Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, isi propusese sa vorbeasca la scoala de vara a partidului sau despre deconspirarea Securitatii si despre reforma clasei politice. Si liderul liberalilor nu s-a abatut de la obiectivul sau, atat ca si-a presarat discursul cu aprecieri picante. Tariceanu a anuntat ca, odata prins in jocul deconspirarilor fostilor colaboratori ai Securitatii, are de gand sa mearga pana la capat, chiar daca deconspirarea pe banda rulanta a politicienilor va impune organizarea unor alegeri anticipate.
Cum Cabinetul primului-ministru este in vacanta, iar ministrii, cu tot cu premier, sunt in concediu, sedinta de guvern programata pentru ieri a fost amanata. Dar asta nu inseamna ca premierul Calin Popescu Tariceanu a uitat sa-si onoreze sarcinile de partid, chiar si in perioada sa de relaxare. Liderul liberalilor a raspuns invitatiei facute de presedintele tineretului liberal, Cristian Adomnitei, si s-a prezentat la ora fixa la Scoala de vara a formatiunii sale, pentru a le vorbi tinerilor liberali. Asa ca liderul liberal s-a lansat intr-un discurs despre deconspirarea fostilor colaboratori cu Securitatea si a oferit cateva ponturi vizavi de reformarea clasei politice. Toate, in viziunea unui presedinte de partid mandru de activitatea sa si a formatiunii sale.
-Cutremur politic-
Potrivit liderului PNL, asistam la declansarea unui cutremur -benefic- pe scena politica romaneasca, care s-ar putea finaliza cu alegeri inainte de termen. El a recunoscut ca, cel putin in Senat, coalitia este -subreda-, astfel ca sunt sanse mari sa se recurga la alegeri anticipate daca se gasesc senatori PNL vinovati de politie politica. -PNL nu a luat aceste calcule politice in seama, ne-am asumat consecintele (…) In orice democratie, cand nu ai majoritate politica, faci alegeri anticipate-, a anuntat Tariceanu.
Delegatie permanenta cu excluderi
Asadar, Tariceanu a reamintit ca toti liberalii care au semnat un angajament cu Securitatea vor fi exclusi din partid. La Delegatia Permanenta a partidului, care va avea loc la inceputul lunii septembrie, se vor discuta, pe langa cazul Mona Musca, si cazurile Francu, Ghise sau Gheorghiof. -La nivelul PNL nu a existat dorinta de a face tot felul de interpretari. S-a luat deja o hotarare la nivelul Biroului Permanent ca toti cei care au angajament cu Securitatea sa beneficieze de acelasi tratament, adica sa fie exclusi-, a subliniat liderul liberal.
Deconspirarea, trecuta in CV-ul liberal
Presedintele PNL a avertizat ca, in plin proces al deconspirarii, Romania este privita ca o tara in care -fostele structuri ale Securitatii mai au inca un rol important-. Dar Tariceanu a apreciat progresele facute in domeniul deconspirarii si a recunoscut ca vrea ca liberalii sa isi asume meritele pentru succesul avut de -dosariada-.
-Ma bucur ca PNL a reusit, prin initiative legislative, sa declanseze un proces a carui amploare pare ca ii face pe multi sa se teama-, a declarat Tariceanu. In acest sens, liderul liberalilor a amintit de ordonanta de urgenta prin care a fost modificata Legea Ticu si care a dat drumul la desecretizarea arhivelor fostei Securitati. Ordonanta, o initiativa a PNL, a raspuns la nevoia de a se transfera dosarele de Securitate, de la institutiile detinatoare de arhive, la CNSAS, a explicat Tariceanu. -PNL avea obligatia sa o faca. Era de datoria noastra-, a tras Tariceanu spuza pe turta liberala si a recunoscut acest lucru.
Promisiuni pentru o noua modificare a Legii Ticu
Dar liberalii nu au fost -singuri- in lupta cu pornirea spre deconspirare, iar Tariceanu a recunoscut acest lucru. Premierul nu le-a multumit partenerilor din coalitie, ci consilierilor sai personali pe probleme de securitate, care i-au soptit ce trebuie facut in privinta legii CNSAS – istoricii Stejarel Olaru si Marius Oprea.
Tariceanu si-a confirmat aprecierea, cum ca sintagma -Securitatea ca politie politica- din titlul Legii Ticu este de natura -perversa-. Liderul PNL a declarat ca vrea o noua modificare a legislatiei in materie. Si cum Legea Ticu a fost deja modificata printr-o ordonanta, aceasta din urma va fi modificata la randul sau. Si se va tot modifica pana cand se va ajunge la o varianta mult mai buna a ceea ce este cunoscut ca fiind Legea Ticu. Tariceanu vrea ca principala modificare sa vizeze eliminarea sintagmei de -politie politica-, modificare care va permite deconspirarea tuturor ofiterilor si subofiterilor de Securitate, nu numai a celor care au facut politie politica. -Avem obligatia de a avea o atitudine extrem de transanta fata de cei ce au colaborat cu Securitatea si spun ca au fost inocenti-, a mai spus Tariceanu.
Nemultumiri
Premierul si-a exprimat ieri nemultumirea in legatura cu angajarea lui Dan Morega in functia de consilier al ministrului delegat Cristian David. El chiar a apreciat ca aceasta angajare este -una nefericita-. -Nu putem vorbi de reforma morala, de lustratie, in conditiile in care sunt oameni in PNL care au avut o anumita reprezentare in anumite structuri inainte de 1990. In legatura cu Morega, care nu a facut parte din Comitetul Central a PCR, stiu ca era in structura cooperatiei-, a afirmat seful guvernului, conform Mediafax. Tariceanu are si o motivatie: -Adevarul este ca el (Dan Morega – n.r.), in plan local, nu se bucura de o imagine care sa-l recomande in aceasta perioada sa ocupe o astfel de functie. Cred ca a fost neinspirata propunerea si numirea, daca s-a si facut deja-, a spus primul-ministru. Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a fost angajat consilier in cadrul Autoritatii de Control a Guvernului, in subordinea lui Cristian David, functia sa fiind una de executie, nu de conducere.