Home Politic -PNTCD va reveni in parlament-

-PNTCD va reveni in parlament-

DISTRIBUIŢI

In ciuda dezastrului electoral inregistrat de PNTCD in 2000, fostul lider taranist Ulm Spineanu isi pastreaza sperantele in viitorul partidului sau. -Credinta mea este ca PNTCD va reveni in parlament, fie in cazul alegerilor anticipate, fie in cazul alegerilor la termen, pentru ca se afla pe un drum bun si a reusit sa depaseasca momente si conjuncturi ce ar fi desfiintat orice alta formatiune politica din Romania-, afirma Spineanu intr-un interviu acordat ziarului nostru. De data aceasta, el ocoleste insa anecdotica promisiune electorala a taranistilor in legatura cu miile de specialisti ai partidului aflati in stand-by pentru a prelua gestiunea tarii la un simplu semnal al votantilor: -Romania dispune de multi astfel de specialisti. Romania poate sa formeze cu rapiditate specialistii de care are nevoie in domeniile cu caracter de evidenta noutate-.

Despre actuala putere, Spineanu vorbeste, in mod firesc, pe un ton critic, insa nu se arata adeptul teoriei privind conflictul mocnit intre Palatul Victoria si Cotroceni: -Nu cred ca exista un conflict de fond si cu tendinte de ireconcibialitate intre domnii Ion Iliescu si Adrian Nastase, pentru ca ambii sunt suficient de maturi si versati politic ca sa inteleaga ca o asemenea situatie le-ar aduce, amandurora, prejudicii insemnate. Dar mult mai mici domnului Ion Iliescu.- Oricum, fostul ministru al reformei crede ca Guvernul Nastase va intra, in curand, in febra schimbarilor, insa modificarile vor fi superficiale, pe principiul rotirii de cadre: -Va fi, cu siguranta, o remaniere combinata cu o restructurare guvernamentala, care nu va fi asa de spectaculoasa in fond, chiar daca va surprinde ca forma si nominalizari comasari ministeriale.-

In finalul interviului, Ulm Spineanu preia si postura de consilier al presei: -Va cer voua, prietenii din presa romaneasca, sa incercati sa vorbiti mai mult despre monitorizarea Foii de Parcurs decat despre cancanurile-capcana si aranjamentele de cabinet.-

– Este un sfarsit de an agitat. Vor fi sau nu vor fi alegeri anticipate? Va fi sau nu o remaniere guvernamentala spectaculoasa? Exista sau nu o stare conflictuala intre presedinte si premier?

– Rareori au fost momente calme in ultimii ani. Poate aceasta este si cauza pentru care viteza cu care Romania a progresat si progreseaza in directia compatibilizarii integrarii este contradictorie, cand mai vizibila, cand mai estompata, oricum insuficienta indeplinirii tintei propuse. Toata mass-media se ocupa de raspunsuri posibile la intrebarile pe care mi le-ati spus. Voi incerca si eu, chiar daca sunt convins ca altele sunt subiectele cu adevarat importante pentru tara noastra in acest moment. Nu cred ca exista un conflict de fond si cu tendinte de ireconciliabilitate intre domnii Ion Iliescu si Adrian Nastase, pentru ca ambii sunt suficient de maturi si versati politic ca sa inteleaga ca o asemenea situatie le-ar aduce, amandurora, prejudicii insemnate. Dar mult mai mici domnului Ion Iliescu. Nu trec nici in partea cealalta, aidoma unor analisti si oameni politici, si nu cred ca este vorba de o -piesa- pusa pe scena cu acordul partilor pentru ca, iarasi, riscul ar putea fi considerabil. Sunt de parere ca cei doi au puncte de vedere diferite in legatura cu acest subiect, ca ambii au argumente pro si contra in sustinerea respectivelor puncte de vedere. Din pacate, cele mai multe dintre acestea nu pot fi supuse dezbaterii publice si, ca urmare, controversa pare oarecum nemotivata, reductibila la nimicuri si meschinarii presupuse. Simplitatea si diversitatea vederii din afara duce la succesul de presa al subiectului, chiar daca Raportul de tara sau vestita Foaie de parcurs mi se par mult, mult mai incitante. Sa trec, in ordine inversa, la alta intrebare. Va fi, cu siguranta, o remaniere combinata cu o restructurare guvernamentala, care nu va fi asa de spectaculoasa in fond, chiar daca va surprinde ca forma si nominalizari, comasari ministeriale. Se vor reduce, probabil, demnitarii (pesemne ca vor fi mai mult -rotiti-), se va face, cu siguranta, o mare, costisitoare si utila (pentru PSD) campanie mediatica, vor fi -ascunse- unele personalitati cu imagine sifonata sau pe cale de sifonare. Despre demisia in bloc a guvernului as spune ca sunt cuvinte spuse la suparare, la infruntare. Este suficienta demisia primului ministru pentru ca intreg guvernul sa fie demis, ceea ce, pe de alta parte, complica si pozitia de sef de partid a domnului Adrian Nastase. Care si asa este complicata, foarte complicata, in raport cu curentele, grupurile de interes si pozitii functionale din partid, parlament, economie, finante. Am mai cunoscut un -model- de demisii multiple, sa spunem in bloc sau in mers, cu suficiente consecinte politice. Nimic mai mult de atat. Cat despre alegeri anticipate, nimeni nu stie, acum, ce va fi. Intrebati-ma dupa vacanta parlamentara, cand vom afla cat de importanta li se pare guvernantilor, in anul 2003, revizuirea si anumite noi aranjamente in prevederile Constitutiei. Daca aceasta actiune va deveni, peste noapte, -vitala, prioritara, urgenta- etc., vom avea, probabil, in toamna, alegeri anticipate. Daca nu, nu.

