Home Politic PNL si PDSR au profitat de motiune pentru a se improsca reciproc...

PNL si PDSR au profitat de motiune pentru a se improsca reciproc cu acuze

DISTRIBUIŢI

Asa cum era de asteptat, motiunea depusa de PNL a cazut. Demagogia si propaganda ieftine au rabufnit ieri din fiecare discurs rostit in Camera Deputatilor, cu prilejul discutarii motiunii simple depuse de 56 de parlamentari PNL si PD, pe teme economice. Constienti ca miza motiunii este nula, vorbitorii au folosit prilejul pentru a-si arunca reciproc acuze si, mai ales, pentru a-si mai face un pic de campanie mediatica.

Motiunea a fost citita de liderul liberal Valeriu Stoica, care, pe un ton extrem de grav, a adus la cunostinta auditorului adevaruri cunoscute de toata lumea, pigmentate pe alocuri cu expresii de genul -telenovela privatizarii-. Raspunsul Guvernului a fost pe masura. Cabinetul Nastase a fost reprezentat cu -brio- de cel mai sters membru al sau, ministrul prognozei si dezvoltarii, Leonard Cazan. Timp de mai bine de 30 de minute, Cazan ne-a spus ce bine se traieste in Romania condusa de PDSR si cat de demagogi sunt semnatarii motiunii, care au creat dezastrul in care se afla astazi tara noastra. Ministrul prognozei a punctat masurile demolatoare ale guvernarii 1996-2000 si a trecut in revista cu mandrie realizarile din ultimele cinci luni ale Cabinetului Nastase: restructurare, privatizare, sprijin pentru agricultori, cresterea productiei industriale, cresterea salariului si, nu in ultimul rand, succesele pe drumul integrarii europene.

Rand pe rand, s-au perindat la microfonul Camerei reprezentantii partidelor parlamentare pentru a-si exprima pozitia fata de motiune. Singurii care au sustinut-o au fost, asa cum era de asteptat, liberalii si democratii. Deputatul PD Liviu Negoita a reluat temele motiunii (inflatie, privatizare), concluzionand ca victoria in alegeri a PDSR -nu inseamna dreptul sau de proprietate asupra tarii-. Pe aceeasi linie s-a inscris si discursul liberalului Eugen Nicolaescu. Dupa ce s-a referit la curbe si spirale inflationiste, la controlul BNR si la finantarea externa incerta, reprezentantul liberalilor a spus ca Executivul desfasoara o adevarata ofensiva la capitolul imagine, dar acest lucru -nu tine de foame-.

In sprijinul Guvernului au sarit partenerii fideli ai PDSR, deputatii UDMR. Iuliu Vida a declarat ca formatiunea sa nu voteaza textul motiunii, intrucat considera ca acest demers -nu este oportun-.

Discursul deputatului PRM Lucian Bolcas a fost extrem de evaziv. Dupa ce i-a acuzat pe autorii motiunii de lipsa de moralitate si de inconsecventa la nivelul principiilor si atitudinilor, Bolcas a declarat ca Guvernul ar merita chiar si o motiune de cenzura, dar pe teme mai -serioase-, cum ar fi -satisfacerea pretentiilor exagerate ale UDMR si lipsa de sustinere a paturii sarace din tara-. Ambiguitatea discursului a fost confirmata de vot, intrucat 56 de deputati PRM s-au abtinut. Votul final a fost de altfel la fel de jalnic ca si dezbaterile pe fond. Din cei 56 de semnatari ai motiunii, doar 52 au votat pentru, in timp ce Guvernul a -beneficiat- de 157 de voturi impotriva. Prin urmare, Cabinetul Nastase se poate pune serios pe treaba, intrucat in Parlament poate obtine oricand o majoritate confortabila, voturile opozitiei fiind aproape inexistente.

Tanasescu: Discutiile cu FMI si Banca Mondiala merg bine

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat, ieri, in plenul Camerei Deputatilor, ca discutiile Guvernului cu Banca Mondiala si cu FMI nu sunt in impas, respingand, astfel, criticile in acest sens, cuprinse in motiunea semnata de 56 de deputati PNL si PD.

El a spus ca, in zilele urmatoare, va fi definitivat Programul PSAL 2 si, impreuna cu reprezentantii Bancii Mondiale, va fi definitivata si aprobata noua politica structurala in domeniu.

-In maximum doua saptamani, vom avea o confirmare a asistentei de tara, prin discutarea acestei politici in board-ul Bancii Mondiale-, a declarat Tanasescu si a adaugat ca agentiile de rating au facut o evaluare pozitiva a politicii economice a actualului Guvern.

Potrivit ministrului finantelor, colaborarea Guvernului cu BNR este -perfecta-, respingand afirmatiile din motiune potrivit carora nu exista o relatie intre Executiv si aceasta institutie.

Tanasescu a anuntat ca, la 31 decembrie 2000, cheltuielile ramase erau de 30.000 miliarde de lei, Cabinetul Nastase reusind sa le acopere -printr-o politica noua de trezorerie-. De asemenea, a precizat ministrul finantelor, deficitul bugetar va fi finantat in conditii inflationiste din surse externe, care sunt, in principal, deja antamate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.