievodale.
Altfel, Basescu a primit calificative din cele mai variate – admirative, -un veritabil adversar politic pentru PNL-, rautacioase, -frustrat- ca l-a ales premier pe Calin Popescu Tariceanu, jignitoare, -un impostor-, sau dure, -cel mai politicianist dintre politicienii romani-. Antonescu este si cel care l-a acuzat pe Basescu de faptul ca a -calomniat PNL- sau ca face numai declaratii -complet aberante-. -Basescu doreste sa concentreze toata puterea de facto in mainile domniei sale, sa aiba un parlament care sa se comporte ca grupul parlamentar al PD, un guvern care sa se comporte ca Boc si o societate care sa recunoasca in Basescu esenta pura a romanitatii-, a mai facut Antonescu o radiografie a sefului statului.
Intre timp, liderul deputatilor PNL s-a declarat satul de atitudinea lui Basescu vizavi de liberali si a recunoscut ca regreta ca PNL a sustinut un astfel de candidat pentru Presedintia Romaniei. -Nu consider potrivit ca un om care, in calitate de presedinte al Romaniei, pune tara la cale prin carciumi poate sa asocieze liberalii cu termenul de ganguri-, a mai atacat Antonescu, acuzandu-l pe presedinte ca isi -bate joc de electoratul care l-a trimis acolo-, la Cotroceni. Concluzia liberalului – Basescu -ne-a ajuns-.
Presedintele – jucator… de poker
-Ce sa invete tinerii liberali de la Basescu? Sa chiuleasca de la scoala, sa conduca in stare de ebrietate, sa angajeze secretare blonde, sa faca politica la carciuma sau sa i se adreseze presedintelui Frantei in engleza?-, a glumit liderul liberalilor din Capitala, Ludovic Orban, cu ocazia scolii de vara a PNL. Indiferent de ocazie, Orban nu a dezamagit cand a fost vorba sa comenteze vreo actiune a sefului statului, mentinandu-si constanta atitudinea fata de Basescu. Despre -domnul care s-a dus a douasprezecea oara la podul de la Maracineni-, Orban a apreciat ca are o -preocupare bolnavicioasa- de a organiza alegeri anticipate, ca este -samanta discordiei- din Alianta PNL-PD si ca -joaca o scena de teatru penibil si ieftin- cand isi cere dosarul de la Securitate. -Basescu continua sa-si imagineze ca poate sa joace poker si sa traga cacealmale-, a mai metaforizat liberalul bucurestean atitudinea presedintelui, ales -candidat de criza- la alegerile prezidentiale. -Basescu seamana din ce in ce mai mult cu Iliescu, pentru ca n-a facut nimic pana acum. Domnul Basescu a colaborat foarte bine cu oamenii PSD si n-a facut nimic in privinta a cat s-a furat in perioada PSD. Basescu este deocamdata un presedinte ales, iar oamenii care l-au ales au avut de ales intre un rau mai mare si altul mai mic-, a fost o alta lovitura aplicata lui Basescu.
Un -neprieten- al PNL
Sesizabil mai moderat in atacurile indreptate catre seful statului, vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a dovedit si el o aversiune puternica fata de Basescu, pe care l-a sfatuit la un moment dat -sa nu se mai uite la desene animate, ci sa citeasca protocolul Aliantei-.
Declarandu-se de partea premierului in neintelegerile acestuia cu Palatul Cotroceni, Hasotti a batut in cuie calitatea lui Basescu de -neprieten al PNL-. -Sigur ca domnul presedinte se pricepe de la gripa aviara la poduri, de la administratie la politica externa, de la cultura la invatamant, dar nu cred ca le stie pe toate si le face pe toate intr-o maniera impecabila-, a atacat Hasotti. Si prin comparatie cu alti politicieni -de exceptie-, Basescu a iesit tot cu reputatia sifonata – -Evident ca intre Basescu si Tariceanu sunt mai multe deosebiri caracteriale decat asemanarile dintre Basescu si Becali (Gigi Becali, liderul PNG, n.r.)-. Dar Hasotti a demonstrat ca isi poate transforma ironiile sau aprecierile cat de cat rezervate in atacuri acide. -Romanii cand au votat au vrut un presedinte democrat, iar Basescu seamana tot mai mult cu un Putin. Am vrut un Havel si avem un Putin-, a sustinut liberalul. Per total, Hasotti a apreciat ca seful statului -confunda Romania cu o nava in deriva-.