– Sunteti, spre surprinderea unora, credincios partidului din care faceti parte, in ciuda unei pozitii ierarhice inferioare celor pe care le-ati avut anterior. Explicati-ne putin.

– Nu trebuie sa surprinda pe nimeni si nici nu mi se pare ca cei care ma cunosc ar putea fi surprinsi in vreun fel. M-am inscris in PNTCD inca de la revenirea lui publica si ma aflu in acest partid pentru valorile si principiile care ii fundamenteaza doctrina si actiunea, nicidecum pentru functiile si demnitatile pe care le-as putea obtine. De fapt, exista si oameni care pot accepta demni ca in politica nu se realizeaza numai suisuri, ci si coborasuri, ca poti fi util si in conditiile unei vremelnice si deplin asumate retrageri din fata reflectoarelor. De altfel, am revenit la cariera profesionala, la demnitatile legate de aceasta. Eu cred ca un partid politic ofera si oportunitati profesionale, dar nu este si nu trebuie sa fie facator de cariere profesionale si de afaceri. Cum se observa, foarte multi, enorm de multi, urmaresc de la partidul politic numai aceste lucruri. In rest, sunt membru al Delegatiei Permanente, Presedinte al Organizatiei Muncitoresti, coordonator de proiect si membru al Consiliului de Conducere al Institutului de Studii Crestin-Democrate. De fapt, ultimele mele realizari pe plan politic sunt de data foarte recenta si sunt strans legate de proiectul respectiv (Alternativa de Centru-Dreapta). Am terminat, la sfarsitul lunii trecute, prima faza, elaborand propunerea ISCD pentru programul politic al PNTCD. Cu foarte mici modificari, propunerea noastra a fost adoptata in unanimitate de Comitetul National de Conducere, la sedinta de acum doua saptamani, ceea ce inseamna ca am lucrat bine si ma face sa fiu mai increzator in viitorul apropiat.

– Am primit si citit respectivul program si pot spune ca mi s-a parut interesant si coerent. Pe de alta parte, nu cred ca programele politice va pot asigura revenirea in parlament. Vi se pare pregatit PNTCD pentru alegeri anticipate?

– Credinta mea este ca PNTCD va reveni in parlament, fie in cazul alegerilor anticipate, fie in cazul alegerilor la termen, pentru ca se afla pe un drum bun si a reusit sa depaseasca momente si conjuncturi ce ar fi desfiintat orice alta formatiune politica din Romania. Sa revin insa la aprecierea dumneavoastra. Desigur ca nu programul politic este votat de alegatori, dar acest program politic constituie baza intregii constructii programatice. Am inceput deja sa lucram documentele legate de economie si securitate sociala (de asigurare a decentei medii a nivelului de trai, cuantificabila prin Indicatorul Dezvoltarii Umane – IDU), am reusit sa definim si sa desenam optiunile noastre privitoare la Romania anilor urmatori. Aici insa trebuie neaparat sa subliniez ca programul nostru porneste cu adevarat de la aceasta realitate imbucuratoare si datatoare de speranta: in anul 2007 vom fi membru al Uniunii Europene. Cu conditia sa fim in stare. Repet, cu conditia sa fim in stare. Nu mi se pare constienta actuala putere de necesitatea indeplinirii intocmai a conditilor precizate in documentele Uniunii Europene si constat chiar neglijarea ostentativa a deciziei luate la Madrid, in 1995: armonizarea legislativa inseamna aplicare si nu hartii. Sunt convins ca, pana la urma, cu hartiile vom sta bine. Cu aplicatiile, ma indoiesc. Macar ca acestea sa ajunga la stadiul unei convergente consolidate. Dupa cum spuneam, programele noastre pornesc exact de la viziunea comuna a Romaniei si Uniunii Europene privitoare la viitorul imediat. Am inceput deja sa analizam temeinic studiile publicate de Institutul European din Romania (Pre-accession impact studies), dupa ce am citit si dezbatut Raportul de tara si Foaia de parcurs. Acesta este motivul pentru care sunt convins ca programele in curs de elaborare vor raspunde necesitatilor actuale si de perspectiva ale societatii romanesti. Noi nu socotim ca tranzitia se incheie o data cu rezolvarea compatibilitatii economice, de piata si concurentiala. Pe de alta parte, trebuie inteles cu claritate ca exista o diferenta NATO versus UE, este diferenta dintre un organism instrumental si un organism tranzactional-contractual-concurential. In fond, este vorba de doua mecanisme functionale diferite, dar si cu multe componente comune.

– Credeti asadar ca Romania va adera la UE in anul 2007.

– Sigur ca da. Este obligatoriu sa realizam acest lucru. In rezumatul programului politic se specifica: -Vom fi o tara europeana in Uniunea Europeana sau ne vom prabusi in izolare si faliment. De aceea este obligatoriu sa renuntam la toate orgoliile nejustificate, pastrandu-ne demnitatea si particularitatile ce ne definesc-. Ca atare: -Pentru a adera la Uniunea Europeana in 2007 este obligatoriu ca oficialii sa renunte cu deplina responsabilitate la discursurile duble – cel intern si cel extern – pentru ca aceasta practica scade considerabil credibilitatea Romaniei. De asemenea, de procesul de aderare trebuie sa se ocupe oameni competenti, cunoscatori ai avantajelor si dezavantajelor acestui proces, capabili sa negocieze demn si eficient conditiile existente. Ne exprimam inca o data temerea ca armonizarea legislativa pe hartie, fara aplicarea ei in practica, schimbarea de catre executiv a cadrului legislativ ori de cate ori apare un interes particular, generalizarea exceptiilor si abuzurilor, toate acestea pun in pericol grav realizarea obiectivului fixat-. Si inca ceva. Aderarea/integrarea au si alte intelesuri decat cele vehiculate pana acum, cu privire la institutii, valori, principii, finalitati. Ceea ce inseamna ca vor predomina judecatile pragmateice ale celorlalti, a derularii faptelor in sine. Acestea nu ni se vor mai prezenta ca avertismente (vezi succesiunea Rapoartelor de tara) si nu mai inseamna nici -las-o, domnule, ca stim noi…- Adio oportunism, intriga electorala, scandaluri publice, coruptie, mimetism, versatilitate, aranjamente de cabinet si insensibilitate la notiunea de onoare. De asemenea, prin ochii europenilor, ni se cere si se asteapta sa se vada ca stim cine suntem, ce vrem cu adevarat, nu pentru ca mai cu seama ne spun altii ce vrem si ce avem de facut.

– Iertati-ma ca va intrerup. Dispune PNTCD, in acest moment, de expertii la care ati facut referire?

– Romania dispune de multi astfel de specialisti. Romania poate sa formeze cu rapiditate specialistii de care are nevoie in domeniile cu caracter de evidenta noutate. Se stie deja forta specialistilor romani in IT si este usor de observat cresterea cantitativa si calitativa a expertilor in domeniul financiar-bancar. Nu este obligatoriu ca specialistul sa militeze pentru un anumit partid politic pentru a-si face treaba cum se cuvine. Este esential insa ca lui sa-i fie recunoscute si rasplatite meritele si efortul si este obligatoriu sa stie ca se afla intr-o ierarhie corecta, intr-un algoritm social optimizat si ordonat, mai ales pe baza criteriilor de valoare confirmate.

– Va referiti la nepoti?

– As spune ca ma refer la clienti. Si nepotii constituie o categorie de clienti sau poate ca toti clientii pot fi categorisiti ca nepoti si cumetri de toate felurile. Prefer sa spun clienti si sa subliniez imensul rau pe care clientelismul politic si multiplele cumetrii l-au facut si il fac in continuare tarii noastre.

– Sa ne intoarcem putin la prioritatile Romaniei, in viziunea dumneavoastra.

– Incep prin a spune ca viziunea mea este aproape identica cu viziunea PNTCD. In afara scopului amintit, credem ca este necesara o investitie majora in viitor – tineret, infrastructura, cunoastere competitiva, tehnologie. Astfel vor putea fi indeplinite principalele noastre obiective sociale: sanatate, educatie, siguranta. Atat pentru cetateanul-persoana umana (nucleul doctrinei crestin-democrate), cat si pentru comunitatile din care acesta face parte. Pe de alta parte, obiectivele noastre nu vor putea fi indeplinite fara reforma de fond a statului, fara descentralizare si deconcentrare, fara reforma de fond a economiei, fara constructia institutiilor autonome, fara informatizare si fara reducerea birocratiei inutile. Nu slabiciunile economiei duc la ineficienta statului si la coruptia cvasigeneralizata din institutiile acestuia, ci, din contra, slabiciunile statului romanesc actual (prin institutiile si regulile soft constituite) franeaza considerabil dezvoltarea economica si reducerea decalajelor.

