Home Politic Politicienii sunt invitati la sedintele si asa tensionate ale CNSAS

Politicienii sunt invitati la sedintele si asa tensionate ale CNSAS

DISTRIBUIŢI

CNSAS demareaza astazi audierile politicenilor cu dosare de Securitate, dupa ce institutiile detinatoare de arhive au promis sa desecretizeze tot ce tine de oameni politici. Unul dintre membrii Colegiului, Ladislau Csendes, a declarat ca CNSAS detine deja documente cu privire la 71 de parlamentari. Dar deconspirarea ramane in continuare la mana serviciilor secrete, singurele care vor decide cand si cate dosare pun pe masa CNSAS. Oricum, un alt membru al Colegiului, Cazimir Ionescu, a refuzat sa comenteze dezvaluirea colegului sau, confirmand insa tensiunile din interiorul institutiei.


Sub presiunea deconspirarii oamenilor politici, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se afla in continuare la mana institutiilor care mai detin arhive ale fostei Securitati – SRI, SIE si MApN, de la care CNSAS se asteapta sa primeasca toate documentele care fac referiri la politicieni, pana la sfarsitul lui august. Pe moment, CNSAS a incercat sa se multumeasca cu situatia – nu vrea decat sa-i audieze pe politicienii despre care are informatii si amana sa dea o decizie pana cand serviciile secrete vor incheia predarea de documente.

In timp ce din afara situatia pare sub control, membrii Colegiului isi calca unii altora pe orgolii, transformand sedintele in care se iau decizii in -puseuri- de tensiune. -Se discuta visceral, afectiv. In loc sa fie un dialog documentat, este unul in care conteaza cine tipa mai tare-, a declarat Cazimir Ionescu, membru al CNSAS. El a facut referire la sedinta Colegiului in care s-a votat -in unanimitate- schimbarea modului in care se iau deciziile CNSAS. Ionescu s-a plans ca votul secret, cu variante de raspuns fixe – da sau nu – contravin prevederilor legii de functionare a CNSAS, dar ca a fost obligat sa voteze o astfel de decizie. -Nu mi-au dat voie sa ma abtin!-, a argumentat Ionescu.

71 de politicieni, stiuti doar de Ladislau Csendes

Membri ai CNSAS au ridicat din umeri dupa ce Ladislau Csendes, membru in Colegiu, a anuntat ca CNSAS -detine date, informatii si documente cu privire la 71 de deputati, senatori din Parlamentul Romaniei-, citat de postul public de radio. Ladislau Csendes a mai dezvaluit si sursa acestor documente care au fost primite -de la SRI, in principal. El a mai vorbit si despre o solicitare trimisa de CNSAS tuturor detinatorilor de arhiva, in care li se cere acestora -sa precizeze in scris daca mai au pe aceste nume alte documente de predat sau alte informatii in legatura cu alti parlamentari-.

Insa, Cazimir Ionescu, fostul purtator de cuvant al CNSAS, nu a vrut sa comenteze declaratia colegului sau. -Nu stiu nimic despre asta, noi nu am avut curent aici toata dimineata-, s-a justificat Ionescu. In plus, el a tinut sa precizeze ca nu are de unde sa stie cate dosare mai are de primit CNSAS de la serviciile secrete.

Gusa: Doar 71? O prostie…

Potrivit liderului PIN, Cozmin Gusa, lista celor 71 de politicieni, invocata de membrul CNSAS, este -o prostie-. Presedintele Partidului Initiativa Nationala a sustinut ca are inca de anul trecut informatii despre oamenii politici care urmeaza sa treaca pragul CNSAS, dar ca le va dezvalui -la momentul potrivit-. -O sa fie mai mult de 100 de politicieni care vor fi chemati la CNSAS. O sa vedeti-, a declarat Gusa, citat de Amos News. Liderul PIN si-a explicat -dezinformarea- lui Ladislau Csendes prin faptul ca CNSAS nu a primit inca toate dosarele de prin arhivele SRI, SIE si MApN.

Toamna se reintregeste Colegiul

Presedintele PD, Emil Boc, a promis ca formatiunea sa va face o nominalizare pentru CNSAS pana la inceputul sesiunii parlamentare din aceasta toamna. Potrivit democratului, in prima sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, parlamentarii vor putea sa discute asupra propunerii PD pentru inlocuitorul lui Dan Lazea in Colegiul CNSAS. Dupa demisia lui Lazea, Colegiul a functionat fara unul din cei 11 membri care, potrivit legii, trebuie sa primeasca avizul parlamentului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.