Home Politic PNL: studiile de impact obligatorii doar pentru actele guvernului

PNL: studiile de impact obligatorii doar pentru actele guvernului

DISTRIBUIŢI

Deputatul PNL Gabriel Andronache susține că, pentru adoptarea unei inițiative legislative, cum este cea privind insolvența persoanelor fizice, legislația nu prevede elaborarea unui studiu de impact, ci doar a unei expuneri de motive.

„În privința scrisorii FMI, PNL subliniază faptul că pentru prima dată Fondul este de acord cu dezbaterea parlamentară a unui proiect de lege cu acest obiect de reglementare (insolvența persoanelor fizice). De asemenea, evidențiem că pentru adoptarea unei inițiative legislative, legea nr. 24/2000 privind activitatea de elaborare a actelor normative nu prevede elaborarea unui studiu de impact, ci doar a unei expuneri de motive. Studiul de impact este obligatoriu doar pentru actele Guvernului. Datele tehnice privind insolvența persoanelor fizice au fost deja puse la dispoziția Comisiei juridice de BNR și de Asociația Română a Băncilor”, spune Andronache într-un comunicat remis, luni, ziarului CURENTUL.

Pe de altă parte, el arată că parlamentarii Puterii folosesc „diverse tertipuri procedurale” pentru amânarea adoptării proiectului legii privind insolvența persoanelor fizice, arătând că ultimul tertip folosit de aceștia, luni, pentru amânarea ședinței Comisiei juridice a Camerei, a avut ca motivație faptul că punctele de vedere ale unor autorități cu interes în domeniu, precum BNR, MJ, trebuie transformate în amendamente, iar activitatea de „elaborare” a amendamentelor necesită timp.

Andronache precizează că aceste amendamente „puteau fi elaborate cu mult timp în urmă”, proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice fiind pe ordinea de zi a Comisiei juridice din luna decembrie 2014.

„Concluzia este clară: Victor Ponta a dat ordin parlamentarilor PSD să tergiverseze dezbaterea pentru a nu fi convocată sesiunea extraordinară miercuri, 28 ianuarie 2015, așa cum a solicitat PNL. Dovada că Guvernul Ponta nu vrea această lege rezultă din cererea Ministerului Justiției, formulată în ședința Comisiei Juridice, de a se stabili un calendar de dezbatere pentru o perioadă „adecvată” de timp în vederea rescrierii textelor din inițativa legislativă cu care a fost sesizată comisia (proiectul de lege al parlamentarilor PSD). Partidul Național Liberal reafirmă cererea sa expresă ca până miercuri, 28 ianuarie 2015, raportul Comisiei juridice să fie adoptat și transmis plenului pentru dezbatere!”, conchide deputatul PNL.

Fondul Monetar Internațional (FMI) susține că adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice fără un studiu de impact adecvat și fără consultarea asociațiilor implicate ar putea să nu-și atingă obiectivele și să aibă un impact negativ pe piața financiară.

„FMI susține eforturile autorităților de a promova o legislație în domeniu, dar suntem profund îngrijorați că adoptarea legii insolvenței fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociațiilor implicate, ar putea să nu își atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenție, bine structurată și bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piața financiară”, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.