
Presedintele Traian Basescu a sustinut, ieri, o declaratie de presa pe tema Legii Educatiei, declarata constitutionala de CCR si promulgata la doar cateva ore dupa aflarea verdictului.
Seful statului a sustinut ca promulgarea Legii este doar inceputul
procesului de reformare a Educatiei, implementarea ei urmand sa dureze circa 4-5 ani. In opinia sa, promulgarea reprezinta finalizarea bataliei politice duse pe aceasta tema, presedintele cerand tuturor celor implicati, dascali, parinti, autoritati locale, buna credinta in implementare prevederilor noii legi.
Pe de alta parte, Traian Basescu i-a acuzat foarte dur pe fostii ministri ai Educatiei, Ecaterina Andronescu si Andrei Marga, cei care au reformat sistemul educational dupa principii ale caror rezultate au condus la scaderea performantelor scolare ale elevilor romani, clasati in prezent pe ultimele locuri in clasamentele europene de specialitate.
Seful statului a prezentat cateva dintre schimbarile introduse de noua lege a Educatiei, printre care centrarea acesteia pe performantele elevului, descentralizarea sistemului educational, adaptarea dascalilor la nivelul clasei, responsabilizarea parintilor, flexibilizarea curriculei scolare, introducerea unor controale severe si eficiente asupra calitatii actului educational.
De asemenea, presedintele a subliniat faptul ca cei mai nemultumiti de schimbari sunt membrii clanurilor din invatamantul superior. Prima evaluare a universitatilor, dupa aplicarea Legii Educatiei Nationale, se va face de auditori internationali, nu de ARACIS, a declarat presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca noua vehementa celor care ataca noul cadru legislativ vine din teama ca isi vor pierde privilegiile nemeritate dobandite ca urmare a Legii Marga.
El a declarat ca, in special in invatamantul universitar, "s-au creat adevarati baroni ai educatiei, iar vehementa lor pleaca din teama ca isi vor pierde privilegiile nemeritate dobandite ca urmare a Legii Marga".
"Paradoxul e ca universitatile de stat au fost transformate, multe din ele, in fabrici de diplome, care nu mai au ca obiectiv calitatea, ci buna retribuire a rectorilor si a clanurilor universitare", a subliniat seful statului.
Nu in ultimul rand, Traian Basescu a respins toate acuzatiile de tip nationalist cu privire la instituirea posibilitatii de a invata in limba materna geografia si istoria, reamintind una din tezele Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1918, care prevedea expres posibilitatea ca toate minoritatile sa invete in limba materna. " De ce ar fi altfel, astazi, cand Romania este membra a Uniunii Europene?", a intrebat retoric seful statului.
In incheiere, presedintele le-a dat o veste buna scolarilor, spunand ca noua lege prevede o limitare a numarului de ore de clasa, care sa permita descongestionarea activitatii lor.
Opozitia a pierdut si ultima batalie la CCR
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ieri ca Legea Educatiei este constitutionala, respingand sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD, PC si PNL.
Dupa aproape patru ore de dezbateri, judecatorii de la Curtea Constitutionala au respins ca inadmisibila sesizarea lui Mircea Geoana privind procedura de adoptare, iar criticile pe forma ale parlamentarilor PSD, PC si PNL au fost respinse ca inadmisibile, in timp ce criticile pe fond au fost respinse ca nefondate.
Decizia a fost luata cu sapte voturi "pentru" si doua "impotriva".
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, pentru HotNews.ro, ca nu comenteaza deciziile Curtii Constitutionale, indiferente daca acestea sunt favorabile sau nu.
"Este un pas inainte important, urmatorul pas pentru intrarea in vigoare a legii este promulgarea ei de catre presedintele Romaniei. Ma voi pronunta asupra tuturor aspectelor legate de lege dupa promulgarea ei de catre presedintele Romaniei. Din perspectiva mea, o decizie a Curtii Constitutionale nu se comenteaza, nici atunci cand iti este favorabila, nici atunci cand este defavorabila, ci se aplica. Am respectat intotdeauna deciziile Curtii", a spus el.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat pe 15 decembrie Legea Educatiei la Curtea Constitutionala, motivand ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala. Potrivit lui Geoana, Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata in ciuda faptului ca acest proiect a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, in urma deciziei Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.
El a completat in sesizare ca Legea Educatiei se afla in dezbatere parlamentara la Senat, isi continua traseul legislativ, in prezent aflandu-se din nou la comisia de specialitate, unde a fost retrimisa de plen, la propunerea reprezentantilor Guvernului.
Si reprezentantii opozitiei au contestat Legea Educatiei la CCR, acuzand neconstitutionalitatea textelor, dar si modul de adoptare a acestui act normativ.
Ei au sustinut in sesizarea adresata CCR ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, fiind incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern.