La trei luni de la preluarea puterii, noii lideri de la Bucuresti nu se pot inca mandri cu performante notabile pe linia relatiilor externe. Premierul Adrian Nastase si-a inscris in palmares anularea vizitelor premierilor Frantei si Belgiei, care au invocat protocolar diferite motive, iar la capitolul deplasari in strainatate nu a punctat decat plecarea la Bruxelles, unde a tinut sa-i asigure pe oficialii europeni de orientarea proeuropeana a noii Puteri.
Nici presedintele Ion Iliescu nu se poate lauda cu mari realizari in acest domeniu, deplasarile lui in strainatate limitandu-se la zona Balcanilor. De altfel, seful statului pare sa se simta mult mai bine printre locuitorii Oltenitei decat in preajma liderilor europeni.
Daca Nastase si Iliescu nu au reusit sa puncteze in planul relatiilor externe, nu acelasi lucru se poate spune si despre ministrul de externe, Mircea Geoana. In doar trei luni de mandat, Geoana a reusit sa aiba intalniri la varf la Washington, Paris, Londra si Geneva, performanta nereusita inca de sefii sai din tara.
Noua Putere instalata la Bucuresti in urma alegerilor generale de la sfarsitul anului trecut nu se poate lauda cu un palmares bogat in domeniul relatiilor externe. Daca facem o analiza simpla a activitatilor si vizitelor internationale desfasurate de actuala Putere comparativ cu guvernarea 1996-2000, rezultatele sunt cert in defavoarea actualilor guvernanti. Nu trebuie decat sa reamintim ca, la circa doua luni de la instalarea Cabinetului Victor Ciorbea, sosea in Romania ministrul englez de externe, iar la inceputul verii lui 1997 Emil Constantinescu il strangea in brate la Bucuresti pe presedintele american Bill Clinton si avem un tablou complet al diferentelor majore la acest capitol intre cele doua Puteri.
Premierii Frantei si Belgiei si-au anulat deplasarile in Romania
In doar trei luni de guvernare, premierul Nastase a reusit -performanta- ca doi premieri de vaza ai Europei, cel al Frantei si cel al Belgiei, sa-si amane din diverse motive vizitele la Bucuresti.
Primul pas a fost facut de omologul de la Paris al domnului Nastase, socialistul Lionel Jospin, care si-a anulat vizita din februarie, invocand chestiuni politice legate de alegerile locale din Franta . Motivul trimis in plic Cabinetului Nastase a fost amplu comentat de catre presa franceza, care a readus pe tapet ascensiunea extremismului in Romania si victoria cvasitotala a -vechilor comunisti-.
Nu a trecut nici o luna si premierul Belgiei, Guy Verhofstadt, si-a anulat si el vizita la Bucuresti, motivand ca accidentul feroviar petrecut marti in Belgia nu-i mai permite sa onoreze invitatia lui Adrian Nastase. Premierul Belgiei a trimis totusi o delegatie guvernamentala, condusa de secretarul de stat pe probleme europene din Ministerul Afacerilor Externe, Annemie Neyts Uyttebrouck. Mesajul transmis de demnitarul belgian la finalul intrevederii cu ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, nu este plin de optimism. Secretarul de stat belgian a afirmat ca tara sa va sprijini Romania in procesul integrarii europene, dar -Romania trebuie sa faca progrese concrete, in special in plan economic-. Semnalul transmis de Belgia este cu atat mai important cu cat aceasta tara se pregateste sa preia presedintia Uniunii Europene, incepand cu 1 iulie 2001.
Nastase se pregateste sa viziteze Suedia si Italia
Seful Executivului a facut o singura deplasare importanta de la numirea in functie, turul Strasbourg – Bruxelles, cand a incercat sa-i convinga pe oficialii europeni de hotararea ferma a noii Puteri de a se integra in structurile euro-atlantice.
Colaboratori apropiati ai premierului Adrian Nastase ne-au informat ca, in prima jumatate a lunii aprilie, seful Executivului de la Bucuresti va vizita Suedia si Italia. Deplasarea in Suedia, daca se va realiza, este importanta pentru Romania, intrucat aceasta tara detine in prezent presedintia UE.
In afara acestor vizite, premierul Nastase se pregateste sa-l primeasca, spre sfarsitul lunii aprilie, pe comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, ne-au informat aceleasi surse. Si acesta ar fi trebuit, de altfel, sa viziteze Romania din luna ianuarie, iar vizitarea tarilor candidate face parte din obligatiile comisarului pentru extindere.
Calendarul intalnirilor externe ale premierului pare sa se limiteze la atat in luna aprilie, consilierii sefului Executivului luand in calcul si faptul ca in aceasta luna se sarbatoreste Pastele catolic si cel ortodox.
Iliescu nu iese din Balcani
Presedintele Ion Iliescu este mai putin norocos chiar si decat Adrian Nastase la capitolul deplasari externe. Pana acum, seful statului s-a deplasat doar la doua reuniuni zonale, la Plovdiv, in Bulgaria, si la Skopje, in Macedonia, si se pare ca pana la sfarsitul anului nu va trece granita Balcanilor. Oricum, lui Ion Iliescu pare sa-i priasca mult mai tare aerul de la Tg-Jiu sau Oltenita decat ozonul de la Bruxelles sau Washington.
Geoana ia caimacul
Chiar daca Iliescu si Nastase nu vor putea fi vazuti prea des in Aeroportul Otopeni, Romania va fi reprezentata in marile capitale europene de catre ministrul de externe Mircea Geoana. Chiar daca obligatiile legate de detinerea de catre tara noastra a presedintiei OSCE il determina sa faca vizite destul de dese si in Turkmenistan, si in Macedonia, Geoana este printre putinii demnitari romani ai actualei guvernari care s-a deplasat oficial la Washington, Paris, Londra, Stokholm. Roma sau Geneva.