Episcopii maghiari militeaza pentru autonomia teritoriala a tinutului secuiesc. Prelatii bisericilor istorice maghiare au semnat o declaratie prin care sustin organizarea referendumurilor privind autonomia .
Episcopii Jakubinyi Gyorgy, Pap Geza si Tokes Laszlo (foto), Tempfli Jozsef, Szabo Arpad si Adorjani Dezso Zoltan si-au exprimat dorinta de a sprijini moral comunitatea maghiara din Transilvania in procesul de dobandire a autonomiei teritoriale. Episcopii maghiari semnatari ai declaratiei considera ca este necesar un dialog intre membrii organizatiilor politice si civice maghiare si autoritatile locale.
Totodata, episcopii bisericilor maghiare cer ca problema autonomiei tinutului secuiesc sa fie prezenta in viata plitica romaneasca, dar si in cea europeana.
In opinia prelatilor maghiari, autonomia comunitatii maghiare din Transilvania nu ar afecta interesele nationale ale Romaniei, ba dimpotriva, ar servi obiectivelor tarii.
Reprezentantii UDMR si CNS au renuntat insa la ideea organizarii unui referendum local legal pe tema autonomiei teritoriale.
Fodor Imre, presedintele Consiliului National Secuiesc, a declarat saptamana trecuta ca va fi organizat un referendum neoficial in Harghita, Covasna si Mures, care nu va avea insa efecte juridice. Un referendum oficial, prin implicarea administratiei locale, nu putea fi realizat deoarece legislatia actuala nu permite acest lucru. Fodor Imre le-a cerut, insa, reprezentantilor CNS in teritoriu sa se ocupe de organizarea referendumurilor in localitatile unde actiunile membrilor Consiliului ar putea avea succes.
Declaratia de ieri a episcopilor maghiari este, de fapt, un raspuns la cererea liderului CNS. Acesta a facut apel zilele trecute la capii bisericilor maghiare sa se implice in procesul de obtinere a autonomiei teritoriale a tinutului secuiesc. CNS a trimis deja instructiuni privind organizarea referendumului prin intermediul organizatiilor maghiare din judetele Harghita, Covasna si o parte din Mures.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane