Ocupati cu atacuri reciproce pe tema suspendarii lui Teodor Atanasiu din functia de ministru al apararii, guvernantii au uitat sa discute restructurarea agentiilor guvernamentale. Subiectul care in urma cu o luna facea furori in randul celor din coalitia de guvernamant, restructurarea agentiilor, a devenit acum o simpla obligatie pentru reprezentantii partidelor din executiv, cu toate ca acestia au promis ca pana pe 15 septembrie se va lua o decizie finala. Oficialii guvernului ridica din umeri, liberalii ii iau apararea premierului Tariceanu, iar democratii tac chitic.
Daca in urma cu aproape o luna atat democratii, cat si liberalii mai aveau putin si se jurau ca restructurarea agentiilor se va transa pe 15 septembrie, ieri acestia au parut ca picati din alta lume cand au fost intrebati de acest subiect. Nici despre propunerile cu care premierul Tariceanu le-a cerut liderilor de partid sa vina pana la sfarsitul lui august nu pareau a sti prea multe. Dupa ultima intalnire a coalitiei in care s-a discutat acest subiect, cea de pe 20 august, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a motivat decizia de amanare a sentintei privind agentiile guvernamentale prin faptul ca nu s-a putut ajunge la o formula exacta privind numarul agentiilor care vor fi desfiintate din cauza ca trebuie menajate cele care au ca obiect integrarea europeana. Cei care ar fi trebuit sa monitorizeze atent cursul dezbaterilor, reprezentantii guvernului, nu ne-au putut da niciun fel de informatii legate de restructurarea agentiilor. -Nu avem nimic sa va comunicam pe acest subiect-, ne-a raspuns o doamna care s-a recomandat ca fiind de la Biroul de Presa. Intrebata cand are Tariceanu programata o discutie pe aceasta tema cu partenerii de coalitie, acea doamna ne-a raspuns pe acelasi ton: -V-am spus ca nu avem nicio informatie!-.
Politicienii nu stiu nici ei mare lucru
Preocupati de alte subiecte mai arzatoare, liderii Aliantei DA nu au parut prea ingrijorati ca au depasit deja termenul promis de ei. In plus, nici acestia nu au putut oferi mai multe informatii. -Nu am discutat inca in Alianta, dar cred ca luni vom avea o intalnire-, ne-a declarat vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu. Acesta a incercat sa ii ia apararea sefului sau, Calin Popescu Tariceanu, sustinand ca este posibil ca primul-ministru sa prezinte o informare in Biroul Permanent al Parlamentului. Cu privire la propunerile pe care grupul PNL trebuia sa le faca referitor la restructurarea agentiilor guvernamentale, Melescanu a precizat ca nu are nicio informatie si ca nu stie nici daca celelalte partide din coalitie au prezentat ceva pana acum. -Astept intalnirea coalitiei sa vad-, a incheiat senatorul liberal. De partea cealalta, democratii au evitat sa dea un raspuns. -Nu stiu, doamna. Eu nu am fost la intalnirile Aliantei. Sunati-l pe Boc-, ne-a raspuns iritat vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, de parca o problema ce parea vitala in urma cu o luna ii priveste acum doar pe cei care participa la intalnirile Aliantei sau coalitiei. In plus, este greu de crezut ca un reprezentant din conducerea partidului nu este interesat de propunerile partidului sau referitoare la restructurarea agentiilor guvernamentale.
Doar secretarii de stat au zburat pana acum
In prezent exista ministere care au in subordine chiar si 100 de agentii guvernamentale, care, potrivit propunerilor initiale, fie ar urma sa dispara, fie vor fi comasate si trecute in subordinea unor ministere. Dupa planul prezentat initial de premierul Tariceanu, foarte putine ar putea ramane independente, din aceasta categorie speciala facand parte Agentia nationala sanitar-veterinara si Autoritatea nationala de statistica. Un alt sector al guvernului in privinta caruia nu s-a luat inca o decizie finala este si cel al Cancelariei primului-ministru, despre care s-a spus ca ar fi un guvern in sine: 17 secretari de stat, 20 de consilieri de stat plus alti cativa consilieri personali.
Guvernul s-a hotarat pana in prezent doar in privinta secretarilor de stat. Din 82, executivul a ramas doar cu 52 de oameni care ocupa astfel de functii.