Home Politic Presa germană sugerează că Ponta vrea să-și lege imaginea de autoritatea SUA

Presa germană sugerează că Ponta vrea să-și lege imaginea de autoritatea SUA

DISTRIBUIŢI

Deutsche Welle relatează că Victor Ponta a ales o strategie de imagine cel puțin neobișnuită prin a le cere consilierilor săi americani să iasă public în favoarea sprijinirii acestuia. Jurnaliștii germani sunt de părere că Ponta încearcă asocierea imaginii sale cu cea a SUA. „Se petrece un lucru care pune societatea românească într-o lumină stingheritoare. Un consultant politic, dintre aceia care stau de regulă perfect ascunşi, fără ca cineva să le afle chipul vreodată, a apărut la televiziune, expunându-şi clar programul de atac şi stilul de luptă. E vorba de americanul Mitch Stewart (foto), care lucrează, se pare, la campania electorală a premierului Victor Ponta. Simpla apariţie la televiziune (Antena 3) nu ar putea suscita niciun comentariu şi cu atât mai puţin o critică, dar este clar pentru cine înţelege contextul românesc că a fost un recurs la autoritate. Pentru Stewart, care mărturisea modest că este uimit de succesul său, acest fapt este neinteligibil. Dar cei care l-au îndemnat să apară la televiziune ştiu foarte bine că ”strategul care l-a făcut pe Obama preşedinte” are, într-o ţară ca România, un prestigiu simbolic enorm şi că nu atât priceperea sa contează, cât simpla sa apariţie”, scrie Deutsche Welle.

Publicația mai notează că, de fapt, Ponta nici măcar nu are nevoie de acest consultant, dar încearcă să capteze în ochii electoratului o imagine de pro-occidental. „Candidatul PSD, Victor Ponta, nu are cu adevărat nevoie de îndrumarea lui Stewart, care, după cum am văzut are idei simple, în linii mari eficiente, dar lipsite de orice subtilitate şi care au fost aplicate, de fapt, şi de Traian Băsescu în 2009. E vorba mai ales de polarizarea vieţii politice şi de scandalul permanent, stimulat artificial prin declaraţii bombastice. Victor Ponta are, în schimb, nevoie ca lumea să afle că lucrează cu un strateg american şi nu unul oarecare, ci acela care l-a ajutat pe preşedintele Barack Obama să câştige alegerile. În acest fapt constă recursul la autoritate. Şi mai este un fapt nu lipsit de importanţă: adversarii premierului s-au străduit ani de zile să-l descrie pe Ponta ca pe un antioccidental care ar duce România „către Est”, fapt care a lăsat urme, de vreme ce premierul ţine enorm să-şi facă poze cu americani, ca vice-preşedintele Joe Biden şi acum consultantul lui Obama însuşi. E pur şi simplu o chestiune simbolică”, mai scrie sursa citată. Cu toate acestea, Ponta încearcă să se lege și de alte centre de putere în căutare de sprijin politic precum China.

Chiar dacă face parte din aceeași tăbără politică a democraților lui Obama, fostul ambasador american la București, Mark Gitenstein, a criticat recentele declarații ale lui Ponta și s-a delimitat de Mitch Stewart pe sema căruia a pus comparaţia dintre regimul nazist şi regimul Băsescu. „Problema cu politica românească este că aţi învăţat toate lecţiile greşite de la SUA. V-am învăţat tot ce ştiţi. Din păcate, v-am trimis o grămadă de consultanţi şi experţi care v-au învăţat să folosiţi campania negativă”, declara Gitenstein pentru Hotnews.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.