Mona Musca si Ioan Ghise au fost exclusi din PNL in urma deciziei Delegatiei Permanente a partidului, pe motiv ca au colaborat cu Securitatea.
PNL a motivat decizia prin faptul ca vor sa isi curete partidul de toti cei care au semnat vreun angajament cu Securitatea, indiferent de natura acestuia. Tocmai de aceea nu s-a mai asteptat verdictul CNSAS, care trebuie sa se pronunte doar asupra colaborarii celor doi cu Securitatea ca politie politica. Laudabila din punct de vedere moral, decizia PNL are o mare hiba: a fost aplicata doar in cele doua cazuri, -uitandu-se- de celelalte, cum ar fi cel al lui Mircea Ionescu Quintus, presedintele Comisiei de Etica a partidului. Chiar daca in cazul lui Quintus nu exista nicio dovada ca ar fi colaborat cu Securitatea ca politie politica. In anul 2000, CNSAS a decis ca Mircea Ionescu Quintus a colaborat cu Securitatea. La acea data, Quintus a dat in judecata CNSAS si a castigat procesul, in 2002, dar nu pe fond, ci pe un viciu de procedura. Cel care l-a atacat extrem de dur atunci pe Quintus a fost Ticu Dumitrescu, care a declarat ca liberalul a semnat nu mai putin de 188 de note informative pentru Securitate, -si astea sunt numai cele care s-au pastrat-, dupa cum a precizat Ticu Dumitrescu.
Un alt caz ce va trebui rezolvat in PNL este cel al lui Titu Gheorghiof. Acesta a avut angajament cu Securitatea, semnat insa in inchisoare si a dat note informative despre alte persoane, dar CNSAS a concluzionat ca erau nesemnificative si nu au prejudiciat in niciun fel persoanele la care facea referire.
Deocamdata, Mona Musca si Ioan Ghise au primit judecata partidului, pe baza angajamentelor cu Securitatea pe care fiecare dintre ei le-au semnat. Ei au fost exclusi ca urmare a unei rezolutii in acest sens adoptate de Delegatia Permanenta a PNL de sambata.
Mona Musca a promis ca va ramane devotata trup si suflet PNL, motivand ca -liberalismul este o stare de spirit-. Ea a declarat ca nu se va inscrie in alt partid si ca nu isi da demisia din Parlament pe motiv ca acolo au trimis-o alegatorii. Mona Musca a uitat insa ca a fost aleasa pe listele PNL, si nu prin vot uninominal. Obiectivul sau de acum inainte va fi insa adoptarea Legii lustratiei. Mona Musca a declarat ca nu contesta decizia PNL, dar considera ca poate ar fi fost mai bine ca liberalii sa aiba rabdare pana la un verdict din partea CNSAS. -Trebuie sa avem incredere in institutiile statului, iar deconsiprarea trebuie sa se faca de catre CNSAS, nu pe langa CNSAS-, a declarat Musca, explicand ca deconspirarea s-ar putea transforma intr-o -reglare de conturi-.
Mult mai inversunat a fost deputatul Ioan Ghise, judecat si el la Pachet cu Mona Musca. Ghise a afirmat ca decizia Delegatiei Permanente contravine Statutului si Codului Etic al PNL. El a recunoscut ca s-au facut presiuni asupra lui pentru a-si da demisia din PNL, dar ca a tinut cu dintii de apartenenta sa liberala, mai ales ca angajamentul sau cu Securitatea nu fusese tinut secret, ci anuntat inca din 1992. Daca se va revolta sau nu, contestand decizia de excludere, Ghise nu s-a hotarat inca, dar nu simte nici acum ca ar fi gresit cu ceva, acceptand o colaborare cu Securitatea pentru a da informari despre studenti straini.