Este evident ca aceste trei obiective majore (investitia in viitor, reforma statului si integrarea in structurile europene si euro-atlantice) sunt compatibile si complementare. Ar trebui sa aprofundam serios toate aceste chestiuni, astfel incat sa fim capabili sa gasim solutiile cele mai putin costisitoare pentru redevenirea noastra. Foaia de parcurs spune implacabil: -Desi Romania a continuat sa faca progrese pentru a deveni o economie de piata functionala, nu indeplineste inca criteriile economice de la Copenhaga. Din acest motiv, foaia de parcurs se concentreaza asupra pasilor ramasi pe care Romania trebuie sa-i faca pentru a indeplini acest criteriu. Romania nu indeplineste inca in totalitate criteriile legate de acquis: In vederea terminarii cu succes a pregatirilor, Romania trebuie sa continue eforturile pentru transpunerea si punerea in aplicare a acquisului-. Acestea sunt prioritatile Romaniei. Mai amintesc doar ca noi am indeplinit numai criteriul politic (inca de la primul Raport de tara -1997) si ca cele trei criterii de la Copenhaga (unde au fost enuntate toate si nu numai cel politic, cum sustin unii -specialisti-) sunt egale ca importanta, chiar daca noi batem pasul pe loc. Mai mult, reuniunea de la Madrid (1995) a precizat ca armonizarea legislativa trebuie aplicata si nu pusa pe rafturile prafuitelor biblioteci.

– Are sanse Dreapta sa revina la locul cuvenit in politica romaneasca?

– Bineinteles ca da. Modelul politic european va fi replicat, cu siguranta si in Romania. Afirm ca blocul de centru-dreapta, crestin-democrat, se va recladi si consolida in viitorul foarte apropiat. Este nevoie insa de strangerea randurilor, de abandonarea orgoliilor nejustificate, de inlaturarea fara regrete a veleitarilor si oportunistilor. Cred ca ar fi nimerite niste -criterii de la Copenhaga- si in acest domeniu, pentru ca ne-am obisnuit sa refuzam a vedea ce nu ne convine si trebuie sa vina altcineva sa ne oblige sa citim si sa aplicam. Vom avea foarte cutrand o astfel de constructie, iar cel mai bine este ca centrul dreapta sa fie construit pe structura PNTCD, partid care, iata, a reusit sa supravietuiasca tuturor agresiunilor concertate timp de mai bine de sase ani. Nu spun ca i-a mers bine, dar sustin ca nici un alt partid nu ar fi reusit sa mai vietuiasca dupa asa ceva. PNTCD exista, traieste si, cu oarecare timiditate, a inceput sa creasca. Acest lucru a fost posibil numai datorita fundamentului sau ideologic si a unor oameni (cam putini, deocamdata) care nu s-au lasat striviti si care nu au abandonat. Acestia trebuie sa il conduca, iar viitorul mi se pare destul de sigur. Nu cred in constructii alternative, aparute peste noapte ca urmare a unor vise necontrolate, nu cred in aparitia sau revenirea unor personalitati mesianice. Sunt convins ca toti cei ce doresc sa participe cu adevarat la reconstructia si dezvoltarea polului crestin-democrat vor intelege si vor veni, rand pe rand, in PNTCD. Nu ca sa-l conduca, ci pentru a munci. Nu sunt un optimist incorigibil, dar cred cu adevarat in harul pe care Dumnezeu l-a insuflat persoanei umane si cred in dorinta si potentialul omului de a fi mai bun.

– Am ajuns la final.

– Trebuie sa le urez Sarbatori fericite cititorilor dumneavoastra, un an bun, plin de sanatate si de realizari. Doresc colegilor mei din partid si prietenilor mei apropiati democratiei crestine sa uite de istoriile neplacute si sa puna umarul la reconstructie si dezvoltare. Invit guvernantii sa uite de propriile buzunare si sa lucreze pentru indeplinirea conditiilor despre care am vorbit. Va cer voua, prietenii din presa romaneasca, sa incercati sa vorbiti mai mult despre monitorizarea Foii de parcurs decat despre cancanurile-capcana si aranjamentele de cabinet. Urez tarii mele sa inceapa o epoca de lupta autentica impotriva coruptiei si a privilegiilor si multiplelor drepturi necuvenite, toate acestea incalcandu-ne drepturile fundamentale, incepand de la libertate si terminand cu accesul in Uniunea Europeana. Sa ne dea Dumnezeu, tuturor, un an bun, multa sanatate, putere de munca si bucatica de minte care ne lipseste inca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.